Plzeňské drony zažily rekordní počet výjezdů s IZS

Rekordní sezonu zažily plzeňské Drony SIT v roce 2023 co do počtu výjezdů s integrovaným záchranným systémem.

Cílená propagace v Plzni

Dronařský tým Správy informačních technologií města Plzně dvojnásobně překonal běžný počet zásahů, který se od jednotek dobrovolných hasičů očekává. A takovou speciální jednotkou plzeňští dronaři jsou. Jako členové SDH Plzeň-Litice mají za loňský rok na kontě 113 výjezdů s IZS.  Konkrétně vyjeli k 52 dopravním nehodám, osmi požárům a ve 25 případech pátrali po pohřešovaných osobách. Zasahovali u dalších 13 bezpečnostních opatřeních a 15 jiných událostí. Jejich pomoc stále častěji využívá dopravní policie, speciální pořádková jednotka i hasičský záchranný sbor, dronaři pro zefektivnění práce vyvíjejí speciální software a aplikace. 

„Rekordní počet výjezdů je důkazem toho, že drony v Plzni už jsou standardní součástí integrovaného záchranného systému. Spolupráce mezi jednotlivými složkami funguje perfektně, navíc se intenzivně pracuje na zdokonalování celého systému. Plzeň je v této oblasti mezi českými městy průkopníkem a naší prioritou je, aby tomu tak bylo i nadále,“ řekl primátor Plzně Roman Zarzycký.

„Kromě rekordního počtu výjezdů s hasiči a policisty stoupá i počet cvičení, kterých se dronaři účastní. Loni to bylo 23 akcí, z nichž nejvýraznější byly velké cvičení AMOK v Líních, simulace úniku čpavku v pivovaru, noční cvičení zaměřené na hledání osob nebo taktické cvičení v Ejpovickém tunelu. Každý měsíc dronaři cvičí i s plzeňskou zásahovou jednotkou,“ podotkl Daniel Kůs, radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Drony SIT jako jednotka sboru dobrovolných hasičů drží pohotovostní služby 24 hodin denně sedm dnů v týdnu. „Při výjezdech s IZS na místo události musíme splnit určité časové limity. Během pracovní doby máme na příjezd 60 minut, 90 minut mimo ni, také během víkendů a svátků. Realita je taková, že v rámci pracovní doby dojedeme na místo průměrně za šest minut, mimo ni za 24 minut. Mimo pracovní dobu to znamená dojet z domova do našeho zázemí, naložit techniku a vybavení a dopravit se na místo zásahu,“ vypočítal ředitel úseku Drony SIT Josef Navrátil.

Kuriozitou je během víkendové služby zažít všechny typy výjezdů – dopravní nehodu, požár a pátrání po pohřešované osobě. To loni zažili dronaři celkem dvakrát. „Počet našich výjezdů rok od roku stoupá, loni už jsme na podzim věděli, že překonáváme číslo z předchozího roku. Těší nás, že můžeme policistům a hasičům nabídnout profesionální služby a dál pracovat na rozvoji našich zkušeností, hardwaru a softwaru. To jsou aplikace, které speciálně vyvíjíme pro jejich potřeby, abychom zefektivnili práci a vytěžili z pořízených dat a snímků maximum informací,“ doplnil Josef Navrátil.

Nejvyužívanějším bezpilotním letounem byl loni dron DJI Matrice 350 vzhledem k tomu, že jej lze osadit různými kamerami s termovizí, několikanásobným zoomem nebo světlometem při špatných světelných podmínkách. Mezi nejvíce používané aplikace patří především IZS Stream nabízející veliteli zásahu pohled v reálném čase z několika kamer současně a Crash Inspektor, který poskytuje velmi přesná data při ohledání místa dopravní nehody a zajištění stop. Profesionalitu a vynikající spolupráci s dronaři si pochvalují plzeňští hasiči i policisté.

První drony zakoupila Správa informačních technologií města Plzně v roce 2014. „V červenci 2015 jsme získali jako první české město povolení k leteckým pracím od Úřadu pro civilní letectví ČR. Spolupráce s IZS začala o rok později při dohledu nad fotbalovým utkáním. První ostrý zásah přišel v roce 2018, kdy jsme monitorovali leteckou havárii na Nové Hospodě, kde spadl vrtulník do výrobní haly. Pár dnů poté hořela ubytovna na Karlově, k oběma zásahům si nás vyžádaly zasahující složky. Postupně jsme si vytvořili perfektní a profesionální spolupráci. Novým přesahem, kde chceme drony využívat, je vzdělávání mladých lidí. Ke konci loňského roku jsme předali čtyři stroje plzeňské SPŠ dopravní, podpora talentů a vychovávání expertů nám dává v Plzeňském inovačním ekosystému PINE smysl,“ vysvětlil Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 11.01.2024 10:54



7 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka