Plzeň si nechá uvolněné bezbariérové byty na Sylvánu

Město si ponechá ve svém majetku tři uvolněné bezbariérové byty v lokalitě Sylván a bude je pronajímat .

Cílená propagace v Plzni

Původní záměr byl prodat je do vlastnictví fyzických osob. Stejně bude postupovat i v budoucnu, kdy si ponechá bezbariérové byty uvolněné v důsledku úmrtí nebo odstěhování nájemce. Reaguje tak na velkou poptávku po těchto bytech. V současné době eviduje 49 žádostí, přičemž žadatelé dlouhodobě čekají na nájem upraveného bezbariérového bytu někdy v naprosto nedostupných bytech bez výtahu, s nevyhovujícím sociálním zázemím a podobně. S návrhem Rady města Plzně musí souhlasit ještě zastupitelstvo.

„Při prodeji volných bezbariérových bytů dle Řádu městské soutěže by nebylo možné zaručit, že i při stanovení podmínky ze strany města, aby kupujícím byla zdravotně postižená osoba, byt účelově koupí někdo ze známých či příbuzných zdravotně postižených a následně byt převede na jiného vlastníka bez zdravotního omezení nebo bude byt sám užívat,“ uvedl radní pro oblast správy městských nemovitostí David Šlouf.

Vedoucí Bytového odboru Magistrátu města Plzně Zdeněk Švarc doplnil, že osoby zdravotně postižené jsou velmi často limitované v příjmové otázce, možnosti získání úvěru či hypotéky na koupi. „Město jim chce takto vyjít vstříc. Pokud by všechny bezbariérové byty město prodalo, nenávratně by ztratilo možnost využití bezbariérového bydlení v lokalitě Sylván pro tělesně hendikepované občany,“ dodal Zdeněk Švarc.

Město Plzeň má v majetku celkem 111 bezbariérových bytů, z toho 40 právě v lokalitě Sylván. Současní nájemci těchto bytů, kteří o to projeví zájem, si je mohou odkoupit za podmínky uhrazení pořizovací ceny bytu a případně souvisejícího garážového stání.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka