Škoda JS dodá nové díly pro ovládání reaktorů Dukovanské elektrárny

Strojírenská společnost ŠKODA JS a.s., která patří mezi přední evropské společnosti v oboru jaderné energetiky, dodá v letech 2025 – 2028 nové sady pohonů regulačních kazet pro jadernou elektrárnu Dukovany.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Jedná se o prvky horního bloku reaktoru, které zajišťují jeho stabilní výkon, případně umožňující regulaci. 

Plzeňská firma na základě vítězství ve veřejné soutěži již uzavřela kontrakt, jehož hodnota se blíží 1 miliardě korun. Kompletní dodávka včetně opce se týká celkem 98 těchto strojírenských sestav. Ty jsou několik metrů dlouhé, z nerezové oceli, vyrobené s minimálními tolerancemi a vyžadující mimořádnou spolehlivost. Ze strany plzeňské firmy nejde o první dodávku. Do Dukovany už Škoda JS v minulosti dodala 116 kusů zařízení tohoto typu.

 „Pohony regulačních prvků určené pro systém kontroly a řízení reaktoru VVER 440 patří mezi naši důležitou sériovou produkci. Mimo Dukovany je dodáváme i do několik ukrajinských elektráren. Momentálně je připravena k expedici jejich sada do Rovenské jaderné elektrárny,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ŠKODA JS a.s. František Krček. 

„Dodávky nových pohonů pro JE Dukovany jsou časově rozděleny do šesti samostatných etap počínaje rokem 2025. Jde o naši další významnou referenci a vzhledem k tomu, že se počítá s minimálně šedesátiletým provozem dukovanské elektrárny, je v případě našeho úspěchu ve veřejné soutěži pravděpodobné jejich pokračování,“ dodal místopředseda představenstva a obchodní ředitel ŠKODA JS a.s. Petr Altschul.               


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka