Rok 2022 v Besedě: Kožená s Havelkou, Postmodern Jukebox i Obludárium

Program Měšťanské besedy na letošní rok probouzí naděje na mnoho zajímavých akcí, jaké tu ještě nebyly nebo se na ně dlouhou dobu čekalo.

Cílená propagace v Plzni

V květnu zde písně Colea Portera zazpívá světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená s Ondřejem Havelkou za doprovodu jeho Melody Makers. V rámci svého turné se v Besedě zastaví swingový zpěvák Jan Smigmator. Vůbec poprvé v Plzni v červnu vystoupí americká senzace Postmodern Jukebox a na konci léta připomene časy potulných komediantů obnovená premiéra legendárního varietního show Divadla bratří Formanů nazvaná Obludárium.  Z tradičních a oblíbených akcí se hned koncem února do Besedy vrátí cestovatelský festival Kolem světa a v květnu tu připomene svou tvorbu písničkářka Radůza.

Jaké kulturní zážitky tedy nabídne Měšťanská beseda popořadě v roce 2022?
Cestovatelský festival Kolem světa se loni musel přesunout do online prostoru, letos už si ho diváci užijí v kinosále Měšťanské besedy. Jednodenní festival se uskuteční 26. února od 13 hodin a zahrne celkem šest přednášek, na které lze zakoupit zvýhodněnou celodenní vstupenku za 390 Kč v předprodeji a na místě za 450 Kč. Jednotlivé přednášky budou v předprodeji od 14. února. Nedílnou součástí festivalu je doprovodný program s ochutnávkou tradičních jídel či ukázkou tanců z indonéských ostrovů v podání česko-indonéského souboru Kintari.

Na své si v Měšťanské besedě přijdou hudební fanoušci, výběr pro ně bude vskutku pestrý. V polovině března populární tři bratři Ebeni zahrají průřez svou dosavadní tvorbou, 11. dubna se ve Velkém sále odehraje společný koncert skupin Hop trop a Samson a jeho parta. Vystoupí každá zvlášť, ale zahrají i spolu. Zazní písničky z alba Proč bychom se netopili, které otextoval Zdeněk Šmíd. O pár dní později, 21. dubna, zde dodatečně oslaví své 75. narozeniny česká folková legenda Pavel Žalman Lohonka. Na vlně folku pokračuje program i 24. dubna, kdy si posluchači mohou vychutnat všechny tři verze oblíbených Javorů. Swingový zpěvák Jan Smigmator vyráží v doprovodu svého big bandu na turné k albu Murphyho zákon a Měšťanská beseda bude 2. května jednou ze zastávek koncertní show, která se dá klidně označit jako swing 21. století. Oblíbená písničkářka Radůza se do Besedy vrátí 9. května, na koncertě se zvládne doprovodit na několik hudebních nástrojů a svými písničkami bude vyprávět dojemné příběhy. Velký sál přivítá 22. května Magdalenu Koženou, která publiku nabídne výjimečný koncertní program. Na chvíli opustí svět klasické hudby a společně s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers zazpívá proslulé, jazzem inspirované hity Colea Portera.

I červen se nese v duchu hudebních lahůdek. 17. června se konečně odehraje již 2x přeložený koncert americké senzace Postmodern Jukebox, která v Plzni vystoupí poprvé. Takhle partička má více než 5,5 milionů odběratelů na Youtube a její videa přes miliardu zhlédnutí. Jejich repertoár zahrnuje největší popové a rockové hity ve swingově-jazzových aranžích. V neskutečné show mohou posluchači poznat hity Beyoncé, Radiohead či Billie Eillish, Metallicy nebo Davida Bowieho. Krátce po nich, 24. června, zahraje v Měšťanské besedě tentokrát česká legendární kapela Stromboli ve své původní sestavě.  Vedle Michala Pavlíčka dorazí Bára Basiková, Klaudius Kryšpín, Jiří Veselý a Vendula Kašpárková.

Na prknech, co znamenají svět, se v Besedě 7. března představí Aleš Háma coby voják Arnest Goodbody, který svým naivním a důkladně poctivým přístupem ke všemu a všem uvádí v šílenství ty, kteří v rozkazech a drilu nalezli smysl svého života. Válečný román Patricka Ryana, podle kterého vznikla hra Jak jsem vyhrál válku, byl i zfilmován. Ve filmové verzi hrál proslulý člen skupiny The Beatles John Lennon. 27. března se diváci mohou zasmát jedinečnému a nezaměnitelnému humoru Zdeňka Izera, který tahá vtipy z rukávu a zvládne imitovat řadu českých i zahraničních zpěváků a zpěvaček. Kaktusový květ je slavný americký film z roku 1969, který získal Oscara, Zlatý Globus a mnoho dalších cen. Plzeňskou premiéru jeho divadelní adaptace s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli v Besedě uvede 8. dubna Divadelní spolek Háta. Kultovní francouzskou komedii Veselé Velikonoce proslavilo její filmové zpracování s Jeanem-Paulem Belmondem. Ve Velkém sále se 15. května v roli nenapravitelného sukničkáře Stéphana představí Martin Hofmann. Komedie Vztahy na úrovni v režii Antonína Procházky ukáže, že vztahy jiných lidí jsou stejně zamotané, strastiplné a legrační jako ty vaše.  V apartmá Sira Partridge alias Lukáše Vaculíka se změní Velký sál 29. května.

Není bez zajímavosti, že na přelomu srpna a září přivítá Měšťanská beseda projekt umělců neskutečné imaginace, která zasahuje všechny věkové skupiny – Divadla bratří Formanů. Časy potulných komediantů, kočovných cirkusů, němých grotesek a zmizelou atmosféru nočních šantánů a kabaretů – to všechno divákům připomene obnovená premiéra legendárního varietního show Obludárium, která na přelomu srpna a září 2022 zakotví na zahradě Měšťanské besedy v Plzni. Představení z roku 2007 získalo Cenu Alfréda Radoka a současně vyhrálo anketu Divadelních novin o Inscenaci roku. 

„Život, osud či Bůh obdařil některé lidi krásou, šarmem a oslnivostí. Takto vybaveni ovlivňují a mnohdy i řídí náš vkus, zatímco jiní, k nimž osud nebyl tak milostivý a stali se hříčkou přírody, musí o přízeň bojovat. Někteří ve svém smutku zahynou nebo si sami vezmou život. Jiní se však rozhodnou se svým osudem bojovat a vydobýt si úctu či obdiv nebo alespoň malé místo mezi námi. Jsou oškliví, nebo dokonce zrůdní,“ tak popisuje principál Petr Forman své účinkující. 

„Zahrada Měšťanské besedy se stane na několik večerů domovem oblud. Je to poprvé, kdy můžeme Divadlo bratří Formanů přivítat v Měšťanské besedě, i když naše spolupráce započala už v roce 1995, kdy jsme realizovali naše první společné představení. Pak jich následovalo ještě několik na různých místech v Plzni a teď konečně, nechci říkat na závěr, v Měšťanské besedě,“ říká Ivan Jáchim, jednatel společnosti MĚŠŤANSKÁ BESEDA PLZEŇ s.r.o.

Vstupenky na akce jsou v prodeji na www.mestanskabeseda.cz.

KOLEM SVĚTA

26. 2. 13:00  Martin Úbl: Stezka Českem
Stezka Českem je 1000 a 1000 km dlouhý přechod ČR, na který můžete jít i vy. Pokud chcete vědět, jak vyrazit, proč vyrazit a jak přežít hory, sebe a své kamarády na dlouhých pochodech, je tato přednáška pro vás.

26. 2. 14:30  Jiří Soural: Azorské ostrovy s foťákem a dronem
Azory jsou nesmírně zajímavé místo. V době covidové je to oáza normálnosti. A také dechberoucí atraktivní a krásné subtropické přírody. Krajina, které dávají přívlastky jako evropská Havaj. Krátery s jezery, vodopády, útesy, geotermální prameny, pralesy.

26. 2. 16:00  Lukáš Socha: S dronem kolem světa
Lukášova přednáška Vás zavede do neprozkoumaných končin euroasijského kontinentu, kde společně navštívíte Himaláj, Jihovýchodní Asii, Japonsko, bývalé země sovětského svazu, indický subkontinent, ale i pouště blízkého východu.

26. 2. 17:30  Pavel Svoboda: Íránské dobrodružství
Nejnovější přednáška fotografa a svérázného vypravěče. Jen těžko by se mohl temný mediální obraz tajemného Íránu více lišit od přátelské skutečnosti a pohostinnosti místních. Starobylé památky dávné Persie, výstavní mešity, nekončící bazary a častá pozvání na čaj.

26. 2. 19:00  Karel Wolf: Tanzanie a Zanzibar
Měsíc strávený na pevninské části Tanzanie i ostrovním Zanzibaru v době, kdy se přestalo cestovat, znamenal návrat do divočiny. „Byli jsme ztraceni ve slavných národních parcích Serengeti nebo Ngorongoro úplně sami obklopeni jen divokou přírodou a pozorovali zblízka migraci tisícihlavých stád pakoňů a zeber,“ říká cestovatel.

26. 2. 20:30  Ruda Švaříček: Etiopie
Etiopie umí tři země v jedné. Koptský sever nabízí hrady, obří stély, kláštery přístupné jen na laně, božské Simienské hory se sněhem i chrámy ve skále. Muslimský východ je bašta přátelského islámu, Harar místo “hyeních mužů” i rozervaného básníka Rimbauda. Animistický jih je vyhlášený největší diverzitou zajímavých etnik.

KONCERTY

16. 3. 19:00  Bratři Ebenové
Bratři Ebenové – kapela tří bratří Ebenových (Marek, Kryštof, David) a dalších předních českých hudebníků (Pavel Skála, Jaromír Honzák, Jiří Veselý a Jiří Zelenka). Koncertně hrají průřez tvorbou od prvního alba Malé písně do tmy (1984) až po poslední Čas holin (2014), které je svým obsahem čím dál tím aktuálnější.

11. 4. 19:00  Hop Trop & Samson a jeho parta
Společný koncert skupin Hop trop a Samson a jeho parta. Každá zvlášť ale i spolu. Dvouhodinovka usměvavé pohody.

21. 4. 19:00  Pavel Žalman Lohonka: 75 let
Odložená oslava 75. narozeniny folkové legendy. Pavel Lohonka je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény. Zasloužil se o popularizaci lidových, zejména jihočeských písní, některé z nich tak dostaly příležitost zlidovět podruhé.

25. 4. 19:00  Hana a Petr Ulrychovi & třikrát Javory
Sourozenci Ulrychovi v roce 2019 oslavili výjimečná životní jubilea – Petr 75. a Hana 70. narozeniny a navíc 55 let společného vystupování, z toho 45 let se skupinou Javory. A to se sluší oslavit koncertem, na kterém zazní to nejlepší z jejich umělecké tvorby. Zahrají a zazpívají se svojí skupinou Javory, projektem Javory Beat a zajímavými hosty, se kterými pod názvem Javory Old zahrají písně z nové reedice alba Nikola Šuhaj loupežník.

2. 5. 19:00  Jan Smigmator & Big Band: MURPHYHO ZÁKON TOUR 2022
Swingový zpěvák Jan Smigmator vyráží v doprovodu svého vlastního big bandu na turné k albu Murphyho zákon.
Třináct špičkových jazzmanů, ve složení piano, kontrabas, kytara, bicí, hammondky, čtyři saxofony, dvě trubky a dva trombony hraje repertoár vycházející ze swingových tradic, hitů Franka Sinatry a odkazu legendárních big bandů.

9. 5. 19:00  Radůza & Band
Oblíbená písničkářka se vrací do Měšťanské besedy, kde představí se svou kapelou průřez dosavadní tvorbou. Radůza se zvládne doprovodit na několik hudebních nástrojů, její zpěv hřmí, ale i jemně vypráví dojemné příběhy, jako například v nádherných baladách Madeleine nebo Jeannine, které se staly skvostem jejího repertoáru.

22. 5. 19:00  Magdalena Kožená & Ondřej Havelka a jeho Melody Makers
Magdalena Kožená nás už dlouho překvapuje a okouzluje originálními projekty, v nichž elegantně a s dechberoucí virtuozitou putuje všemi historickými epochami klasické hudby. Tentokrát však chce českému a slovenskému publiku nabídnout koncertní program, jenž je vskutku nečekaný a v pravém slova smyslu výjimečný. Světoznámá mezzosopranistka se rozhodla na chvíli opustit svět klasické hudby a zakoketovat si s múzami lehkými. Pro svůj výlet do světa klasického amerického muzikálu zvolila autora vskutku oduševnělého a nesmírně vtipného – Cole Portera. Jeho proslulé, jazzem inspirované hity zazpívá za doprovodu Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers.

17. 6. 19:30  Postmodern Jukebox (USA)
Americké hudební uskupení Postmodern Jukebox poprvé přijíždí do Plzně. Se 2 miliony fanoušků na facebooku, více než miliardou zhlédnutých videí a 4,5 miliony odběratelů na youtube je nejpopulárnějším hudebním tělesem svého druhu na světě. Po stovkách vyprodaných koncertů na šesti kontinentech míří Postmodern Jukebox do Měšťanské besedy.
Jejich repertoár zahrnuje ty největší popové a rockové hity ve swingově-jazzových aranžích. V nevídané show můžete poznat melodie od Guns N’Roses, Aerosmith, Beyoncé, Britney Spears, Radiohead, Lady Gaga nebo nejnovějšího hudebního objevu Billie Eilish.

24. 6. 19:30  Stromboli
Legendární kapela Michala Pavlíčka opět dorazí do Měšťanské besedy. Návštěvníci se mohou těšit na osvědčené skladby jako Veliké lalula, Osiřelá košilela, Ó hory, ó hory a další. Stromboli vystoupí v původní sestavě Michal Pavlíček, Bára Basiková, Klaudius Kryšpín, Jiří Veselý a Vendula Kašpárková. Koncert se koná na zahradě Měšťanské besedy a je k stání.

DIVADLA

7. 3. 19:00  Jak jsem vyhrál válku
Ve zcela novém obsazení uvidíte příběh vojáka Ernesta Goodbodyho, který se svérázně potýká s mašinérií armády. Svým naivním a důkladně poctivým přístupem ke všemu a všem uvádí v šílenství ty, kteří v rozkazech a drilu nalezli smysl svého života. Každý nadřízený se ho snaží co nejdříve zbavit. Goodbody nevinně rozpoutává situace, které jsou přes krutou podstatu války, nesmírně komické a směšné.

Hrají: Aleš Háma, Jan Konečný, Petr Bednář, Filip Müller, Jiří Vojta, Ivana Krmíčková / Lucie Valenová, Monika Timková, Daniela Šišková, Eliška Nejedlá
Režie: Milan Schejbal

27. 3. 19:00  Zdeněk Izer: Na plný coole
Jedinečný a nezaměnitelný humor Zdeňka Izera. Jako vždy přijdou na řadu oblíbené zábavné scénky, parodie, mnoho skvělých vtipů a imitování celé řady populárních českých i zahraničních zpěváků a zpěvaček.

8. 4. 19:00  Kaktusový květ
Divadelní adaptace slavného amerického filmu z roku 1969. Zubař Julian je velkým ctitelem ženské krásy. Ženám tvrdívá, že je ženatý a má tři děti. Teď právě má poměr s lehce naivní  Toni Simmonsovou, která ho velmi miluje. Chce si ho vzít, avšak „manželství“ je překážkou. Nyní je ale všechno jinak, Julian se chce opravdu s Toni  oženit…

Hrají: Lukáš Vaculík, Olga "Háta" Želenská / Adéla Gondíková, Betka Stanková / Kristýna Kociánová, Filip Tomsa / Václav Jiráček / Petr Buchta, Ivana Andrlová / Pavla Vojáčková ad.
Režie: Roman Štolpa

15. 5. 19:30  Veselé Velikonoce
Kultovní francouzská komedie, kterou proslavilo zejména její filmové zpracování s Jeanem-Paulem Belmondem. V roli nenapravitelného sukničkáře Stéphana se představí Martin Hofmann.

Hrají: Martin Hofmann, Michaela Badinková, Eliška Hanušová, Monika Zoubková, Jelena Juklová, Jiří Wohanka, Filip Cíl
Režie: Miroslav Hanuš

29. 5. 19:30  Vztahy na úrovni
Komedie v režii Antonína Procházky vám ukáže, že vaše vztahy jsou stejně zamotané, strastiplné a legrační jako u jiných lidí. Když se v apartmá, kde Sir Partridge očekává významného hosta, sejde jeho manželka, milenka a nakonec úplně neznámá dáma, budete se smát u řetězce záměn, situací a gagů.
Hrají: Lukáš Vaculík, Viktor Limr, Monika Absolonová, Kateřina Hrachovcová, Martin Sobotka, Mahulena Bočanová / Adéla Gondíková, Ivana Andrlová, Vlasta Žehrová, Olga Želenská, Pavel Nečas a Zbyšek Pantůček
Režie: Antonín Procházka

Srpen / září  Divadlo bratří Formanů: Obludárium
Časy potulných komediantů, kočovných cirkusů, němých grotesek a zmizelou atmosféru nočních šantánů a kabaretů – to všechno divákům připomene obnovená premiéra legendárního varietního show Divadla bratří Formanů nazvaná Obludárium, která na přelomu srpna a září 2022 zakotví na zahradě Měšťanské besedy v Plzni.

Obludy: Petr Forman, Matěj Forman, Veronika Švábová, Jacques Laganache/ Petr Píša , Kristýna Boková/ Jitka Hradilková, Petra Brabcová /Marta Vodenková, Miroslav Kochánek/ Michael Vodenka

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka