Plzeň zdraží jízdné v MHD, má ale novinky vstřícné k mladým i seniorům

Plzeň s účinností od 1. ledna 2020 upraví jízdné v městské hromadné dopravě a zavede novinky vstřícné k mladým, seniorům a cestujícím s dětmi.

Cílená propagace v Plzni

Jen nepatrné jsou změny u předplatitelů, půlroční a roční předplatné zdraží o čtyři koruny, předplatné na kratší období o dvě koruny. Větší navýšení se dotkne jen jednotlivých jízdenek, jejichž cena se naposledy upravovala v roce 2012. Základní papírová jízdenka bude místo 18 stát 20 korun. Příjemnou změnu pocítí mladí ve věku 15 až 18 let, už nebudou muset dokládat potvrzení o studiu. Také nárok na slevu při doprovodu dítěte do šesti let nezíská jen rodič, ale i nepříbuzný dospělý, který dítě v MHD doprovází. Nadále bude platit, že děti do 15 let a lidé nad 70 let vlastnící Plzeňskou kartu jezdí v MHD zdarma.  

„Co se týká ceny předplatného, které využívá velká část Plzeňanů, je plánované zvýšení zanedbatelné. Předplatné na půl roku bude stát místo 2312 korun 2316 korun, celoroční místo 4002 korun 4006 korun,“ vysvětlil Michal Vozobule, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Větší úprava je v plánu u papírových jízdenek. U nich už město osm let ceny neupravovalo, nereagovalo zdražením na rostoucí inflaci, na zvyšující se ceny tisku, distribuce atd. „Přitom kumulace inflace za období od ledna 2011 do prosince 2018 činí pro jednotlivé jízdné 13,27 procenta,“ uvedl Michal Vozobule. Dosud si lidé v Plzni mohli koupit v trafice i jinde papírovou jízdenku za 18 korun, od ledna 2020 bude stát 20 korun. Jízdenka s platností 30 minut zakoupená ve voze MHD přes takzvaný Cardman bude místo 16 za 18 korun, v případě platnosti 60 minut se cena zvýší z 20 na 22 korun, celodenní jízdenka podraží z 60 na 66 korun.

Snížit administrativní zátěž a ulevit cestujícím ve věku 15 až 18 let má nový návrh, který od ledna 2020 zruší povinnost této skupiny dokládat potvrzení o studiu. „Odpadne tak shánění potvrzení a stejně tak odpadnou i spory o to, jaký formulář mají studenti vlastně donést,“ vysvětil Michal Vozobule. V Plzni na předplatné ve věku 15 až 18 let jezdí zhruba osm tisíc osob, studentem v tomto věku a s plnocenným předplatným je jen kolem 150 lidí. Podobně nově nebudou muset dokládat potvrzení o přiznání starobního důchodu a jeho pobírání občané ve věku 65 až 70 let, kteří v Plzni mají s Plzeňskou kartou nárok na poloviční jízdné. K prokázání věku a s tím spojenou aktivaci nároku na zlevněné jízdné jim postačí například jako doklad jen občanský průkaz.

Město také nově upraví definici „doprovod dítěte“. Dosud měl nárok na poloviční cenu jízdného jen rodič doprovázející alespoň jedno dítě ve věku do šesti let. Nově to bude jakákoliv osoba od 15 let věku doprovázející dítě. „Chceme, aby zvýhodnění mohla využít například i babička jedoucí s vnoučetem,“ dodal Michal Vozobule.

Zcela nově zavádí město ve své MHD skupinovou jízdenku. Skupina 10 až 35 osob si od ledna 2020 bude moci koupit hromadnou jízdenku s cenou 20 Kč/kalendářní den/osoba s nárokem na zlevněnou jednotlivou jízdenku, resp. 40 Kč/kalendářní den/osoba bez nároku. Cílem je zjednodušit odbavení velké skupiny cestujících, například školních výletů, kroužků, kteří jedou do zoo i dalších turistických cílů v Plzni. Dnes je ta praxe taková, že nastoupí do vozu školní třída a všichni se snaží koupit jízdenky v Cardmanu či si po jednom označují papírové jízdenky, pokud jde o mimoplzeňské školy, tím dochází k déletrvajícímu odbavení ve voze. Ke koupi bude papírová verze jízdenky, stejně tak bude možné ji zakoupit on-line přes Plzeňskou vstupenku.

Další změna se týká předplatného na přepravu psa, které v Plzni aktuálně využívá 222 cestujících. Nově si předplatné pro psa pořídí kdokoli (i když nemá vlastní předplatné), což by mělo rozšířit počet zákazníků, a zároveň se zavádí přenosné předplatné, na které můžou se psem cestovat všichni členové rodiny. U ročního předplatného se cena zvýší ze 480 na 482 korun, zvýhodněné bude upraveno z 240 na 241 korun. Současně město vstřícněji nastavuje parametry přepravního boxu pro zvíře. Nyní má nárok na bezplatnou přepravu zvíře, pokud je umístěno v uzavřeném boxu či dole nepropustné schránce. Nově bude přeprava možná „v zavazadle“, tedy nejen v boxu. „Tedy například malý krysařík v tašce přes rameno dosud podmínce nevyhovoval a jeho přeprava měla být zpoplatněna, nově tomu tak nebude,“ dodal Michal Vozobule.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 21.08.2019 10:35



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka