Plzeňská sociální zařízení dělají maximum, aby ochránila své klienty

Přísná režimová opatření přijala plzeňská sociální zařízení, aby ochránila své klienty a také zaměstnance před možnou nákazou Covid-19.

Cílená propagace v Plzni

Už několik týdnů v nich platí zákazy návštěv, neprobíhají společné akce, minimalizuje se možnost potkávání personálu, mapují se rodinné situace zaměstnanců, zda nepřišli do kontaktu s nakaženou osobou, kompletně se dezinfikují prostory, stejně tak se dezinfikují například i nákupy pro klienty a připravují se možné krizové varianty. Složitá situace vyžaduje vysoké nasazení všech pracovníků, město Plzeň si velmi váží jejich obětavé práce a děkuje za ni. Také se snaží shánět pro zařízení ochranné pomůcky. Zajištění ochranných pomůcek pro veškeré pobytové a terénní služby na území města Plzně koordinuje Odbor sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

„Náš odbor sociálních služeb je součástí krizového štábu města a v době nouzového stavu je tak jeho úloha jedna z klíčových. Plní především koordinační funkci v rámci zajištění ochranných pomůcek pro veškeré pobytové a terénní služby na území města Plzně a úzce spolupracuje s poskytovateli v rámci krizového režimu. Od státu také distribuuje ochranné prostředky pro obce v okresech Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever a Rokycansko. Poskytuje součinnost Krajskému úřadu Plzeňského kraje, zodpovídá telefonické a emailové dotazy veřejnosti, zaměstnanci šijí látkové roušky, ale též sbírají od kolegů a veřejnosti již ušité roušky, které dále distribuují do nejpotřebnějších míst,“ přiblížil Martin Baxa, primátor města Plzně.

„V tento okamžik bych chtěla především poděkovat všem ředitelům sociálních služeb na území města Plzně a zároveň jejich obětavým zaměstnancům, na které je v současné, velmi složité době naloženo obrovské množství zodpovědnosti. Mají před sebou možná ty nejtěžší služby v jejich životě, často na úkor osobního života tráví v sociálních zařízeních s klienty i vlastní volný čas a snaží se jim především zpříjemňovat dny v uzavřených zařízeních. Máme obrovské štěstí na lidi v těchto exponovaných pozicích, kteří perfektně zvládají své manažerské role,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Městský ústav sociálních služeb: „Sami jsme vymysleli střih textilní roušky, kterou lze vybavit vloženým filtrem z geotextilie nebo filtrem typu Hepa třídy 13–14, která je velmi účinná proti virům. Naše roušky mají tedy tři ochranné vrstvy: textil – filtr – textil. Ušili jsme si vlastními silami takto přes tisíc roušek. Zaměstnanci městského ústavu obdrželi vitamínové přípravky, přípravky na posílení imunity, ovoce, krémy na ruce, které jsou alkoholovou desinfekcí namáhané a také tee tree oil, který má dlouhodobě desinfekční protivirové účinky. Tento olejíček kapeme na filtry, které vkládáme do roušek,“ přiblížil ředitel městského ústavu Vladimír Chuchler. Městský ústav pro své zaměstnance otevírá od dubna provizorní dětskou skupinu Jitřenku, která umožní navýšit počet zaměstnanců v přímé obslužné péči, kdy zaměstnankyně budou mít kam umístit své děti a nebudou mimo pracovní směny na ošetřovném. V pobytových zařízeních ústavu jsou od začátku března zakázané návštěvy, proto ústav zakoupil telefony s velkým displejem a umožnil tak klientům a jejich blízkým videohovory. „Jsme v nepřetržitém kontaktu s městem, který je pro nás klíčovým partnerem. Hned v začátku epidemie jsme zavedli velmi přísná preventivní opatření, instalovali jsme dezinfekce na frekventovaná místa v zařízeních a vydezinfikovali jsme veškeré prostory. Naším heslem je: Jsme spolu, buďme spolu. Snažíme se neustále navzájem motivovat, pomáhat si, chápat jeden druhého a všichni společně jsme se semknuli. Své zaměstnance se snažím nepřetržitě podporovat a děkovat jim za jejich práci, jsou prostě skvělí,“ doplnil ředitel Vladimír Chuchler.

Dětské centrum Plzeň: „V Dětském centru jsme museli omezit návštěvy, abychom chránili naše děti. Nastavili jsme hned od začátku epidemie přísná hygienická opatření. Ochranné pomůcky personálu se nám podařilo také včas zajistit. Velmi dbáme na mapování rodinných situací zaměstnanců, zda nepřišli do kontaktu s nakaženou osobou onemocněním Covid-19. Velmi si vážím práce mých zaměstnanců, jak zdravotního tak provozního personálu, proto se snažíme motivovat kolegy mimořádnými odměnami,“ přiblížila současnou situaci v Dětském centru ředitelka Jana Tytlová. Centrum získává textilní roušky od svých pěstounek i dalších příznivců zařízení.

Domovinka Plzeň: „Stacionář naší Domovinky jsme uzavřeli ještě před samotným vládním nařízením, abychom zamezili zavlečení onemocnění k našim seniorům. Zajistili jsme si dobrovolníky nejen na výpomoc v našich poskytovaných službách, ale také dobrovolníky pro pomoc seniorům s nákupy a podobně, zajišťovanými MDC Totem. Pro naše zaměstnance jsme sehnali textilní roušky, vitamíny a další prostředky na posílení imunity - ale nejen pro ně, ale také pro klienty v terénu, a to včetně čerstvého ovoce, sirupů na imunitu či léků na teplotu a kašel. Především mě, v těchto pro nás velmi těžkých chvílích, těší spolupráce a solidarita s našimi partnerskými subjekty v rámci města,“ uvedla ředitelka Domovinky Bohumila Hajšmanová.

Městská charita Plzeň: „Svépomocí, díky zaměstnancům i klientům, jsme si vyrobili textilní roušky, které šijeme i nadále. Naše zaměstnance do zaměstnání svážíme, aby se vyhnuli místům s větší koncentrací osob. Po celou dobu probíhající epidemie dbáme na zvýšenou dezinfekci ploch a na dezinfekci vlastní dbají také sami zaměstnanci. Obdobně jako jiná pobytová zařízení jsme zřídili videohovory s rodinami klientů, kterým v našich pobytových zařízeních zajišťujeme volnočasové aktivity na celý týden a samozřejmě jim poskytujeme veškeré informace o nemoci Covid-19. Klientům, kterým nakupujeme, nákup dezinfikujeme. Intenzivně spolupracujeme s městem, zejména s panem radním Martinem Zrzaveckým, s kterým konzultujeme možné krizové varianty,“ uvedl ředitel Městské charity Plzeň Pavel Janouškovec.

Diecézní charita Plzeň: Diecézní charita zajišťuje rozvoz ochranných pomůcek od státu na distribuční místa v rámci celého Plzeňského a Karlovarského kraje a dalších veřejných subjektů do míst s největším nedostatkem těchto potřeb. Zásilky třídí přes svůj humanitární sklad. „V našich zařízeních po celém kraji jsme zřídili improvizované šicí dílny, díky kterým si zabezpečujeme roušky svépomocí. Pro klienty zajišťujeme drobné nákupy, zprostředkováváme jim kontakt se svými rodinami. Zřídili jsme pro občany krizové linky Terénní krizové služby a duchovní linku, ale nezapomínáme ani na cizince, kterým i přes tuto složitou dobu pomáháme v naší poradně pro cizince a uprchlíky. Vážíme si obrovské solidarity a obětavosti všech, kteří nám v této nelehké době a zejména směrem k potřebným, nabídli pomoc,“ doplnil ředitel Jiří Lodr.

Senior rezidence Terasy: „Náš domov zajistil v nekritičtějších dnech s pomocí rodin, zaměstnanců a přátel látkové roušky. Zaměstnanci dostávají každý týden balíček vitamínů a ovoce, jídla z vlastní kuchyně si mohou odnášet i domů. Neobsadili jsme jeden pokoj, který máme vyblokován pro případ krizové situace.  Jak pro klienty, tak pro zaměstnance vaříme nutričně pestrou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny, pro seniory obohacenou o sladkosti, které jim teď chybí od návštěv. V současnosti zprostředkováváme telefonické hovory a videohovory s rodinami. Klienti u nás mají možnost trávit čas na chráněných venkovních terasách, aktivizace seniorů je posílená. Obrovské díky všem mým lidem, kteří na úkor vlastního času a pohodlí dělají maximum pro naše klienty a díky všem ostatním, kteří nás podporují," uvedla Milada Brašnová, ředitelka domova.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka