Plzeň zdraží od ledna předplatné v MHD

Senioři nad 70 let už v Plzni nebudou potřebovat Plzeňskou kartu, jízdné se zvýší pouze o inflaci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Plzeň upraví od 1. ledna 2021 tarif Integrované dopravy Plzeňského kraje na území města Plzně. Nově díky úpravám budou moci senioři od 70 let opět cestovat pouze na občanský průkaz, nemusí se již prokazovat Plzeňskou kartou. Co se týká cen, nepřistupuje Plzeň k žádnému výraznému zdražení, pouze valorizuje předplatné o výši inflace, tedy o 2,8 procenta. V praxi to znamená, že například cena měsíčního předplatného se od 1. ledna 2021 zvýší o 14 korun, pololetního o 66 korun a ročního o 114 korun. Úpravy schválila Rada města Plzně.

„Je to dobrá zpráva pro seniory nad 70 let, už nebudou potřebovat Plzeňskou kartu, bude jim stačit občanský průkaz. Samozřejmě ale pokud s sebou nechtějí vozit občanský průkaz, lze se i nadále prokazovat také Plzeňskou kartou s aktivovaným nárokem na bezplatnou přepravu,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Co se týká valorizace předplatného, rozhodla už v roce 2015 Rada města Plzně, že bude docházet k plynulé valorizaci, tedy úpravám cen dle míry inflace každý rok a v řádech korun. Plzeňané se tak vyhýbají skokovému a výraznému zdražení. „Míra inflace za rok 2019 činí 2,8 procenta, právě o toto tedy navýšíme předplatné. Maximální zdražení je tak 114 korun u jízdenky s platností 365 dní. Místo současných 4006 zaplatí cestující 4120 korun,“ uvedl Michal Vozobule. Díky valorizaci vyberou Plzeňské městské dopravní podniky o zhruba 4,7 milionu korun více.

V Plzni i nadále platí, že děti do 15 let a osoby nad 70 let jezdí zdarma, důchodci za poloviční ceny.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka