Plzeň vítá zahájení dvou velkých dopravních staveb v příštím roce

Vláda v pondělí schválila návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok, který počítá s 82 miliardami korun. Největší část z peněz půjde příští rok na rozvoj a opravy silniční sítě.

Jarní servisní akce AUTO CB

Celkem 45,75 miliardy korun by mělo z rozpočtu fondu získat Ředitelství silnic a dálnic České republiky (ŘSD), které má na starosti dálniční síť a síť silnic první třídy. Na území města Plzně má Ředitelství silnic a dálnic České republiky připraveny dva projekty, a sice rekonstrukci mostu generála Pattona a rekonstrukci silnice I. třídy v úseku Třemošenský rybník - Orlík.

„Vítáme, že bude zahájena rekonstrukce mostu generála Pattona na klíčové komunikaci ve směru sever - jih, byť víme, že bude mít velké dopady do dopravy v Plzni. Jeho rekonstrukci různí ministři dopravy slibují už více než deset let,“ reagoval primátor Martin Zrzavecký.

Podle Petra Náhlíka by město Plzeň velmi uvítalo, kdyby v roce 2017 byla v Plzni na trase sever – jih zahájena i rekonstrukce silnice I. třídy v úseku Třemošenský rybník – Orlík. „Tento úsek je pro dopravu na trase sever – jih úzkým hrdlem, protože jak trasa v Plzni od mostu generála Pattona po Lidické a Plaské ulici do Bolevce, tak obchvat Třemošné, již mají dostatečné parametry. Plzeňská správa ŘSD i město Plzeň jsou již od roku 2015 připraveny tento úsek vybudovat,“ uvedl Petr Náhlík. Tato stavba měla být zahájena již v roce 2016, kvůli loňské změně zákona o vlivu staveb na životní prostředí byla odložena. Město Plzeň pro tuto státní stavbu již před více než 10 lety vykoupilo pozemky za zhruba 6 milionů korun a v listopadu loňského roku je předalo ŘSD. V roce 2016 tak ŘSD v Plzni realizuje pouze stavbu I/20 Studentská ulice, úsek Plaská – Gerská, kde investorem je ŘSD, podíl města činí 30 milionů korun.

Statutárního město Plzeň deklarovalo svou vůli pokračovat ve spolupráci s ŘSD. Ta spočívá ve spoluúčasti na územní a projektové přípravě, v pomoci při získávání potřebných pozemků a dle možností rozpočtu města i v zajištění prostředků na financování objektů města na stavbách s předpokládaným zahájením po roce 2018 a dále také v zajištění podílů na stavbách silnic I. třídy na území města. Město vůli pokračovat ve spolupráci s ŘSD deklarovalo v prohlášení,  které schválilo Zastupitelstva města Plzně usnesením č. 327 ze dne 23. června 2016. Prioritu v tomto postupu budou mít stavby, které postupným zkompletováním městského okruhu budou mít pozitivní vliv na omezení dopravy v centrální části města a dále stavby umožňující revitalizaci Klatovské třídy v úseku náměstí Míru – Borská.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka