Proč jezdit na plyn a kde si nechat v Plzni přestavět svůj vůz na LPG či CNG?

V dnešní době, kdy jsou ceny paliv neustále jako na houpačce, je hledání ekonomičtějších alternativ k tradičním benzínu a naftě stále důležitější. Jednou z výhodných možností je jezdit na LPG (propan-butan) nebo CNG (zemní plyn), což se stává čím dál populárnější variantou. Tato paliva jsou nejen šetrnější k životnímu prostředí, ale také nabízejí výraznou úsporu nákladů na provoz vozidla. V článku se podrobněji podíváme na výhody jízdy na LPG a CNG.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přestavba vozidla na alternativní paliva, jako je LPG nebo CNG, nabízí mnoho výhod, které přesvědčují stále více motoristů o výhodnosti této volby. Společnost Wapos s.r.o., sídlící ve Vochově v Plzeňském kraji, se již 30 let specializuje na montáže a servis plynových systémů do vozidel a za tuto dobu přestavěla již více než 4 500 vozidel.

Spočítejte si návratnost investice do přestavby vozidla

První a zároveň nejvýznamnější výhodou přestavby vozidla na plyn je výrazná úspora nákladů za pohonné hmoty. Jízda na LPG a CNG je cenově mnohem výhodnější než používání tradičních paliv, jako je benzín nebo nafta. Můžete si sami spočítat předpokládanou úsporu díky kalkulačce nákladů, která porovnává provoz na benzín a plyn a ukáže vám, jak rychle se vám investice do přestavby vozidla na alternativní palivo vrátí.

Náklady na 100 km s LPG vychází cca na 148 Kč. Pro srovnání – náklady na 100 km s benzinovým vozidlem vychází cca na 275 Kč a s naftovým vozidlem na 244 Kč.

Zdroj srovnání nákladů: Časopis Svět motorů, 46/2022

Ušetřete za silniční daň

Další výhodou je osvobození od placení silniční daně, které se týká firemních vozidel se zabudovaným alternativním pohonem LPG nebo CNG od roku 2009. Tímto opatřením se ještě více snižují náklady spojené s provozem vozidla.

Kombinace palivových režimů prodlouží vaši jízdu o stovky kilometrů

Díky kombinaci plynového a benzínového režimu zůstává ve vozidle zachována možnost jízdy na benzín, což prodlužuje celkový dojezdový dosah vozidla. S dvěma plnými nádržemi můžete překonat mnohem větší vzdálenosti, což je především při delších cestách velmi praktické.

Vyšší bezpečnost

Další výhodou je vyšší bezpečnost provozu oproti benzínu. Zařízení pro plynový pohon musí splnit přísnější bezpečnostní testy než části benzínového nebo naftového vozu. To znamená, že jízda na LPG a CNG je bezpečná a spolehlivá.

Z hlediska životního prostředí je jízda na plyn také výhodná. Při spalování těchto plynů nevznikají žádné saze a hodnoty emisí CO2 a skleníkových plynů se výrazně snižují. To znamená, že při jízdě na plyn přispíváte k ochraně ovzduší a snižování negativního dopadu na kvalitu životního prostředí.

S tankováním LPG a CNG není žádný problém

Další výhodou je hustá síť čerpacích stanic s LPG i CNG, která je v České republice stále rozšiřována. Díky tomu není problém s tankováním ani při dlouhých cestách, a to nejen v rámci České republiky, ale i v zahraničí.

Samozřejmě, jako každá věc, i jízda na plyn má své nevýhody. Jednou z nich je vstupní investice do přestavby vozidla. Vyšší pořizovací cena může být pro někoho odrazující, ale je důležité si uvědomit, že se tato investice mnohonásobně vrátí v budoucnosti.

WAPOS s.r.o.
Vochov 22, 330 23

Web
: www.wapos.cz, www.prestavby-lpg-cng.cz
Telefon
.: +420 377 822 510
E-mail
: wapos@wapos.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka