Psí terapeut a jak ho začlenit do rodiny

Jak psi pomáhají rodičům i dětem aneb O léčebném kontaktu mezi psem a člověkem.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pes už zdaleka neplní funkci pouze domácího mazlíčka. Mít doma roztomilého a věrného psího parťáka zkrátka není jen o tom shánět krmení pro psy, venčení a dalších nezbytnostech, které s vlastnictvím zvířete souvisí. Pes se stal věrným a nejlepším přítelem člověka. Podle výzkumů umí přítomnost psa léčit úzkosti, stres a přispívá k lepší fyzické i psychické kondici. Psi mají dnes dokonce mnohem důležitější úlohu. Díky speciálnímu výcviku umí pomáhat nemocným, dětem i dospělým, a to při takzvané canisterapii. Tento druh terapie spočívá v pozitivním působení psa na zdraví člověka.

Jak psího terapeuta napasovat do rodinného prostředí?

Asistenční psi se pořizují nejen nemocným, ale své využití naleznou také v rodinách, kde nejčastěji slouží jako pomoc rodičům, jejichž děti vyžadují speciální potřeby. Krom toho, že zajišťují aktivity související výhradně s canisterapíí, dokáží rodičům v péči o děti pomáhat například s podáváním drobných předmětů, rozsvícením a zhasnutím, otevíráním či zavíráním dveří a tak podobně. Při pořízení takového psa máte na výběr ze dvou možností – buďto si o takového psa zažádat nebo pořídit vlastního psa a vychovat z něj rodinného psího asistenta. V takovém případě je potřeba vybrat vhodné plemeno a speciálně psa cvičit. Vyjde to však stále finančně i časově příznivěji než žádat o speciálního asistenčního psa na úřadech. Pokud už pejska máte, poraďte se s odborníkem, zda je pro něj odborný výcvik vhodný. Úspěšnost výcviku ovlivňuje totiž plemeno psa.

V jakých je oblastech canisterapie účinná?

Přítomnost vycvičených psích terapeutů dokáže pomoci při fyzických i psychických rehabilitacích. Pes pomáhá například pacientům, kteří:

  • trpí svalovými křečemi
  • trpí sníženou obratností a koordinací
  • se nedokáží sociálně začlenit
  • nezvládají verbálně či neverbálně komunikovat
  • mají problémy s hrubou i jemnou motorikou
  • nemají dostatečnou orientaci v prostoru a čase
  • jsou hyperaktivní

Canisterapie se nejčastěji využívá při práci se seniory a dětmi. U dětí je těchto terapií potřeba zejména při práci s dětmi žijícími s autismem, mentální poruchou, ale také například v logopedii. Co se týče seniorů, tam kanisterapeutičtí psi pomáhají v oblasti emocionální stimulace, stejně tak například v polohování nebo letargii.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka