Plzeň spolu s krajem nakoupily energie na burze, chtějí co nejvíce omezit zdražení

Město Plzeň a Plzeňský kraj se spojily ke společnému nákupu energií na následující dva roky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nákup zrealizovaly začátkem srpna na Českomoravské komoditní burze Kladno. Vmaximální možné míře tím eliminovaly zdražení elektřiny a plynu na velkoobchodních trzích, ke kterému postupně dochází. Město a kraj se soutěží dostaly pod hladinu současných průměrných cen energií.

„Období levných energií už bohužel skončilo a naším úkolem tedy bylo co nejvíce zmírnit zdražení, ke kterému plynule dochází. Spolu skrajem jsme přezkoumali výběr burzovního trhu, pečlivě jsme porovnali parametry komoditních burz vČeské republice. Mimo jiné jsme si srovnali cenové hladiny, objem zobchodovaných energií, četnost obchodování, úroveň konkurenčního prostředí apožadavky na dodavatele energií. Potvrdilo se nám, že Českomoravská komoditní burza Kladno je pro nákup energií nejlepším řešením,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Podle ekonomického náměstka primátora Pavla Kotase nakupuje západočeská metropole elektřinu a plyn nejen pro magistrát, ale i pro městské obvody, své příspěvkové organizace a společnosti na Českomoravské komoditní burze Kladno od roku 2012. „Při posledním nákupu jsme nakoupili prozíravě hned na dva roky, tedy roky 2017 a 2018, a nabídli jsme možnost připojit se ispolkům a obecně prospěšným organizacím na území města. Celkově jsme tehdy uspořili 30 procent výdajů na energie a vabsolutních číslech jsme snížili náklady o24 milionů korun,“ zrekapituloval předchozí vývoj Pavel Kotas. Přesnou úsporu díky nejnovějšímu nákupu nyní není možné určit, a to vzhledem kneustále rostoucím cenám energií, prioritou je proto mírnit zdražování.

Při nynějším nákupu se ve spojení sPlzeňským krajem ztrojnásobil poptávaný objem energií na celkem 237 tisíc megawatthodin elektřiny azemního plynu, přičemž elektřina v hladině nízkého napětí se zobchodovala za 1250 Kč/MWh, zemní plyn charakteru maloodběr se zobchodoval za 584 Kč/MWh a velkoodběr za 569 Kč/MWh. Dodavatelem vpřípadě elektřiny bude společnost Centropol Energy, v případech zemního plynu Pražská plynárenská. Celkem se za město zúčastnilo 138 subjektů, ztoho 65 mateřských a základních škol, všechny městské obvody, šest městských organizací, 10 příspěvkových organizací, 41 spolků, tělovýchovných jednot a obecně prospěšných organizací. Nově se připojilo také město Starý Plzenec včetně jejich mateřské a základní školy.

Samotný nákup energií byl realizován vsouladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, který burzovní nákup připouští jako moderní, transparentní a preferovanou formu veřejné zakázky. „Kladenský trh jsme si zvolili vzhledem k vysoce soutěžnímu prostředí, které tlačí ceny energií nejníže. Na tomto trhu jsou přítomni dodavatelé, kteří obsluhují 90 procent českého trhu senergiemi, obchodní systém je tu transparentní, předvídatelný a umožňující soutěžit zakázku do poslední vteřiny,“ uzavřel náměstek Pavel Kotas.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.08.2018 08:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka