Šest divadel během šesti měsíců na plátně Kina Beseda

V Kině Beseda se od října do března představí celkem šest úspěšných divadelních představení. Diváci tu zažijí inscenace z českých i moravských divadelních scén.

Cílená propagace v Plzni

Jako první uvede kino 16. října dramatizaci oceňovaného románu Žítkovské bohyně v podání Východočeského divadla Pardubice. V dalších měsících projekce návštěvníky přenesou na prkna, co znamenají svět, do Divadla v Celetné, Klicperova divadla v Hradci Králové, Divadla Ungelt, Divadla Na Fidlovačce a Divadla Husa na provázku.

Tajemným a krásným příběhem o silných poutech a nelítostných pravidlech života v drsném prostředí horských samot začne řada šesti divadelních představení promítaných v Kině Beseda. Záznam divadelního představení Východočeského divadla Pardubice předvede dramatizaci úspěšného románu Kateřiny Tučkové z prostředí Bílých Karpat Žítkovské bohyně (16. 10.).

V listopadu ovládne plátno Kina Beseda Cyrano (20. 11.). Martin Hofmann ve své životní roli jako nosatý šermíř z Bergeracu je fanfarónský a hrdý, ale také oddaně milující a zraněný. Jeden z největších romantických příběhů všech dob hraje Divadelní spolek Kašpar už 15 let a představení je pořád vyprodané. 

Krátce před Vánoci bude kino patřit Jedlíkům čokolády (18. 12.). Hořkosladkou komedii napsal režisér David Drábek na míru herečkám Pavle Tomicové, Isabele Smečkové Bencové a Pavlíně Štorkové, které se v ní jako tři sestry po smrti otce snaží postavit na vlastní nohy. Vtipný příběh v nastudování Klicperova divadla v Hradci Králové získal prestižní Cenu Alfréda Radoka jako Česká hra roku 2011.

Jedinečné setkání dvou ikon české hudby na prknech Divadla Ungelt zprostředkuje Kino Beseda v lednu. Původní český komorní muzikál Touha jménem Einodis (15. 1.) pro Martu Kubišovou a Anetu Langerovou je inspirovaný nevšedním osudem baronky Sidonie Nádherné.

Únor bude patřit otrlejším divákům. Groteskní komedii o outsiderech s kuriózními osudy, do kterých se zamíchají Srnky (19. 2.), si připravilo Divadlo Na Fidlovačce. Role mykologa, dirigenta, vynálezce a úředníka s úchylkami hrají Martin Písařík, Václav Šanda, Vasil Fridrich a Lukáš Rous.

Na závěr se podíváme do Ameriky (18. 3.). V představení brněnského Divadla Husa na provázku na motivy podivuhodného románu Franze Kafky se hlavní hrdina (Martin Donutil) ocitá na břehu Nového světa, kterému nerozumí, světa nečitelného, který se mu vysmívá. 

„Záznamy představení jsou v té nejvyšší kvalitě, aby si diváci z kina odnesli skutečný divadelní zážitek,“ říká Daniel Jaroš za provozovatele Kina Beseda. „Vstupenky na všechny projekce jsou už v prodeji na www.mestanskabeseda.cz a na pokladně v Měšťanské besedě.“

Žítkovské bohyně 16. 10 v 19:30

Východočeské divadlo Pardubice

Drama, 138 minut, 2021

Hrají: Petra Janečková, Jindra Janoušková, Romana Chvalová, Antonie Talacková, Veronika Malá, Karolína Šafránková, Dagmar Novotná, Petr Borovec, Josef Láska

Režie: Kateřina Dušková

Unikátní záznam divadelního představení Východočeského divadla Pardubice.

Příběh tajemný a krásný. Příběh o silných poutech a nelítostných pravidlech života v drsném prostředí horských samot. Příběh o ženách, které byly obdařeny darem nadpřirozených schopností. Léčily, zaříkávaly, věštily, pomáhaly, ale i škodily. Dora Idesová zkoumá jejich tajemné tradice a rituály. Pátrání po pravdě o bohyních se prolíná se strhujícím osobním příběhem a hledáním vlastní identity. Dramatizace úspěšného románu Kateřiny Tučkové ze scény Východočeského divadla Pardubice.

Cyrano 20. 11. v 19:30

Divadelní spolek Kašpar

Drama, 123 minut, 2021

Hrají: Martin Hofmann, Eliška Hanušová, Michal Tichý, Kristián Stolařík, Lukáš Jůza

Režie: Jakub Špalek

Legenda z Divadla v Celetné v Kině Beseda. Martin Hofmann exceluje ve své životní roli jako nosatý šermíř z Bergeracu. Jeho Cyrano je fanfarónský, nedůtklivý a hrdý, ale také oddaně milující, zádumčivý a zraněný. Mimořádným hereckým výkonům dává vyniknout minimalistická scéna, která nestrhává divákovu pozornost, naopak podporuje skvělý zážitek. Jeden z největších romantických příběhů všech dob hrají v Celetné již 15 let a představení je stále beznadějně vyprodané. Vychutnejte si dramatický příběh plný lásky, který nestárne, v nejvyšší kvalitě záznamu.

Jedlíci čokolády 18. 12. v 19:30

Klicperovo divadlo, Hradec Králové

Komedie, 150 minut, 2022

Hrají: Isabela Smečková Bencová, Pavla Tomicová, Pavlína Štorková, Jan Vápeník, Jiří Zapletal, Miroslav Zavičár, Zora Valchařová-Poulová, Jakub Tvrdík, Zdeněk Petrák

Režie: David Drábek

Hořkosladká komedie získala prestižní Cenu Alfréda Radoka Česká hra roku 2011. Neodolatelně vtipný příběh psal režisér David Drábek na míru svým hradeckým múzám: Pavle Tomicové, Isabele Smečkové Bencové a Pavlíně Štorkové. Jedlíci čokolády vypráví o třech neobyčejných sestrách, které se po smrti otce snaží postavit na vlastní nohy. Nejmladší Valérie trpí agorafobií a nevychází ven, Róza se projedla ke dvěma metrákům váhy a prostřední Helena jako jediná vydělává a kormidluje chod domu na předměstí. Povedená komedie z produkce Dramox Originals vám určitě zachutná.

Touha jménem Einodis 15. 1. v 19:30

Divadlo Ungelt

Muzikál, 70 minut, 2014

Hrají: Marta Kubišová, Aneta Langerová, Milan Hein, Ondřej Novák, Igor Orozovič

Režie: Pavel Ondruch

Autor: Marta Skarlandtová (libreto) a Karel Štolba (hudba)

Jedinečné setkání dvou ikon české hudby na prknech divadla Ungelt.

Kdo byla baronka Sidonie Nádherná, která i dnes inspiruje umělce? Vzestupy a pády jejího barvitého života zachycuje komorní muzikál, který překvapivě propojil dvě velké zpěvačky Martu Kubišovou a Anetu Langerovou. Autoři inscenaci psali přímo pro ně a přípravě věnovali několik let. Jedinečnost představení dotváří původní jazzové a šansonové skladby v podání živého orchestru.

Srnky 19. 2. v 19:30

Divadlo Na Fidlovačce

Komedie, 90 minut, 2021

Režie: Tomáš Svoboda

Hrají: Martin Písařík, Václav Šanda, Vasil Fridrich a další

Doporučený věk: 15+

Groteskní komedie plná outsiderů s ještě kuriuznějšími osudy, než máte vy!

Oceňovaná inscenace pro otrlejší diváky. Bláznivá komedie o outsiderech s kuriózními osudy. Seznamte se s mykologem, který ze strachu z vlastní výšky chodí neustále ohnutý, a tak v sobě objevil talent k hledání hub. S dirigentem, který po nehodě kvůli řadě tragikomických následků ztrácí možnost splnit si svůj sen. S vynálezcem, který stvořil řadu odmítnutých vynálezů, či s úředníkem, který obsedantně podléhá svým erotickým úchylkám. A do toho všeho se zamíchají srnky… Na představení se raději nedívejte s dětmi, obsahuje explicitní erotické scény.

Amerika 18. 3. v 19:30

Divadlo Husa na provázku

Drama, 129 minut, 2021

Hrají: Martin Donutil, Jan Kolařík, Růžena Dvořáková, Vladimír Hauser, Ivana Hloužková, Dominik Teleky

Režie: Michal Dočekal

Jak bolestně smutno může člověku být, i když je obklopený lidmi. Hlavní hrdina, šestnáctiletý chlapec, se jako nevítaný přivandrovalec ocitá na břehu Nového světa. Světa, kterému nerozumí a který nerozumí jemu. Světa, který se mu vysmívá. Americký sen se stává noční můrou. Představení z brněnského divadla Husa na provázku na motivy podivuhodného románu Franze Kafky, nadaného spisovatele a mistra absurdit.  

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 16.10.2023 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka