Sezona vykradačů chat je tu. Policisté radí dobré zabezpečení

Policisté doporučují, jak zabezpečit rekreační objekty na zimní období a snížit možnost nezvaných návštěv.

Jarní servisní akce AUTO CB

  Blíží se zimní období a s ním i definitivní konec chatařské sezony. Rekreační chaty a chalupy lákají zloděje zejména proto, že bývají obývány pouze sezónně a mnohdy jsou situovány na odlehlých místech. Na teritoriu okresu Domažlice je mnoho rekreačních chalup a chat, které jsou využívány ve větší intenzitě od jara do podzimu. Některé objekty se nacházejí o samotě nebo v obcích s nízkým počtem trvale žijících občanů.

Nesprávná je představa některých občanů, že případný zloděj nemá co ukrást a jejich věci nemají žádnou hodnotu. V současnosti pachatelé krádeží odnášejí  především věci, které mohou dále zpeněžit, jako je například nářadí (elektrické pily, vrtačky, brusky), zahradní nářadí (elektrické nebo motorové sekačky), starožitnosti, jízdní kola i prodlužovací kabely. Pachatelé nezpůsobili velké škody odcizením věcí, ale poškozením zařízení. Někteří při svém pobytu v cizím objektu použijí oděvy a zkonzumují nalezené potraviny i alkoholické nápoje.

Majitelé rekreačních objektů by měli věnovat pozornost zejména mechanickým zábranným prostředkům, jako jsou uzamykatelné okenice, bezpečnostní zámkový systém, mříže. Měli by využít elektronickou ochranu  a případné napojení objektu na mobilní telefon. Pro případ vloupání je dobré pořídit si fotodokumentaci cenných věcí (obrazů, starožitností), elektrospotřebičů, nářadí, jízdních kol, které se v chatě nacházejí. Vyplatí se evidovat název věci, výrobní číslo, pořizovací cenu, rok pořízení. Tyto údaje totiž jsou požadovány u policie a  pojišťovny při uplatnění náhrady škody, ke které došlo krádeží vloupáním do chat a chalup. Vyplatí se udržovat dobré vztahy se sousedy, kteří si v nepřítomnosti majitelů mohou všimnout pohybu neznámých osob a vozidel. Rovněž doporučujeme rekreační objekt namátkově kontrolovat nebo požádat jinou osobu, která bydlí v blízkosti.

Policisté územního odboru Domažlice i dalších odborů v kraji budou kontrolovat v tomto období různé chatové oblasti, ale není možné zkontrolovat veškeré rekreační objekty. Starost o zabezpečení chat a chalup mají především jejich majitelé. Vloupání do rekreačních chalup a chat nelze nikdy vyloučit.

Při zjištění vloupání do objektu:
- nevstupujte do objektu, pachatel může být uvnitř, ani nedoporučujeme zakročovat
- neuklízejte po zlodějích
  - nedotýkejte se věcí (zničíte případné stopy) důležité pro objasnění případu a neprodleně případ oznamte na policii.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 18.11.2018 07:13



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka