Plzeň slaví čtvrtstoletí partnerství s Takasaki, nabízí dílny a přednášky mistrů

Týden dílen a přednášek s mistry tradičních japonských umění v oblasti kaligrafie, bonsaj, ikebany a čajového obřadu nabídne od 1. do 7. října Plzeň. Akce je hlavním bodem oslav 25 letého partnerství krajské metropole s více než devět tisíc kilometrů vzdáleným japonským Takasaki.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kromě kultury funguje spolupráce obou měst i v oblasti ekologie, v minulosti si samosprávy i občané také pomáhali při živelných katastrofách.

„Je již tradicí, že z Takasaki přijíždí do Plzně mistři tradičních japonských disciplín, mnozí z nich jsou držiteli významných kulturních ocenění. Povedou tvůrčí dílny, o své umění se podělí s našimi občany,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký. Podle něj je spolupráce v oblasti kultury velmi aktivní, v Plzni se v uplynulých letech představila řada partnerských umělců, například skupina bubeníků Yorimasa Daiko, vystavovali zde autoři Hisako Ymai, Yunko Nagano, Yúsai Kobayashi, Reiko Seki a mnozí další. Naopak v Takasaki, jež je rodným městem dvou japonských premiérů, vystupovaly Divadlo Alfa, Velký dechový orchestr Konzervatoře Plzeň, folklorní soubor Mladina, Divadlo J. K. Tyla a s velkým úspěchem bylo v Takasaki City Gallery představeno výtvarné dílo Josefa Váchala a Jiřího Kornatovského. 


„Partnerství ale není jen o kultuře, stejně tak mezi námi funguje v dalších oblastech,“ doplnil primátor. Opravdové přátelství a vzájemná úcta mezi oběma městy se podle jeho slov potvrdila například při sbírce občanů Takasaki, kteří přispěli na odstranění škod v Plzni po ničivých povodních před 13 lety, stejně tak i při poskytnutí finančního daru městem Plzeň po katastrofálním zemětřesení v Japonsku v roce 2011. 


Podle Jany Švábkové, vedoucí oddělení protokolu Magistrátu města Plzně, byla smlouva obou měst podepsána primátory 1. srpna 1990. Podnětem byly dlouhodobé technicko-hospodářské styky takasackého pivovaru Kirin Beer s Plzeňským Prazdrojem. „Aktuálně má Plzeň uzavřeno partnerství s celkem sedmi městy, je to německý Regensburg, švýcarský Winterthur, belgické Liege, francouzské Limoges, slovenská Žilina a americký Birmingham,“ uvedla. Plzeň ročně osloví dvě až tři zahraniční města, která mají zájem o navázání partnerské spolupráce. „Upřednostňujeme menší počet partnerských měst, kterým můžeme nabídnout kvalitní spolupráci, proto uzavírání partnerské smlouvy předchází minimálně tříletá nezávazná spolupráce s daným městem. Během této doby si obě samosprávy ověří, zda mají skutečný zájem a potenciál k dlouhodobé aktivní spolupráci,“ doplnila Jana Švábková. Při výběru partnerského města musí být splněna určitá kritéria, jako jsou například přibližně stejný počet obyvatel, podobné kulturní instituce a zařízení, podobná úroveň školství a další. Uzavření partnerství musí schválit vedení obou měst. 


Jako hlavní část oslav nabídne Plzeň od 1. do 7. října týden dílen a přednášek s mistry tradičních japonských umění. „Například už dnes, ve čtvrtek 1. října, se lidé mohou od 12 do 18 hodin přijít podívat na komentované ukázky čajového obřadu, které vedou Yoji Suzuki a Michiyo Fukushima, vstup je zdarma, není nutná registrace, konají se ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje,“ uvedl za organizátory Ivo Hucl. V dalších dnech se uskuteční dílny tvarování bonsají, kaligrafie, čajového obřadu, ikebany neboli aranžování květin. „Co se týká těchto dílen, tam už registraci potřebujeme. Mezi Plzeňany jsou velmi oblíbené, většina je již proto obsazena, například na dílny kaligrafie a tvarování bonsají registrujeme desítky náhradníků,“ řekl Ivo Hucl. 


Dílny a přednášky nejsou jedinou možností, jak se setkat s mistry a umělci z Japonska nebo se více dozvědět o kultuře země vycházejícího slunce. Aktuálně se v prvním patře Západočeského muzea koná první evropská výstava kaligrafií fenomenální umělkyně Shoko Kanazawy a newyorské sochařky Karen LaMonte, v přízemí je možné vidět fotografie Zdeňka Thomy s názvem Oslnivé barvy japonského podzimu. Ve čtvrtek 8. října od 18 hodin se v muzeu uskuteční přednáška a autogramiáda nové knihy přední české japanoložky Vlasty Čihákové Noshiro s příběhem hraběnky Mitsuko Coudenhove-Kalergi, která žila dlouhá léta na panství v Poběžovicích v Západních Čechách  Podrobné informace jsou na www.plzen.eu a na www.bezejmenna.name. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.10.2015 14:05



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka