Plzeňští zvířecí záchranáři: Nezachraňujte mláďata!

Letošní sezóna se pomalu, ale jistě rozjíždí a s každým slunečným dnem, který vyláká lidi do přírody, řeší plzeňští zvířecí záchranáři desítky případů, zejména zbytečně zachraňovaných mláďat.

Cílená propagace v Plzni

A tak kolikrát i dobrý úmysl a snaha pomoci může mít pro daného živočicha fatální a nežádoucí následky.
 
Takže zatímco devítiletá dcera šéfa spolku Karla Makoně Hanina má radost, že si může odchovat další mládě divoké kachny či husy a konečně si splnit to, o čem už měsíc mluví, roztomilé mládě asi tak týden staré divoké husy velké se do volné přírody už nikdy nevrátí.

"Ano, ona je to krásná a roztomilá ochmýřená kulička, navíc velice kontaktní, přítulná  a společenská, ale to není proto, že by vás milovala jako člověka, ale proto, že si myslí, že jste jeho máma," líčí Makoň
 
A tak to, že lidé někde venku u Blatné na Strakonicku (v sobotu 15.4. 2023) mládě husy sebrali a rádoby zachránili jakoby opuštěné, byla první chyba. A aby těch chyb nebylo málo, tak ho převezli z Blatné do Plzně a měli další tři dny doma, než zjistili, že ta roztomilá kulička vyžaduje vaši 24 hodinovou pozornost, a když ji nemá, tak je docela hlučná.         
 
"A tak od úterý 18. 4. 2023 máme mládě pravděpodobně husy velké doma a střídavě ho paseme s dozorem na stanici. Husy jsou totiž naprosto neuvěřitelně složitým ptačím druhem, známým hlavně díky svému absolutnímu imprintingu k tomu, kdo jim v jejich prvních hodinách či dnech života zkříží cestu. A je úplně jedno, jestli je to jejich matka husa, nebo úplně jiná husa anebo dokonce třeba i liška, která šla zrovna kolem. A tak naše house má teď za maminku naši Haninu, všude za ní chodí, dělá s ní úkoly do školy i večeří, a jakmile neslyší její hlas, anebo necítí její přítomnost, tak okamžitě propadá hlasité hysterii," podotýká Karel Makoň.

A jelikož husy jsou podkle něj celkově opravdu hodně kontaktní a sociální, tak malé house, které se jmenuje jako všechny před tím „Vilda“, je úplně nejspokojenější, když si může odpočinout v náruči nebo alespoň po boku své lidské mámy, která ho, pravda, má také ráda, ale není jeho opravdová máma. 
 
"A to je právě to, co volně žijícím zvířatům bere jejich svobodu. Imprinting - neboli vtištění si do paměti a instinktu jiného partnera než toho svého druhu. A tak Vilda už nám asi zůstane napořád, nebo skončí někde v nějakém zájmovém chovu jako živý důkaz toho, že mláďata většiny volně žijících zvířat se nemají krást svým rodičům, zbytečně „zachraňovat“ a sbírat," dodává Karel Makoň.

foto: desop 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka