Pozor na přílohy v mailech, může v nich být počítačový vir

Procházíte si každý den svou e-mailovou schránku a často otvíráte i podezřelé přílohy? Buďte ostražití. Právě v přílohách e-mailů totiž můžete narazit na počítačové viry. Než příště otevřete nějakou přílohu, ujistěte se o tom, že znáte příjemce a zkontrolujte i název přílohy. Zkrátka se držte hesla: důvěřuj, ale prověřuj.

Cílená propagace v Plzni

Co je to počítačový vir a jak dochází k jeho šíření?

Počítačový vir je škodlivý počítačový program, který se nejčastěji šíří právě pomocí e-mailu. Jakmile se do vašeho počítače dostane, začne se samovolně šířit dál a postupně přebírat kontrolu. Výsledkem tak může být nejenom krádež hesel, ale i citlivých údajů a informací o uživateli. Počítačové viry jsou navrženy tak, aby o jejich přítomnosti neměl uživatel ponětí. Zatímco vy se na počítači věnujete své práci, vir si v pozadí dělá své a nenápadně vám začíná škodit. O přítomnosti viru se často uživatel dozví až ve chvíli, kdy je příliš pozdě.

Antivir je spolehlivý program, který vás ochrání před hackery a jejich útoky

Proto je nutné, aby si uživatelé své citlivé údaje, hesla, ale i další soubory a programy chránili. Jak? S pomocí speciálních antivirových programů. Antivir je jakýmsi štítem pro váš počítač, který odráží neustálé útoky hackerů, kteří vám chtějí uškodit. Antivirové programy jsou neustále vylepšovány a modernizovány, protože hackeři nepolevují a stále přicházejí s novými typy škodlivých programů a aplikací.

Malware se šíří celosvětově a cílí na nepozorné uživatele

Spyware, adware, Trojské koně, viry a další škodlivé programy nazýváme souhrnným označením malware. Zejména v posledních měsících se začaly hojně objevovat falešné e-maily, v nichž bývají přílohy označené jako faktury a potvrzení objednávky. Než na přílohu kliknete, opravdu důkladně se zamyslete nad tím, zda jste si něco objednali a zkontrolujte i adresu odesílatele.

Pozor na spyware! Má oči všude

Jedním ze škodlivých programů je například spyware. Není-li vám angličtina cizí, již z jeho názvu vám jistě došlo, že spyware je určen ke sledování. Jak to dělá? Protože se jedná o druh viru, o jeho přítomnosti ve svém zařízení nevíte. Spyware si do počítače či telefonu můžete stáhnout omylem, a to při stahování programů nebo i her z neověřených a neznámých zdrojů. Proto si dávejte pozor na to, z jakých stránek si co stahujete. To platí i o již zmíněných přílohách v e-mailu! Jestli máte ve svém zařízení nainstalovaný kvalitní a spolehlivý antivirový program, přítomnost spywaru ihned odhalí spuštění antivir scanu.

Mějte se na pozoru před reklamami

Dalším nepříjemným a nechtěným typem malwaru je adware. Tedy reklamy, které mají buď podobu vyskakovacích oken nebo překrývají většinu webové stránky a brání vám v pohodlném prohlížení. Samy o sobě bývají tyto reklamy neškodné, ale často jsou propojeny s nějakým škodlivým programem. Až vám tedy příště přijde v e-mailu příloha, co vás odkáže na pochybně vypadající stránky, jež budou pokryté reklamami, raději je rovnou opusťte a neriskujte, že si omylem stáhnete nějaký počítačový vir.

Na adware ale můžete narazit také při stahování některých programů, co jsou dostupné zdarma. Při jejich instalování se tak snadno může stát, že se překliknete a sami si do svého přístroje adware stáhnete.

Chovejte se v online prostředí chytře a buďte neustále ostražití. Jen tak se vyhnete stažení nebezpečných programů, jenž vám mohou uškodit. Než otevřete přílohu v mailu, důkladně si zkontrolujte adresu odesílatele i název přílohy. Nebezpečí totiž na internetu číhají na každém kroku, a často si do svého počítače virové programy stáhnete kvůli své nepozornosti.

Zdroj obrázku: UnderhilStudio / Shutterstock.com

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka