Říjnová Beseda: Pavel Šporcl a Paganiniana, v úvodu listopadu akusticky Kryštof

Repertoár náročných skladeb, které jsou výsadou jen hrstky světových houslistů předvede na konci října v plzeňské Měšťanské besedě Pavel Šporcl. K tomu můžete vybírat z další nabídky hudby, divadla i kina.

Jarní servisní akce AUTO CB

A 1. listopadu přijede do Měšťanské besedy kapela Kryštof v rámci jejich Jenom písničky tour 2021! Po velkolepých stadionech, obřích scénách a monstrózních led obrazovkách chce Kryštof zpět – na holé pódium, kde k písničkám potřebujete „jen“ španělku a sami sebe.

HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba

6. 10. 2021 20:00 Po siréně swing! Pilsner Jazz Band & Kočky mají pré
Kočky mají pré! To jsou čtyři vokalistky v doprovodu perfektní rytmické sekce. Energický swing, blues i melodie české provenience potěší posluchače i tanečníky, kteří zavítají opět první středu v měsíci do Měšťanské besedy. Již po šestašedesáté uvede tento swingový večer orchestr Pilsner Jazz Band se svým bigbandovým repertoárem s kousky od Duke Ellingtona, Glenna Millera a dalších světoznámých swingařů.
Hraje se od 20 hodin, ale už v 19 hodin máte možnost se naučit kroky do swingových tanců s Lenkou Sekaninovou.

7. 10. 2021 19:00 Ivo Jahelka & Miroslav Paleček
Spojení dvou písničkářů, které stojí za to vidět a hlavně slyšet. Těšit se můžete na společné písně i na sólo vystoupení jak Iva Jahelky, tak Miroslava Palečka.
Po společném úvodním bloku se v první části koncertu představí Miroslav Paleček, který v letošním roce slaví 75. narozeniny. V originální interpretaci zazpívá nejen oblíbené Ježkárny, písně V+W+J, ale i řadu svých osobitých autorských skladeb. Písničkám již tradičně nechybí melodičnost, humor a svérázný písničkářský pohled na svět.
V druhé části pořadu vás pobaví „zpívající právník“ Ivo Jahelka svými zhudebněnými soudničkami, baladami ze života a perličkami přímo ze soudních síní a předsíní.

8. 10. 2021 18:00 15. koncert ke Světovému dni zraku
Lions Club Plzeň Bohemia zve na 15. jubilejní koncert ke Světovému dni zraku. Výtěžek z hudebního večera bude věnován na podporu vzdělávání v Základní škole pro slabozraké a vady řeč v Plzni.
Účinkují studenti Deylovy konzervatoře, Plzeňská filharmonie.
Pořadatelem koncertu je Lions Club Bohemia Plzeň.
Partnerem koncertu je Plzeňská filharmonie.

19. 10. 2021 19:00 Nezmaři
Speciální host: Petr Dopita, zpěvák a mistr světa ve hře na kanadskou pilu

Stálice české hudební scény se vrací do Měšťanské besedy v Plzni, kde zahraje písničky nejen z posledního alba. Zpívat se budou písně z celé historie kapely, od jejích počátků až po současnost.

31. 10. 2021 19:00 Pavel Šporcl: Paganiniana Tour 2021
„Mount Everest houslového repertoáru“
Pavel Šporcl, nejpopulárnější český houslista současnosti, se vydává do nejvirtuóznějších vod  houslového repertoáru na svém novém albu Paganiniana a na něj navazujícím turné.
Pavel Šporcl natočil v průběhu roku 2020 nové album Paganiniana. Po několika nosičích mimo oblast klasické hudby se tímto albem vrací do niternějších hudebních sfér a repertoáru, který je mu nejbližší. Na desku Paganiniana si vybral skladby, které patří k nejtěžším v sólovém houslovém repertoáru a jsou výsadou jen hrstky světových houslistů.

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo

2. 10. 2021 19:00 Irská taneční show 

Na česká pódia se vrací úspěšný slovenský taneční soubor Merlin s novou irskou taneční show. Přináší to nejlepší ze současného moderního irského tance v romantickém renesančním příběhu o boji dobra a zla. Dynamická  show nadchne milovníky tance poutavým příběhem, taneční virtuozitou, strhujícím rytmem a působivou výpravou. Příběh, ve kterém něžná láska čelí nástrahám zla, se odehrává v kulise podmanivě krásné irské hudby, vytvořené speciálně pro tuto show.

3. 10. 2021 19:00 Zamilovaný sukničkář

Harry Douglas, záletny´ americky´ velvyslanec ve Velké Británii, řekne své ženě Lois, že odjíždí na víkend hrát golf. Lois naopak Harrymu oznámí, že bude v lázních. A jejich dcera Debbie hodlá navštívit kamarádku. Harry se ovšem tajně vrací do prázdného domu, kde má dostaveníčko s přitažlivou sousedkou Marianne. Zároveň se ale objevuje Debbie a přivádí si přítele. A v domě je i sluha. Nikdo z nich netuší, že se pěkně dlouho z rezidence nebude možné dostat. Ambasádě totiž hrozí bombový útok a snaživý kapitán South s bláznivou sekretářkou vybudují krizový štáb právě u Harryho doma. A kvůli riziku prozrazení nesmí nikdo ven. Jak tohle všechno dopadne? Oblíbeny´ a zkušeny´ autor frašek slibuje množství komediálních situací a překvapivý konec.

Hrají: Lukáš Vaculík, Viktor Limr / Pavel Nečas, Filip Tomsa, Zbyšek Pantůček / Juraj Bernáth, Kristýna Kociánová / Hana Kusnjerová / Radka Pavlovčinová, Mahulena Bočanová / Adéla Gondíková / Betka Stanková, Veronika Jeníková / Olga "Háta" Želenská, Ivana Andrlová / Pavla Vojáčková

10. 10. 2021 19:00 Hexenšus
Klasický manželský trojúhelník řádně opepřený anglickým konverzačním humorem. Co všechno se může stát, když milence ve vaně znehybní pořádný HEXENŠUS!
Ani nemusí být pátek třináctého, všechny černé kočky mohou ležet klidně za kamny a přece zafunguje zákon schválnosti – snad jediný popsaný daleko před Murphym. Prostě jste sama doma a rozhodnete se trochu si užít. Manžel je pryč, ať žije milenec. Avšak ouha.

Hrají: Lukáš Langmajer, Miluše Bittnerová nebo Jarka Starková, Daniel Rous, Hana Čížková, Jan Antonín Duchoslav nebo Ivo Kubečka, Tomáš Juřička nebo Ivo Kubečka a Gábina Hyrmanová

11. 10. 2021 19:00 Můj báječný rozvod
Laskavá komedie věnovaná všem, kteří ne vlastní vinou zůstali sami. Příběh ženy středních let, kterou právě opustil manžel a která se po desetiletích v roli manželky a matky začíná učit žít sama, sklízí úspěchy na mnoha světových scénách. Všech patnáct postav vytváří Eliška Balzerová – hlavní hrdinku Angelu Kennedyovou Lipskou, jejího manžele Maxe, jeho mexickou milenku, prodavače v sex shopu a další.
Představení není vhodné pro děti do 15 let.
Hrají:Eliška Balzerová


13. 10. 2021 19:30 Cavewoman

“Obhajoba jeskynní ženy”
Mysleli jste si, že Vás už nic nedokáže rozesmát? Přijďte se podívat na volné pokračování kultovní one man show Caveman a seznámit se s hrdinkou nového představení o jeskynní ženě Cavewoman. Pobaví Vás trochu jiný pohled na lásku a partnerské vztahy, na to, co dělá muže mužem a ženu ženou, v komedii, která se s vtipným nadhledem zamýšlí nad věčným soubojem obou pohlaví.

Hrají: Daniela Choděrová

18. 10. 2021 19:00 Hrdý Budžes
Dramatizace úspěšné stejnojmenné prózy spisovatelky Ireny Douskové.
Hrdinka příběhu, žákyně druhé třídy základní devítileté školy Helenka Součková, nás zkoumavým i naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provází tragikomickými roky husákovské normalizace, tak jak se na počátku 70. let promítala do světa dětí i dospělých. Na pozadí prostředí školy a divadla v jednom „nejmenovaném“ okresním městě se odvíjí sled komických příhod, trapných zážitků, drobných i větších neštěstí, které malá Helenka nejen prožívá, ale zároveň je s bezprostředností svému věku vlastní hodnotí a komentuje.

Hrají: Barbora Hrzánová, Jarmila Vlčková, Libor Jeník

21. 10. 2021 19:30 Úsměvy Jaromíra Hanzlíka
Česká herecká legenda přijede do Měšťanské besedy v Plzni setkat se s diváky a vyprávět historky z natáčení filmových klenotů, jako jsou Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo legendární Léto s kovbojem, televizních seriálů Nemocnice na kraji města, Sanitka či Cirkus Humberto. Dá také nahlédnout do zákulisí divadla, kde se představil v rolích Hamleta, Cyrana a dalších na prknech Divadla na Vinohradech.

25. 10. 2021 17:00 / 20:00 Besídka Divadla Sklep
Svérázný smysl pro humor a nasazení interpretů dělají Besídky divadla Sklep jedinečnými. Pásma scének, skečů, písní a tanců se staly tradičním pořadem, se kterým přijíždí všem dobře známé tváře i tentokrát. A jako vždy s novými scénkami a hudebními čísly.

Hrají: David Vávra, Milan Šteindler, Jiří „Fero“ Burda a další členové Divadla Sklep

28. 10. 2021 19:00 Dva nahatý chlapy
Bláznivá komedie kontroverzního francouzského autora, která v současné době slaví v Paříži velké úspěchy.
Seriózní advokát, věrný manžel a otec dvou dětí, se jednoho dne probudí nahý v posteli se svým kolegou z práce. Ani jeden netuší, jak se do této situace dostali, manželka jednoho z nich však vymyslí způsob, jak zjistit pravdu. Ale ta je, jak se nakonec ukáže, opravdové pravdě hodně vzdálená.

Hrají: Martin Zounar, Martin Kraus, Martina Randová, Daniela Šinkorová


OSTATNÍ ŽÁNRY

16. 10. 2021 19:00 Stepařská show při Plzeňském festivalu stepu
Stepařská Show v Měšťanské besedě bude vyvrcholením již 7. Ročníku Plzeňského festivalu stepu. Uvidíte zde vystoupení řady stepařských skupin. Představí se studia z Prahy, Brna, Hradce Králové, Plzně a nebudou chybět ani stepaři ze zahraničí. Letošním hostem festivalu bude špičkový švýcarský stepař, tanečník, choreograf původem z Čech Daniel Borak. Večerem vás bude provázet Roman Vojtek.
Pořadatel:SPOLEK K.R.O.K.

CESTOVÁNÍ S BESEDOU

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=prednasky

12. 10. 2021 19:00 Írán: Na skok do Kurdistánu
Přednáší Karel Wolf
Írán není arabská země, v Íránu jsou Peršané … a jak mi říkal kamarád: „Karle, Peršanky jsou nejkrásnější ženy na celém světě.“ Jejich mandlové oči si tě získají. Ano, měl pravdu. I když stále mají ženy povinnost nosit šátek na hlavě, nosí ho tak rafinovaně, aby si všichni muži všimli jejich krásných vlasů. Náboženská a mravnostní policie již nechodí tak pravidelně a často. V zemi je klid, i když mnozí stále považují Irák za Írán. Hory jsou krásné a výstup na Damavand je jedinečný. Velkou kapitolou je íránská gastronomie. Jinde jsem totiž tak dobře nejedl. Do Íránu se ještě jednou vrátím.

AKCE PRO DĚTI

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=pro-deti


3. 10. 2021 14:30 / 16:00 O papírovém drakovi (Divadlo Múza)

Na podzim začal foukat silný vítr a odfoukl i velikého namyšleného draka.
Vhodné pro děti od 3 let

9. 10. 2021 16:00 Zpíváme a tančíme s Míšou: Pohádkové království
Míša Růžičková se svojí písničkovou a taneční show přináší zábavu pro nejmenší diváky.

Tentokrát se přeneseme přímo do pohádky. Procvičíme si hlásek u rozcvičky v pohádkových kulisách krásného zámku.  V písničkách Tanec princezen a Začíná bál vás pozvu do královského paláce mezi prince a princezny a pořádně to spolu roztočíme. Že se princezny a králové bojí draka, to už víme, ale náš čerstvě vylíhnutý dráček Žofík je moc hodný a přítulný. V podzámčí, tam kde se rozkládá hustý a temný les, přiletí různá Strašidla a možná uvidíme i Trpaslíky a víly. Na závěr si dámě písničku na přání a nový hit S námi pod si hrát, u kterého budeme zpívat, mávat a tancovat.
Představení je vhodné pro děti od 2 let.
Každá osoba i dítě musí mít platnou vstupenku bez ohledu na věk.
Dítě se ZTP průkazem do 15 let má po předložení ZTP průkazu 50% slevu.

10. 10. 2021 neděle 14:30 / 16:00 O pejskovi a kočičce (Agentura KK)

Děti i dospělé pobaví známé příběhy o pečení dortu, mytí podlahy, žížale, kterou se nedají zašít kalhoty, a panence, co tence plakala.
Vhodné pro děti od 3 let

17. 10. 2021 neděle 14:30 / 16:00 Princezna Čokoláda (Dobře naladěné divadlo)

Pohádka o jedné princezně, která má ráda jen sladkosti, bonbony a hlavně čokoládu. Bolí ji z toho bříško, zoubky a je bledá. Naštěstí je tu moudrý čaroděj, který si se vším ví rady. Naučí princeznu jíst zdravě a ta díky tomu bude krásnější než kdy jindy.
Vhodné pro děti od 3 let

17. 10. 2021 16:00 Gump – pes, který naučil lidi žít
Příběh psí pravdy, lásky a naděje.
On vlastně každý pes je v sobě tak trochu toulavý do té doby, než najde své štěstí, a to štěstí pes najde jenom  s člověkem. Můj příběh je o hledání psího štěstí a také  o překážkách a pastech na cestě k tomu správnému člověku.
Rodinný film režiséra F.A. Brabce je o světě viděném očima toulavého psa Gumpa. O světě, o kterém mnoho z nás moc neví. O tom, jak nás vidí zvířata  a jak je ten náš svět pro ně důležitý. Ten svět, který jim dává domov, sílu, naději, ale také bolest. Dobrodružný příběh skutečných psích hrdinů a lidí kolem nich.


24. 10. 2021 neděle 14:30 / 16:00  Cirkousíček (Nána divadélko)

Cirkousíček, aneb malý cirkus, ušitý ze samých malých kousíčků.
Můžete v něm spatřit velrybu Bublibu, tančícího pštrosa Alberta, hrocha Huberta, hrozivého lva Rudolfa, upovídaného papouška Milouška a mnohá jiná zvířátka. Jak se jim v Cirkousíčku žije a co je svoboda? To zjistíte na naší nedělní pohádce.
Vhodné pro děti od 3 let

24. 10. 2021 16:00 100% Vlk
Čtrnáctiletý Freddy vypadá jako obyčejný kluk, ale není obyčejný a není ani úplně člověk. Patří do starého rodu vlkodlaků a těší se na svou první proměnu ve vlka. Je trochu potrhlý, ale až se stane skutečným vlkodlakem, bude se z něj vážený člen smečky a jednou velmi obávané monstrum. Stejně jako jeho otec a jeho děda i praděda. V tu velkou slavnostní noc první proměny se ale něco zvrtne a Freddy se změní v ne příliš dravého ani moc hrozivého, zato ve strašně moc rozkošného . . . pudla.


31. 10. 2021 neděle 14:30 / 16:00 Princezna z obrázku (Loutkové divadlo Basta-fidli)

Princezna se bude vdávat! Ale nevezme si jen tak někoho. Jen toho, kdo hraje na čtyři různé hudební nástroje a zahraje jí na ně její nejmilejší písničku. Vzhůůůůru děti do středověku, podíváme se těm podivným nástrojům na zoubek!
Vhodné pro děti od 3 let

Partnerem dětských představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.


KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=kino

4. 10.; 18. 10. 2021 19:30 Zátopek
Výpravný film režiséra Davida Ondříčka, věnovaný nejen sportovnímu, ale i životnímu příběhu jednoho z největších světových atletů všech dob, čtyřnásobného olympijského vítěze, Emila Zátopka. Příběh o vítězstvích v lásce i ve sportu, k nimž je třeba především velké srdce.

6. 10. 2021 19:30 Zbožňovaný
Uznávaný a všemi oblíbený pediatr Zdeněk (Jiří Bartoška) jde do důchodu. Celý život byl vyhlášeným lékařem a nyní se těší na zasloužený odpočinek. Ještě víc se však těší jeho rodina – manželka Olga (Zuzana Kronerová), která se už nemůže dočkat, až o něj bude pečovat, stejně tak jako jeho dcera Zuzana, jejíž manželství s Karlem (Jiří Langmajer) se nedávno rozpadlo. Nejvíc nadšená je však Zdeňkova vnučka Aneta (Martina Czyzová), která dědu vždy považovala za svůj velký vzor a píše o něm seminárku do školy. Jenže Zdeněk není tak dokonalý, jak se zdá. Má jedno velké tajemství. Už téměř 40 let udržuje milenecký poměr s ortopedkou Danou (Ivana Chýlková). A Dana samozřejmě očekává, že na ni Zdeněk teď bude mít konečně víc času. Na Zdeňka tak čekají pěkně horké chvilky a rozhodně ne bezstarostná pohoda, kterou si plánoval.

10. 10. 2021 19:30 Karel
17. 10. 2021 18:30
 
Celovečerní dokumentární film Karel přináší ojedinělý pohled do soukromí a do duše Karla Gotta. Renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová natáčela s Karlem Gottem po dobu celého jednoho roku a díky jeho upřímné otevřenosti vznikl nezvykle osobní až intimní pohled na život slavného zpěváka, jaký se doposud široké veřejnosti, ani jeho skalním příznivcům, nenaskytl. Zároveň v něm nechybí Gottův nadhled a humor.

11. 10. 2021 19:30 Není čas zemřít
James Bond, agent 007, skončil aktivní službu a užívá si zasloužený odpočinek na Jamajce. Klid však nemá dlouhého trvání – objeví se totiž jeho starý přítel Felix Leiter ze CIA a požádá ho o pomoc. Mise na záchranu uneseného vědce se ukáže být zrádnější, než se na začátku zdálo. Bond se během vyšetřování dostane na stopu nevyzpytatelného zločince, který disponuje nebezpečnou a velmi ničivou novou technologií.

13. 10. 2021 19:30 Minuta věčnosti
Režisér a scenárista Rudolf Havlík na Islandu v extrémních podmínkách divoké přírody natočil komorní dobrodružné drama Minuta věčnosti. V hlavních rolích otce a dcery se představují Jiří Langmajer a Martina Babišová.

14. 10. 2021 19:30 Festival pana Rifkina
Příběh nové komedie legendárního režiséra a scenáristy Woodyho Allena vypráví o jeho největší lásce – o magii, kterou dokáže vytvořit stříbrné plátno.
Manželství Morta Rifkina a jeho ženy Sue už delší dobu není právě idylické. Přesto, nebo možná právě proto, doprovází Mort svou manželku, publicistku Sue na filmový festival v San Sebastianu. Obává se, že její fascinace mladým režisérem Philippem, může být víc než jen profesionální.


17. 10. 2021 16:00 Gump – pes, který naučil lidi žít

Příběh psí pravdy, lásky a naděje.
On vlastně každý pes je v sobě tak trochu toulavý do té doby, než najde své štěstí, a to štěstí pes najde jenom  s člověkem. Můj příběh je o hledání psího štěstí a také  o překážkách a pastech na cestě k tomu správnému člověku.
Rodinný film režiséra F.A. Brabce je o světě viděném očima toulavého psa Gumpa. O světě, o kterém mnoho z nás moc neví. O tom, jak nás vidí zvířata  a jak je ten náš svět pro ně důležitý. Ten svět, který jim dává domov, sílu, naději, ale také bolest. Dobrodružný příběh skutečných psích hrdinů a lidí kolem nich.

24. 10. 2021 16:00 100% Vlk
Čtrnáctiletý Freddy vypadá jako obyčejný kluk, ale není obyčejný a není ani úplně člověk. Patří do starého rodu vlkodlaků a těší se na svou první proměnu ve vlka. Je trochu potrhlý, ale až se stane skutečným vlkodlakem, bude se z něj vážený člen smečky a jednou velmi obávané monstrum. Stejně jako jeho otec a jeho děda i praděda. V tu velkou slavnostní noc první proměny se ale něco zvrtne a Freddy se změní v ne příliš dravého ani moc hrozivého, zato ve strašně moc rozkošného . . . pudla.

24. 10. 2021 18:30  Jan Werich: Když už člověk jednou je…
Když vpadla sovětská vojska v roce 1968 do Československa, Jan Werich se rozhodl ilegálně pěšky překročit hranice. Odcházel do své druhé emigrace a tři měsíce v Rakousku přemýšlel, zda se vrátit. Nakonec odjel za Voskovcem do USA, ale místo rozhlížení po tom, zda by se tam s rodinou uživil, onemocněl rozedmou plic. Strávil pak měsíc v newyorské nemocnici a pochopil, že by v cizině nezvládl vydělávat na doktory. Po návratu ho čekala smutná léta, husákovský režim mu zakázal veřejné působení, nemohl hrát ani nevycházely jeho knihy. To ostře kontrastovalo s úspěchy v 30. letech, kdy začali hrát s Voskovcem divadlo.

Bilanční portrét nepřehlédnutelného herce a autora s unikátními ukázkami, citacemi a silným životním příběhem. Strhujícím životem a tvorbou Jana Wericha provází Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Jiřina Bohdalová, Vladimír Just, Pavel Taussig a kamarádka Werichovy dcery, Eva Tůmová.

25. 10. 2021 19:30 Deníček moderního fotra
Někdy vás život náhodně dostane do situace, kterou nečekáte, ale musíte se s ní vyrovnat jako chlap! Nataša a Dominik se neplánovaně stanou rodiči. Nataša, úspěšná designérka hraček pro děti, dokáže rodinu lépe finančně zabezpečit, a tak se dohodnou, že hlavní část péče o novorozence převezme jako otec na mateřské dovolené Dominik. Ten přistupuje k úkolu s poněkud naivní představou, že mu poskytne dostatek času napsat konečně knihu, kterou dlouho plánuje. Chyba lávky! Dominik musí vynaložit veškerou vynalézavost, aby během prvního roku vůbec zvládnul péči o malého Čeňka, z níž se chvílemi stává boj o přežití. Díky soužití s malým človíčkem však také objeví, kolik podob může mít láska…

28. 10. 2021 19:30 Poslední souboj
Myšlenkově provokativní drama zasazené doprostřed Stoleté války, historický epos, který zkoumá všudypřítomnou moc mužů, křehkost spravedlnosti a sílu a odvahu jedné ženy, která byla ochotna postavit se sama za pravdu. Film natočený podle skutečných událostí objasňuje zažité domněnky o posledním oficiálním souboji ve Francii mezi Jeanem de Carrougesem a Jacquesem Le Grisem, dvěma přáteli, z nichž se stali nesmiřitelní sokové.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 30.09.2021 17:01



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka