Rekonstrukce mobiliáře v klášteře Teplá v Toužimi se podařila na jedničku

Západočeké město Teplá (nedaleko Mariánských Lázní) je proslulé především premonstrátským klášterem, který zde v roce 1193 založil český šlechtic Hroznata. Přečtěte si příběh o zlatých českých ručičkách, které dokázaly rekonstruovat poničený historický mobiliář!

Jarní servisní akce AUTO CB

Fotogalerie zdařilé rekonstrukce vydá za tisíc slov

Prohlédněte si fotogalerii a užijte si příběh rekonstrukce mobiliáře pro klášter v Teplé. Tento klášter s tradicí přes 800 let obývá řeholní komunita, jejímž posláním je práce s lidmi. Proto premonstráti působí jako kněží v okolních farnostech. Jejich každodenní modlitby přímo zde v klášteře jsou otevřeny poutníkům, každou neděli se v klášterním kostele Zvěstování páně koná mše svatá.

Zájemci o památky mohou v rámci pravidelných dvou poznávacích prohlídek navštívit klášterní knihovnu s muzeem nebo barokní obytné křídlo kláštera. V tomto křídle zároveň funguje vzdělávací centrum Hroznatova akademie, které pořádá tvořivé dílny pro širokou veřejnost a vzdělávací programy pro školy. V letních měsících se v kostele konají varhanní koncerty. Klášterní knihovna je otevřená odborné veřejnosti.

Více o klášteru se zájemci mohou dozvědět na stránkách http://www.klastertepla.cz/.

Zlaté české ručičky ze Stříbra

Ano, je tomu skutečně tak. Historický mobiliář rekonstruovala firma Truhlářství ZAJDA - REKONSTRUKCE PAMÁTEK se sídlem v západočeském městě Stříbře. Konkrétně šlo o zkušený tým truhlářů Stanislava Zajíčka, který má bohaté zkušenosti s rekonstrukcemi památek v ČR.

Zeptal jsem se majitele firmy pana Stanislava Zajíčka, jaký vztah má k rekonstrukci této památky a jak dlouho trvala obnova zničeného historického mobiliáře pro klášter v Teplé.

"Je mi opravdu ctí, že se podílíme na rozsáhlé opravě na jedné z nejvýznamnějších pamětihodností v Čechách, v premonstrátském klášteře Teplá u Toužimi, kde s přestávkami pracujeme na rekonstrukci dřevěného vybavení již několik let. Pokud jde o rekonstrukci mobiliáře, tak té jsme věnovali 3 měsíce práce," odpověděl pan Stanislav Zajíček ze Stříbra.

Měl jsem šanci vidět kompletní fotodokumentaci rekonstrukce mobiliáře a musím uznat, že takto pečlivá a mravenčí práce si zaslouží pochvalu. S radostí tak činím a chválím celý tým pana Zajíčka ze Stříbra. Jen tak dál a více takových krásných projektů!

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka