Rekonstrukce vozovny tramvají začne v říjnu

Plzeňské městské dopravní podniky (PMDP) podepsaly smlouvu se zhotovitelem rekonstrukce tramvajové vozovny na Slovanech.

Cílená propagace v Plzni

Tím bude konsorcium tří firem pod společným názvem Společnost Vozovna Slovany. Rekonstrukce začne na začátku příštího měsíce a bude dokončena na konci roku 2022. Současný stav tramvajové vozovny je již dlouhou dobu nevyhovující, a to nejen v rámci kapacity, ale i technického stavu budov, vybavení a zázemí pro zaměstnance.

PMDP zažádaly o dotaci ve výši 720 mil. Kč a v současné době čekají na rozhodnutí. „Během léta jsme dostali stavební povolení, dnes byla podepsána smlouva se zhotovitelem a nyní pevně věříme, že pozitivní rozhodnutí o získání dotace obdržíme v nadcházejících dnech,“ říká Jiří Ptáček, generální ředitel PMDP.

Vozovna slouží svému účelu již od roku 1943, přičemž byla postavena pro tramvaje s výrazně nižší hmotností, než mají dnešní moderní vozidla. „Jedná se o nezbytnou investici, jelikož váha tramvají, které jsou v současné době ve vozovně odstaveny, je často až šestinásobná. Na špatném technickém stavu se ale kromě podstatně vyšší hmotnosti tramvají postupně začal podepisovat zejména nevhodný materiál použitý pro stavbu betonového podloží a již před šesti lety byl odborníky stav hal ve vozovně označen za kritický,“ popisuje Roman Zarzycký, 1. náměstek primátora a předseda představenstva PMDP, a dodává: „Plánovaná rekonstrukce v hodnotě 1,697 mld. Kč vyřeší i další problémy, jelikož počítá s umístěním dosud chybějící myčky tramvají, diagnostiky kol, průjezdnými kolejemi usnadňujícími provoz ve vozovně či novou administrativní budovou.“

Rekonstrukce vozovny přinese i podstatné zlepšení životního prostředí v okolí a to jak z pohledu hlukové zátěže, kde se povedlo snížit hlukovou zátěž na požadovanou úroveň, tak i z pohledu tepelné zátěže a to zřízením zelené střechy. Zelená střecha dále umožňuje i akumulaci dešťové vody. Přebytečná voda ze zelených střech bude jímána do nádrže a bude využita jako voda technologická pro mytí tramvajových vozidel.

Samotná stavba započne na začátku října, probíhat bude za plného provozu vozovny a potrvá do konce roku 2022.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 22.09.2020 12:06



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka