Plzeňská zoo má informační systém vybavený moderními technologiemi

Dva nové informační kiosky i tabule, aplikační platforma na počítání návštěvníků, environmentální stanice a také ampliony veřejného rozhlasu rozšířily informační systém Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci mají nyní přehled o aktuálních novinkách, třeba o přírůstcích v zoo, nebo o stavu ovzduší či o tom, za jak dlouho se bude zoo zavírat.

Jeden z nejoblíbenějších plzeňských turistických cílů – plzeňská zoo je nyní vybavena moderními technologiemi 21. století. Návštěvníci tak mají přístup k důležitým a zajímavým informacím. Radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola upřesnil, že nově jsou v zahradě instalovány dva interaktivní kiosky. Jeden je na nádvoří za hlavním vchodem, druhý u vstupu od sídliště Vinice. „Projekt dále zahrnuje dvě informační tabule, které jsou umístěny na zdech u těchto vstupů, aplikační platformu na počítání návštěvníků, environmentální stanici a nově byl v zoo také vybudován varovný informační systém, který umožňuje okamžitě informovat návštěvníky zahrady prostřednictvím amplionů, jež jsou umístěny po celém areálu tak, aby byla ozvučena oblast celé zoologické a botanické zahrady,“ uvedl radní Vlastimil Gola. Vysvětlil, že interaktivní kiosky poskytnou návštěvníkům řadu praktických informací i zajímavostí, které si návštěvníci mohou sami vyhledat. Na informačních tabulích pak jsou zveřejněny mimo jiné informace o počtu lidí uvnitř zahrady. Počet návštěvníků je neustále aktualizován díky IoT čidlům, která jsou umístěna u východů. Nástěnné informační tabule dále ukazují aktuální ceník či odpočítávání toho, kolik času zbývá do zavření areálu. „Budou na nich zobrazena také data z nové environmentální stanice. Toto zařízení je sestaveno z 10 nezávislých senzorů, které měří kvalitu vzduchu, teplotu, vlhkost, tlak, světlo i prachové částice,“ vyjmenoval Vlastimil Gola.

Ředitel Zoologické a botanické zahrady města Plzně Jiří Trávníček informoval, že v interaktivních stáncích si budou moci návštěvníci například vyhledat mapu zahrady, informace o jednotlivých expozicích i o zvířatech včetně aktuálních novinek týkajících se například nových přírůstků. „Najdou v nich třeba také informace o účasti naší zoo v různých záchranných projektech,“ uvedl Jiří Trávníček a dodal: „A varovný informační systém slouží k včasnému varování při různých ohroženích, při úniku zvířete, pro řízenou evakuaci areálu zoo včetně přilehlých parkovacích míst a bude využíván i případech, kdy budeme hledat ztracené dítě. Hlasitost varovného rozhlasu je uzpůsobena individuálním nárokům zvířat v dotčeném prostoru.“

Realizaci projektu měl na starosti Odbor sportu, Smart Cities a podpory podnikání Magistrátu města Plzně. „Interaktivní kiosky i informativní tabule se automaticky zapojí s návštěvní dobou zahrady,“ podotkl vedoucí tohoto odboru Přemysl Švarc a upozornil, že realizace rozšíření informačního systému v plzeňské zoo stála 1,5 milionu korun. „Tuto turisticky atraktivní lokalitu přeměňujeme a doplňujeme tak, aby byla pro návštěvníky přívětivá a odpovídala jejich současným požadavkům, například loni jsme parkoviště u zoo vybavili dobíjecí stanicí pro elektromobily, která je hojně využívaná,“ doplnil Přemysl Švarc.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 02.12.2021 17:05



zoo
0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka