Silvestr omezí dopravu, Nový rok vlaky i v kraji posílí

Oslava příchodu nového roku 2024 znamená menší zájem o cestování. Provoz na železnici se proto utlumí už ve večerních hodinách a na Nový rok se vlaky rozjedou o něco později, než v obvyklý sváteční den.

Jarní servisní akce AUTO CB

Sváteční klid na železnici se však během Nového roku rychle změní a odpoledne již bude ve vlacích velmi rušno. České dráhy proto vypraví mnoho posilových vozů a doporučují zákazníkům rezervaci míst a na kratších tratích hlavně okolo Prahy a ve Středočeském kraji, např. při cestě z Kolína, Benešova u Prahy, Berouna do Prahy, využívat méně obsazené regionální spoje.  

Večerní provoz na Silvestra trvá déle, než je tomu o Štědrém večeru. Přesto by cestující měli tento večer počítat s výrazným omezením dopravy. Na mnoha linkách je provoz ukončen brzy zvečera a také na frekventovaných tratích v okolí aglomerací jedou poslední vlaky kolem 22. hodiny. Na Nový rok je třeba počítat se zahájením běžného svátečního provozu na mnoha tratích až okolo šesté nebo sedmé hodiny ráno. Pouze na frekventovaných linkách ve velkých aglomeracích vyjedou první vlaky dřív. Cestujícím proto doporučujeme ověřit jízdu svého vlaku o silvestrovské noci a brzy ráno na Nový rok například v aplikaci Můj vlak nebo na webu Českých drah.

Posílení novoročního provozu

Během pondělí 1. ledna se bude vracet množství lidí zpět do aglomerací. České dráhy očekávají odpoledne a večer zvýšenou poptávku. Národní dopravce vypraví řadu posilových vozů a ve vybraných železničních uzlech, např. v Plzni, Bohumíně nebo v Olomouci, bude mít připravené pohotovostní vozy pro operativní posílení nejvytíženějších vlaků. České dráhy navýší kapacitu svých vlaků celkově o stovky míst k sezení.

Navzdory posílení vlaků lze očekávat u odpoledních a večerních dálkových spojů dne 1. ledna 2024 velmi silné obsazení. České dráhy proto doporučují včasnou rezervaci míst a všem cestujícím, kteří mají možnost se přepravní špičce vyhnout a cestovat např. až v úterý 2. ledna, kdy končí vánoční prázdniny, aby využili možnost cestovat až v úterý, kdy bude pokračovat posilování některých spojů.

V případě cest na kratší vzdálenosti, především v okolí velkých aglomerací a hlavně v okolí Prahy a ve Středočeském kraji, doporučují České dráhy cestovat regionálními vlaky místo expresů a rychlíků, které budou silně obsazené cestujícími ze vzdálenějších regionů. Týká se to například relací z Kolína, Nymburka, Berouna nebo Benešova u Prahy do hlavního města.

Cestující bez rezervací si mohou ověřit obsazení vlaku před odjezdem v e-shopu Českých drah nebo v mobilní aplikaci Můj vlak, kde jsou k dispozici schémata vlaků a zobrazení rezervovaných míst a míst bez rezervace. Podle obsazenosti vlaku se pak mohou rozhodnout, zda zvolí příslušný spoj nebo využijí jiný vlak.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka