Kraj podporuje malé i velké zemědělce

Podpora malých i velkých farmářů a zemědělců není lhostejná ani Plzeňskému kraji.

Cílená propagace v Plzni

Po návštěvě významných zaměstnavatelů v technické oblasti navštívil hejtman Rudolf Špoták se svým náměstkem Pavlem Čížkem také vybrané rodinné farmy či zemědělské podniky. Hlavními tématy setkání přímo v podnicích byl podpora uvedených lokálních výrobců a také s tím související problematika školství v dotčených oborech.

„Hodně se hovoří o důležitosti technických oborů a o nedostatku profesně zdatných lidí v tomto směru. O čem se ale mluví méně je významná úloha zemědělců a farmářů na trhu, v našem kraji i celé republice,“ říká hejtman Rudolf Špoták a dodává: „Ať už jde o malou farmu rodinného typu nebo o větší společnost, je to činnost, bez níž bychom si neuměli představit trh. Kvalitní maso, mléčné výrobky ale i koření nebo luštěniny, to jsou běžně dostupné komodity, za nimiž ale stojí právě opomíjení výrobci a producenti často lokálního charakteru. Ti si zaslouží naši pozornost, podporu nejen na úrovni kraje.“

Hejtman Rudolf Špoták navštívil například rodinnou farmu v Roupově, minimlékárnu Hůrky, farmy v Útušicích, Soběkurech a ZOD Mrákov. Se zástupci zemědělců hovořil o aktuální problematice jak v oblasti finanční, oblasti dotací, výroby tak i o spolupráci se školami, které zřizuje Plzeňský kraj.

„Jsme si vědomi toho, že také ve školství jsou v tomto směru nedostatky, proto ve spolupráci se zemědělci a farmáři umožňujeme studentům zemědělských oborů praxi. Někteří si pak farmu oblíbí, práce je zaujme natolik, že po skončení studia tam pracují,“ říká Rudolf Špoták.

V ZOD Mrákov již řadu let studenty na praxi mají a spolupráci s odbornými školami kvitují. „Už sedm let spolupracujeme s krajskými školami, umožňujeme studentům praxi u nás v mrákovském zemědělském družstvu. Dokonce u nás studenti na praxi mohou dostat také stipendium. Daří se nám některé pak po skončení školy zaměstnat. Je to velmi náročné, ale jsme rádi, že ta spolupráce se školami funguje a v oboru nám pak mladí lidé zůstávají,“ říká předseda ZOD Mrákov Jiří Schamberger.

Podpora Plzeňského kraje

Od roku 2019 podporuje Plzeňský kraj menší zemědělské podniky dotačním titulem Podpora zemědělské činnosti v Plzeňském kraji. V letech 2019 – 2021 byly každoročně do programu alokovány 2 mil. Kč. Na základě žádostí pak bylo alokováno celkem 6,2 mil. Kč na uvedené období. Z toho bylo vyčerpáno téměř 5 mil. Kč. Podpořeno bylo celkem 41 žadatelů. V letošním roce jsou v rozpočtu vyčleněny již 4 mil. Kč.

Dotace jsou určeny pro oblast Investice do nemovitostí pro prvovýrobu tj. nákup, výstavba, rekonstrukce (technické zhodnocení) a oprava nemovitostí sloužících pro zemědělskou prvovýrobu. Náklady na nákup pozemku jsou způsobilé pouze do výše nepřesahující 10 % celkových způsobilých nákladů schválené dotace. Druhou oblastí programu jsou Investice do technologií pro zhodnocení prvovýroby. Sem spadají nákup a instalace nové technologie spojené s nemovitostmi, sloužící pro zhodnocení vlastní produkce prvovýroby dále určené k přímému prodeji. Příkladem jsou zařízení tzv. „bourárny“ (stoly pevné, mrazáky komorové, pojezdové závěsy, regály, ...), skladovací technologie (pevné kóje, regály, pevné dopravníky, sušičky, třídičky, baličky, hydraulické lisy, výtahy, ...), zabudované napáječky pro zvířata, klimatizace s rozvody, tepelná čerpadla s rozvody, vzduchotechnika, apod.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.09.2022 10:06



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka