Rekonstrukce vozovny v Plzni má šanci na dotaci

Rada města Plzně schválila přípravu změny „Strategie ITI plzeňské metropolitní oblasti“ ve vztahu k rekonstrukci vozovny Slovany. Díky tomu by se mohlo městu podařit na tento projekt získat významnou podporu, a sice z Operačního programu Doprava.

Jarní servisní akce AUTO CB

V něm se nyní připravuje nová alokace právě pro strategie ITI metropolitních oblastí. Konkrétní výše alokace pro jednotlivé metropolitní oblasti je v současné době ještě předmětem jednání.

„Co se týká rekonstrukce vozovny, jedná se o projekt za zhruba miliardu korun. Financovat jej mají Plzeňské městské dopravní podniky, a to s pomocí půjčky. Změnou strategie se nám však otevírá možnost získat významnou část na tento projekt z dotace, a to možná až 250 milionů korun, což by dopravnímu podniku výrazně finančně ulevilo,“ vysvětlil ekonomický náměstek Pavel Kotas.

Tramvajová doprava v Plzni ročně přepraví desítky milionů cestujících a je tak páteří celého městského dopravního systému. V uplynulých letech se v souvislosti s tramvajovou dopravou opakovaně řešila problematika odstavování tramvajových vozů, a to zejména s ohledem na krizové stavy zahrnující povodně v roce 2002, odříznutí vozovny během stavebních prací na náměstí Republiky a u hlavního nádraží, ale také kvůli havarijnímu stavu objektu vozovny na Slovanech, ve které se opakují stavy znemožňující řádný odstav a údržbu tramvají. S ohledem na to schválily orgány města dlouhodobou koncepci odstavování a údržby tramvají v Plzni.
 
Koncepce počítá s tím, že odstavování většiny tramvají a provádění nižších stupňů oprav bude v zrekonstruovaném areálu Slovany, až 13 souprav bude odstavováno v upravené točce Košutka na lince č. 4, vznikne odstavná kapacita pro mimořádné příležitosti pro 4 soupravy v upravené točce Malesická a v územním plánu města Plzně bude ponechána územní rezerva v Zadních Skvrňanech pro vybudování provozu těžké údržby.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka