Policisté se na silnicích kraje zaměřili na rychlost, náklaďáky a cyklisty

Kontroly dodržování rychlostních limitů se uskutečnily 28. dubna, 2. a 9. května. Na nákladní automobily se zaměřili 11. a 12. května. V Plzni pak policisté 15. května upřeli pozornost i na cyklisty, kdy je zajímalo, zda nejezdí po chodníku nebo nejsou pod vlivem alkoholu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tři dopravně bezpečnostní akce zaměřené na rychlost probíhaly na území celého Plzeňského kraje a dopravní policisté celkem zastavili a zkontrolovali 475 vozidel. Přestupky zjistili u více než poloviny z nich, přesné číslo je 293. Drtivá většina byla ve spojitosti s překročením nejvyšší povolené rychlosti (217). Dalšími nejčastějšími prohřešky byly telefonování či manipulace s mobilním telefonem za jízdy (24), nevyhovující technický stav vozidla (10) nebo nepoužití bezpečnostních pásů (7).

Asi nejzávažnější případ během dopravně bezpečnostní akce dne 28. dubna řešili dopravní policisté z Domažlic, kteří zkontrolovali nedaleko České Kubice jednatřicetiletou ženu řídící osobní automobil. Provedli u ní orientační drogový test, který detekoval přítomnost amfetaminu v těle řidičky. Ta ovšem nesouhlasila s následným lékařským vyšetřením spojeným s odběrem krve. Dále se ukázalo, že na základě rozhodnutí několika městských úřadů má žena několik překrývajících se zákazů řízení, kdy poslední z nich by měl vypršet v dubnu roku 2025. Byla tedy podezřelá ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a na základě zjištěných skutečností státní zástupce souhlasil s jejím zadržením. Po potřebných úkonech ženu čekalo vazební zasedání, ve kterém soudce neměl pro její jednání pochopení a rozhodl o tom, že do vynesení rozsudku bude umístěna ve vazební věznici.

Ve dnech 11. a 12. května dopravní policisté v našem kraji zkontrolovali dohromady 119 nákladních automobilů. Přestupku se dopustila téměř polovina řidičů, celkem jich bylo 51. Nejčastěji se jednalo o porušení zákona číslo 111/1994 Sb., o silniční dopravě. Bylo to 20 přestupků a v souvislosti s tímto zákonem se jedná například o nedodržení stanovené doby řízení, bezpečnostních přestávek či doby odpočinku. V 8 případech neměli řidiči vyhovující technický stav vozidla, 5 jich nepoužilo bezpečnostní pás a 3 jeli příliš vysokou rychlostí.

Policisty z dopravního inspektorátu v Plzni pak dne 15. května zajímalo chování cyklistů na území města Plzně, protože někteří cyklisté například jezdí opilí a ohrožují tím jak sebe, tak i ostatní účastníky silničního provozu. Nicméně na takového cyklistu naštěstí nenarazili. Pět cyklistů však dostalo pokutu příkazem na místě za nerespektování pravidel silničního provozu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 28.05.2023 08:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka