Plzeň zajistí přednostní bydlení čtyřem žadatelům

Rada města Plzně schválila zajištění přednostního bydlení v městských bytech čtyřem žadatelům, kteří je z různých důvodů nezbytně potřebují.

Cílená propagace v Plzni

Jde vesměs o těžce nemocné osoby, které žijí v nevyhovujících podmínkách. Město jim poskytne nájemní bydlení v Plachého ulici nebo v lokalitě Zátiší.

„Přednostní řešení je specifický institut, který umožňuje přednostní uzavření nájemní smlouvy k bytu v konkrétně specifikovaných situacích, které si vyžadují neodkladné řešení. Neslouží však k řešení dlouhodobé bytové nouze,“ uvedl David Šlouf, radní pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem. Doplnil, že se o tuto agendu na plzeňském magistrátu stará nově vzniklý Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování. „Poskytováním těchto služeb se město snaží předcházet tomu, aby se lidé v těžkých životních situacích ocitali na ulici,“ dodal radní.

„Jedním ze žadatelů je jednadvacetiletý mladý muž, který je upoután na invalidní vozík a potřebuje celodenní péči. Stará se o něj matka, která si přivydělává pouze na brigádách. Dosavadní byt o velikosti 1+1 o rozměrech 39 m2, který užívají, je pro pohyb na elektrickém vozíku nevyhovující. Jde o byt se starým jádrem, kdy vstupy na WC a koupelny jsou z předsíně. Matka musí syna do obou místností přenášet v náručí, což je pro ni fyzicky náročné. Do současných prostor nelze umístit kompenzační pomůcky, které by manipulaci usnadnily,“ popsala Karolína Vodičková, vedoucí Odboru dostupného bydlení a sociálního začleňování. Město jim pronajme bezbariérový byt.

„Vyhověli jsme také rodině se čtyřmi dětmi, z nichž jedno je těžce nemocné a vyžaduje celodenní péči. Jde o nejmladší dceru, která se narodila se závažnou srdeční vadou. Rodiče s ní musí docházet na specifické kardiologické vyšetření do Fakultní nemocnice v Plzni na Lochotíně. Rodina bydlela v nájemním bytě, ale smlouva jí skončila k 30. září 2021. Nyní bydlí dočasně u známého v Nýřanech, a to v bytě, který je v havarijním stavu. Mimo jiné je dojíždění s malou dcerkou k lékaři do Plzně pro ně poměrně obtížné,“ uvedla Karolína Vodičková. Rodině město pronajme byt v Plachého ulici.

Dalším úspěšným žadatelem je vážně nemocný šestapadesátiletý muž, jehož zdravotní stav se prudce zhoršuje. Třikrát týdně absolvuje dialýzu. Omezený je zejména v mobilitě, péči o domácnost a stravování. Město mu pronajme byt v lokalitě Zátiší, kde bude v blízkosti okruhu přátel, kteří mu poskytují pomoc a podporu.
Čtvrtou žadatelkou je jednasedmdesátiletá seniorka, žijící již téměř 15 let na ubytovně. Má silnou podporu známých, pracovníků ubytovny, ale i spolubydlících. Ti jí pomáhají v oblasti mobility, stravování i v péči o domácnost. Na ubytovně však končí provoz 31. ledna 2022. „Seniorka nemá žádné možnosti zajištění bydlení. S ohledem na věk a zdravotní stav není vhodné, aby žila dále na ubytovně. Město jí tedy pronajme byt v Prostřední ulici v lokalitě Zátiší,“ dodala Karolína Vodičková.

O tom, že jsou služby odboru velmi potřebné, svědčí například i situace jedné z klientek, která jeho služeb využila poté, co jí nový majitel domu, v němž bydlela 32 let, bez náhrady bytu dal výpověď. „Byla mně zde poskytnuta rychlá pomoc a mohla jsem se s pomocí zaměstnanců tohoto oddělení v termínu mé výpovědi přestěhovat do nového bytu. Chci všem velice poděkovat za jejich práci a v mém případě o příkladnou péči o mně,“ napsala v dopise pracovníkům odboru.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka