Počty nových exekucí v Západních Čechách prozatím tolik nerostou

Energetická krize a jí zapříčiněné zdražování všeho, s čím se na trhu lze setkat, vedou bohužel i ke zhoršení pozice dlužníka. Zejména, pokud jeho příjem neroste ve stejném tempu jako ceny - a to se v Česku opravdu neděje. Všem proto na splátky zůstává mnohem méně, než tomu bylo cirka před rokem. Odborníci se obávají prudkého nárůstu počtu exekucí, ale Západočeši se zatím drží dobře.

Cílená propagace v Plzni

Necelé 4 tisíce za měsíc

V Západočeském kraji se podle soudních výkazů dlouhodobě vyhlašují cirka 4 tisíce nových exekucí každý měsíc. A ani poslední měsíce, tedy září, říjen a listopad roku 2022 nejsou výjimkou. Jak vidíte v tabulce níže, počty nových exekucí v letních měsících dokonce klesly, ve srovnání s březnem 2022. A tehdy o sobě energetická krize teprve dávala tušit, zdaleka jsme jí v březnu ještě nečelili - alespoň ne v zálohách na energie. I zdražování bylo teprve na počátku své současné vlny.

Tabulka: Nové exekuce v Západočeském kraji ve vybraných měsících roku 2022

Měsíc leden březen květen červenec srpen září říjen
Počet nových exekucí 3487 3828 3604 3716 3718 3517 3980

Zdroj: Justice.cz

Nepleťme Západočeský kraj a Plzeňsko

Západočeský kraj je v soudním výkaznictví (kde jsou nové i probíhající exekuce zaznamenávány a data veřejně dostupná) veden podle původních osmi krajů České republiky. Původním členěním na kraje se totiž řídí české soudnictví dodnes. Jde proto v případě Západních Čech o území současného kraje Plzeňského a kraje Karlovarského.

O to více potěšující je zpráva, že nové exekuce prozatím příliš nenarůstají, neboť právě v kraji Karlovarském jsou v dlužnických registrech zaznamenávány časté případy nesplácení (téměř 10 % dospělé populace v tomto kraji má dluh ohrožený nesplácením).

Čtěte také: Charita v kraji pomohla během Milostivého léta více než dvaceti lidem zbavit se exekucí

Neusínejme na vavřínech

Image title

Že se Češi prozatím drží a nepadají do nových exekucí, samozřejmě neznamená, že by se situace nemohla v příštích měsících rapidně zhoršit. Dlužnický registr SOLUS vydal koncem října tiskovou zprávu, v níž varuje, že první náznaky obtíží pozorují jeho členové již několik měsíců.

Konkrétně jde o pozvolný nárůst nesplácených nebankovních půjček. Tajemník sdružení SOLUS Jan Stopka se domnívá, že mnoho domácností začalo zvýšené zálohy na energie a vysoká vyúčtování řešit tím, že si na jejich úhradu bere úvěr. Na úhradu vyúčtování často míří půjčky do výplaty se splatností hned v dalším měsíci. Podle Stopky od začátku roku 2022 narostl počet nebankovních půjček po splatnosti o 6 %.

Co stojí za nárůstem půjček v prodlení?

Potíže se splácením teď u nebankovních půjček plynou ze dvou základních příčin: inflace a půjčování si nevhodným způsobem. Jenže zatímco způsob výběru půjčky může každý z nás poměrně snadno ovlivnit, na inflaci jsme krátcí. Nejen my spotřebitelé, ale i celé státy.

Jak tedy zlepšit alespoň způsob výběru půjčky, a odstranit tím jednu ze dvou hlavních příčin pozdější neschopnosti splácet? Pomocí základních zásad zodpovědného půjčování. Ty nám radí, abychom si půjčovali vždy jen na nezbytné výdaje. A abychom si i jednorázové mini půjčky před výplatou, které si bereme jen na jediný měsíc, nejdříve pečlivě porovnali. Rozdíly v cenách jsou velké - a porovnání půjček vám může, byť za jediný měsíc, ušetřit stovky, až tisíce korun.

Větší problémy v ekonomice vždycky začínají u malých závazků

Jan Stopka ze sdružení SOLUS varuje, že právě nárůst počtu nesplácejících osob s menším nebankovním úvěrem by měli odborníci a krizoví manažeři považovat za první známky většího problému v ekonomice. Historie totiž už několikrát ukázala, že: „právě tyto počínající potíže mohou odhalit poskytovatelé půjček v registru SOLUS, který získává data z řady ekonomických sektorů,“ míní Stopka.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka