Pozor na SMS, které se tváří jako z banky

V posledních měsících výrazně narostla aktivita nejrůznějších online podvodníků, kteří se snaží z Čechů vymámit osobní údaje či rovnou peníze. Jejich metody jsou zároveň velmi pokročilé a promyšlené, dávno pryč jsou špatně napsané spam e-maily a podobné pokusy o podvod. Na co si tedy dát pozor, abyste podvodníkům nenaletěli i vy?

Jarní servisní akce AUTO CB

Nové podoby podvodných SMS

Základní cíl podvodníků je stále stejný, vylákat z obětí osobní údaje, nejlépe rovnou přihlašovací údaje k účtu či do bankovních aplikací. Metody využívají různé, ale všechny je lze shrnout termínem phishing. Momentálně velmi využívaným způsobem je zasílání podvodných SMS, ve kterých se nachází odkaz na falešné stránky podvodníků. Samotná SMS může být velmi dobře zpracovaná, podvodníci dokáží dobře reagovat na současnou situaci. Na telefon vám tak může dorazit například:

  • SMS od banky, že byl váš účet nabourán. Následně budete vyzváni k tomu, abyste se přihlásili ke kontu a provedli jeho zabezpečení.
  • Zpráva od Ministerstva práce a sociálních věcí, ve které vás úředník upozorňuje na možnost čerpat příspěvek na bydlení nebo třeba ekologickou dotaci. Následuje vyplnění falešné žádosti.
  • Upozornění od Pošty či kurýrní služby, že byl váš balíček zadržen na celnici. Pokud zrovna nějaký čekáte, můžete chtít situaci rychle vyřešit přímo přes odkaz v SMS.
  • Požadavek od banky nebo nebankovní společnosti na splacení mimořádné splátky půjčky nebo administrativního poplatku. 


Pozor na podezřelé odkazy

Podvodníci nemusí samozřejmě využívat pouze SMS, jejich cílem je dostat vás na konkrétní falešnou stránku. Odkaz na ni vám tak může dorazit více způsoby:

  • Už zmíněná SMS, což je sice starší metoda komunikace, ale zejména ve financích či při komunikaci se státní správou stále využívaná.
  • E-mailem, podvodníci využijí kradenou e-mailovou adresu či maskování příjemce za někoho důvěryhodného. Vždy podle toho, jaký typ lži zvolili do samotného e-mailu.
  • Přes Messenger, WhatsApp či jinou sociální síť. Falešný odkaz nám může dorazit i přes kamaráda, stačí aby si nedal pozor a nechal si nabourat účet. V tomto případě může být obsah zprávy úplně nevinný, například doporučení na novou aplikaci rovnou s odkazem na placené stažení.

Jak se nejlépe bránit phishingu?

Metod a nástrah podvodníků je hodně, ale existuje jednoduchý návod na to, jak se jim ubránit:

  1. Neklikejte na odkazy bez rozmyslu. Vždy si pečlivě přečtěte, co by vás mělo na druhém konci čekat.
  2. Nerozhodujte se pod tlakem, podvodníci zprávy často píšou tak, aby vás dostali pod tlak. Omezená nabídka, riziko pokuty či krádeže účtu.
  3. Zkontrolujte si URL stránky, na kterou jste přesměrováni. Není v něm chyba? Nejsou písmena jinak, než by měla být? Je stránka zabezpečená například bankovním certifikátem?
  4. V případě nabídek na podporu či dotaci si můžete zkontrolovat, zda takový program vůbec existuje.
  5. Proklepněte si odesílatele, v případě e-mailu dejte pozor na drobné chyby či maskovanou e-mailovou adresu.  U přátel se zeptejte, zda zprávu opravdu odeslali, pokud vám nepřijde v pořádku.
komerční sdělení

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.09.2023 12:43



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka