Plzeňskou Paměť národa rok koronaviru nezastavil

Komiksová kniha z příběhů z konce války v západních Čechách, sedm výstav, letní kino, Běh pro Paměť národa, sbírka ke Dni válečných veteránů a 32 natočených pamětníků 20. století.

Cílená propagace v Plzni

Tak vypadal rok 2020 v plzeňské pobočce Paměti národa. Navzdory koronaviru a opatřením, která jeho epidemii provázela, se podařilo zrealizovat většinu akcí, které si tu předsevzali. A vedle toho se rozběhla činnost Centra pomoci Paměti národa, které nabízí pomoc pamětníkům.

 „Největší problémy doprovázely projekt pro školy Příběhy našich sousedů. Na jaře se rozjely na řadě škol po celém kraji, ale záhy byly přerušeny. Odkládaly se tedy na podzim, kdy do nich koronavirus zasáhl opět. Přesto se je podařilo dotáhnout do konce, mnohdy v naprosto rekordním čase a velmi nestandardních podmínkách. Za to patří velký dík jak dětem a učitelům, tak i našim koordinátorkám,“ říká ředitelka pobočky Paměť národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová. Do projektu, v němž děti natáčejí pamětníky a jejich příběhy vyprávějí dál, se letos zapojily školy z Plzně, Rokycan, Sušice a dalších měst.
 Doslova hitem roku se stala kniha Roll Out the Barrels. Formou komiksů, které zpracovali studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, vypráví jedenáct příběhů osvobození západních Čech. „První vydání, které přišlo na pulty knihkupectví na začátku května, tedy k 75. výročí konce války, bylo během jediného měsíce zcela rozprodáno a museli jsme zajistit dotisk. Před Vánoci se pak doslova zaprášilo i po něm,“ říká Markéta Čekanová.
 

Velkému zájmu se těšil i projekt Odsunuté děti. V něm Paměť národa zaznamenala vzpomínky šestnácti bývalých německých obyvatel Šumavy, kteří museli, ještě jako děti, po skončení války opustit svou rodnou zemi a odejít s celými rodinami do Německa. Jejich vyprávění dostalo podobu komentované projekce, kterou Paměť národa nabídla veřejnosti v Nýrsku a školám v Nýrsku a Železné Rudě.

 S dalšími příběhy se během roku mohli seznámit lidé v Plasích, Nepomuku, Janovicích nad Úhlavou, Plané, Rokycanech a Plzni. Tady všude realizovala Paměť národa letos své výstavy. Na nich vyprávěla o osudech bývalých černých baronů, válečných veteránů, žen nebo lidí, jejichž životy poznamenala existence železné opony.
 Uskutečnil se také tradiční Běh pro Paměť národa a sbírka ke Dni válečných veteránů. „Běh se sice konal nikoli na jaře, ale až v září a sbírka se z ulic přesunula do on-line prostředí, ale i tak jsme rádi, že nám je koronavirus nezhatil úplně,“ poznamenává ředitelka pobočky.

V novém roce plzeňská Paměť národa chystá velkou multimediální expozici Od osvobození do nesvobody, která bude skrze vzpomínky pamětníků vyprávět příběh druhé poloviny 20. století na západě Čech. A rozjíždí se také vůbec první přeshraniční verze Příběhů našich sousedů, v nichž se potkají české děti s dětmi z Bavorska, aby si navzájem vyprávěly příběhy pamětníků z obou stran železné opony. Tento projekt podpořil Euroregion Šumava a partnerem Paměti národa je v něm Centrum Bavaria Bohemia.

Mimo to Paměť národa pro nový rok plánuje vycházky s průvodci na zajímavá místa, debaty a přednášky na atraktivní témata a chybět nebude ani oslava dvaceti let budování Paměti národa, která je dnes jednou z největších sbírek pamětnických vzpomínek na světě. A pokud to bude situace vyžadovat, bude i nadále fungovat také Centrum pomoci Paměti národa, které nabízí pamětníkům v časech koronaviru třeba nákupy, venčení psů nebo pomoc s úklidem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka