Pohled zblízka představuje literáty z Plzně a Regensburgu

Středisko západočeských spisovatelů (SZS) a Spolek německých spisovatelek a spisovatelů, regionální skupina Východní Bavorsko (VS Ostbayern) připravily výstavu Pohled zblízka: Lidé ve městě u příležitosti výročí 30 let příhraniční spolupráce.

Cílená propagace v Plzni

Z iniciativy bavorských autorů vznikl projekt, jenž vzdal hold přátelství mezi dvěma organizacemi. Město Regensburg uspořádalo v říjnu loňského roku výstavu a podpořilo vydání dvojjazyčné publikace s texty a fotografiemi všech autorů, která se nyní představuje v Plzni.
Plzeňská fotografka a výtvarnice Eva Hubatová byla vyzvána k výběru osmi černobílých snímků ze své tvorby a dalších osm snímků pro výstavu dodali fotografové z Regensburgu (Michael Koob, Rupert Klein, Thomas Neidhart). Fotografie zachycují zvláštní úhel pohledu na lidskou existenci ve městě. Poté do projektu vstoupili čeští a němečtí literáti, kteří se nechali fotografiemi inspirovat a napsali básně či krátké texty.

Vernisáž výstavy se uskutečnila 11. ledna v přednáškovém sále Západočeské galerie v Plzni. Členové z plzeňského střediska i autoři z Regensburgu na vernisáži četli básně, které jsou součástí výstavních bannerů. Expozice je k vidění do 6. února 2022 v přednáškovém sále Západočeské galerie v Plzni.

Eva Hubatová se narodila 7. 5. 1956 v Plzni. Fotografka, publicistka a výtvarnice je členkou Syndikátu novinářů ČR a Unie výtvarných umělců Plzeň. V roce 2018 jí byla udělena cena Evropské unie umění „Zlatá Europea“ za významnou kulturní a uměleckou činnost a současně se stala jedinou ženou ze všech kontinentů oceněnou za přínos pro soudobé fotografické umění.

Doprovodný program:
3. 2. 2022 v 17 hodin v přednáškovém sále, Pražská 13
literární večer z tvorby autorů střediska západočeských spisovatelů
Účinkují autoři Střediska západočeských spisovatelů.
Uvádí Jiří Hlobil.

OTEVÍRACÍ DOBA
Otevřeno denně kromě pondělí 10–18 h

POHLED ZBLÍZKA: LIDÉ VE MĚSTĚ
12. 1.–6. 2. 2022
Západočeská galerie v Plzni, přednáškový sál, Pražská 13
Autoři výstavy: Václav Gruber, Eva Hubatová
Kurátorka výstavy: Jiří Hlobil
Autoři fotografií: Eva Hubatová, Michael Koob, Rupert Klein, Thomas Neidhart
Autoři textů CZ: Karla Erbová, Tamara Kopřivová, Jaroslava Málková, Květa Monhartová,
 Romana Schuldová, Václav Gruber, Marek Velebný, Martin Kopřiva
Autoři textů DE: Gabriele Kiesl, Angela Kreuz, Carola Kupfer, Dieter Lohr, Oliver Machander, Marita A. Panzer, Claudia Spelic, Rolf Stemmle

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka