Program inkubace pomůže v Plzni začínajícím podnikatelům

Pět začínajících firem podpoří dotacemi město Plzeň v rámci programu Inkubace firem 2023. Mezi žadatele rozdělí 2 miliony korun. Na svém zasedání to 14. prosince schválili zastupitelé.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Cílem dotačního titulu, který město v letošním roce vyhlásilo poprvé, je podpořit vznik a rozvoj inovativních firem, které v Plzni vytvoří nová pracovní místa a dobydou zahraniční trhy.

„Na podpoře začínajících inovačních firem v Plzni dlouhodobě pracujeme. Inkubační program realizovaný v Podnikatelském a inovačním centru BIC Plzeň je skvělou příležitostí jak pro startupy, které chtějí rozvíjet nápady a posunout svůj byznys na vyšší úroveň, tak akademiky hledající způsob komercializace výsledků svého výzkumu,“ vysvětlil Daniel Kůs, radní pro oblast Smart Cities a podporu podnikání.

Podpořené firmy díky programu získají individuální konzultační podporu při zpracování svého podnikatelského záměru, zpětnou vazbu a poradenství od odborníků a mentorů dle svého zaměření. Na základě toho identifikují oblasti rozvoje a společně sestaví tzv. inkubační plán.

„Díky dotačnímu titulu si firmy nakoupí služby, které by si v začátku podnikání nemohly dovolit. Na trh by se dostávaly samy, často metodou pokus a omyl. Trvalo by jim to déle a riziko neúspěchu by bylo významně vyšší. Tým konzultantů BIC Plzeň rovněž funguje jako průvodce inovačním ekosystémem, tedy filtruje nejvhodnější příležitosti rozvoje inkubovaných firem a pomáhá firmám navazovat relevantní kontakty,“ popsala přínosy inkubačního programu senior konzultantka BIC Plzeň Lenka Palánová.

Finance od města obdrží firma P&O Robotics vyvíjející průmyslové roboty, firma INTECORES ukládající CO2 do stavebních materiálů, Filip Kouba, který tvoří nový koncept AI únikových her, Denisa Huňatá s módní značkou Tvoje Kšandy a firma TeaTech vyvíjející technickou výukovou pomůcku pro základní školy. Každá z podpořených firem obdrží z programu dotaci 400 tisíc korun. Více informací o programu je k dispozici na www.bicport.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka