Slavnosti svobody v Plzni nabídnou on-line program i přelety letadel

Tradiční program, který nabízely oslavy osvobození Plzně americkou armádou ve veřejném prostoru dlouhých 30 let, se letos ve dnech 6. – 9. května přesune do on-line prostředí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Některé z chystaných aktivit se ale přesto odehrají venku. Jednou z nich budou nedělní přelety vojenských historických letounů brázdících nebe nad celou Plzní tak, aby je bylo možné sledovat z domova nebo z jeho blízkého okolí. Nad Plzní se předvedou i letouny, které používá Armáda České republiky v současnosti.

„Nechtěli jsme se smířit s tím, že lidem nabídneme pouze on-line program, tedy program vysílaný ze studia. Jsem tak moc rád, že se nám podařilo na neděli 9. května od 14:00 hodin připravit leteckou atraktivní podívanou, kdy přelety budou provedeny tak, aby je bylo možné vidět kdekoliv v Plzni. V centru se také objeví historická vojenská technika, ale pouze formou výstavy jednotlivých vozidel. Prosím ale občany, aby dodržovali platná opatření,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. Přelety letounů budou přenášet v živém přenosu kamery v rámci on-line studia.

„Piloti klubu Classic Trainers z letiště Líně předvedou letoun Lockheed Electra 10A, který za války sloužil kanadskému vojenskému letectvu a také Harvard Mk. IIA, protože právě na tomto typu letadla byly vycvičeny tisíce spojeneckých letců a mezi nimi stovky Čechoslováků,“ přiblížila Jana Komišová, vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně, který Slavnosti svobody připravuje. Kamery on-studia nahlédnou také do prostoru letiště a do kempu klubu vojenské historie 276th Sqnd., kterýpředstaví výstroj a výzbroj RAF.

K historickým letounům se připojí také Armáda České republiky, a to konkrétně přelety stíhacích letounů JAS 39 Gripen, letounů CASA C-295 nebo L-159 ALCA i záchranářským vrtulníkem W3A-Sokol. „Letoun CASA C-295 je dvoumotorový vojenský transportní letoun pro krátké a střední vzdálenosti. Letoun dovede přepravit až 66 osob nebo náklad o hmotnosti až 9,25 tuny,“ přiblížil zástupce Armády České republiky plukovník Milan Sklenář, ředitel Krajského vojenského velitelství v Plzni. Velkou atrakcí bude také L-159 ALCA neboli lehký víceúčelový bojový letoun určený především k podpoře pozemních vojsk, vedení průzkumu a v omezené míře k vedení vzdušného boje. Dvoumístná verze letounu je určena také pro pokračovací letecký výcvik. Prototyp poprvé vzlétl 2. srpna 1997. V jednání je účast armády USA, která zatím není potvrzena.

Další venkovní program Slavností svobody:

Nově připravená stezka Cesta ke svobodě odkazuje na události a místa spojená s koncem druhé světové války a osvobozením města americkou armádou. Trasa je dlouhá zhruba 10 kilometrů a je možné si ji projít i po částech. Celkem 11 vybraných stanovišť doprovodí informační panely, které budou sice 10. května odstraněny, ale mapa stezky se všemi vyznačenými 22 body a doprovodným textem zůstane nadále zveřejněna na webu Slavností svobody. Start a cíl je na nádvoří Plzeňského Prazdroje, ale je možné si ji projít v libovolnémpořadí stanovišť.

Tradiční výstavave Smetanových sadech tentokrát vychází ze stejnojmenné knihy Svoboda nebyla zadarmo autorů Ivana Rollingera a Karla a Davida Foudových. Mapuje bojové i nebojové ztráty amerických pozemních sil v jihozápadních Čechách.

V sadovém okruhu budou ve dnech 7. – 9. 5. 2021 díky spolupráci s kluby vojenské historie rozmístěny i jednotlivé kusy vojenské historické techniky. Ti, kdo se nechají k jejich obhlídce nalákat, musejí počítat s dodržováním aktuálně platných protiepidemickýchopatření.

Novinkou v programu je autokino v DEPO2015, které nabízí v současné situaci možnost zhlédnout filmy i za dodržení hygienických opatření. Nabídne britsko-česko-francouzský film Anthropoid a česko-slovenský film režiséra Václava Marhoula Tobruk. Vstupenky lze zakoupit nawww.plzenskavstupenka.cz, kapacita kina je 90 vozidel.

Výstava Osvobození bez svobody, kterou připravuje Paměť národa Plzeňský kraj, pracuje se světlem, zvukem, projekcemi a rozšířenou realitou. Instalována bude v Návštěvnickém centru Plzeňského Prazdroje a návštěvníky provede obdobím od osvobození Plzně po pád komunistického režimu. Příběhy lidí, kteří dějiny 20. století prožili na vlastní kůži, odvypráví díky moderním technologiím interaktivním způsobem. První návštěvníky by měla přivítat začátkem května, respektive hned, jakmile to epidemiologická situace dovolí.


 
On-line studio:

Hlavní linkou celého programu Slavností svobody se stane on-line studio,které letos vysílá z Měšťanské besedy od 6. do 9. 5.2021. Diváky živě zavede ke vzpomínkovým aktům u památníků, připomene historické události, nabídne vysílání zajímavých dokumentů, rozhovorů a on-line setkání s americkými a belgickými veterány. Odvysílá rovněž reportážní pořady, kterými provede herec Lukáš Langmajer, vnuk amerického vojáka a plzeňský rodák. Tato série video reportáží se bude věnovat především památným místům spojených s osvobozením americkou armádou nejen v Plzni, ale i v kraji. Zavede například do místa, kde se odehrála dramatická operace Kovboj, při níž „Pattonovi muži“ zachránili desítky koní vzácných plemen z vojenského hřebčína. Na výrobě pořadů se částečně podílí i Plzeňský kraj. Pořady budou i nadále sloužit pro inspiraci k individuálním výletům do Plzně a kraje.


Program on-line studia doplní atraktivní hudební vstupy. Pozvání přijaly kapely The Dixie Hot Licks, která spojuje původní „vintagesound“ akustického jazzu a moderní výraz dixielandu, CBC Bigband s hosty Evou Kleinovou a Daliborem Gondíkem, Pilsner JazzBand nabízející repertoár od starých dixielandů neworleánských ulic přes hity newyorkských tančíren Glenna Millera nebo Duke Ellingtona po skladby desetiletí neprávem opomíjené. Folkovou scénu zastoupí Samson a jeho parta. Autentickou interpretací představí populární swing od počátku třicátých let až kraným čtyřicátým rokům Ondřej Havelka and His Melody Makers a v podání Plzeňská filharmonie zazní například koncertní Pochod generála G. S. Pattona od Otakara Pihrta. Součástí nedělního studia bude i „retroscéna“, která diváky přenese do atmosféry oslav osvobození.

On-line přenos bude možné sledovat: na facebooku Slavnosti svobody, Plzeň.eu, Plzen.2015 a na YouTube. Přenos město bude sdílet i na webu www.slavnostisvobody.cz, kde je také podrobný program. Pořad bude vysílat Plzeň TV.


Kompletní informace ke Slavnostem svobody 2021 jsou na: www.slavnostisvobody.cz.







SLAVNOSTI SVOBODY ON-LINE


Vysíláme živě z Měšťanské besedy s moderátory Vladimírem Šťovíčkem, Michaelou Vondráčkovou a Ĺubomírem Smatanou.


Čtvrtek, 6. května, 17–20 hodin


Živě ze studia


    Martin Baxa, primátor města Plzně; Ivan Rollinger, kurátor Patton Memorial v Plzni

  • Tomáš Raboch a Pavla Kocourková/téma: američtí a belgičtí veteráni


Postopách osvobození s Lukášem Langmajerem 1

plzeňské památníky osvoboditelů, návštěva v Patton Memorial Pilsen a Klatovské 19, kde došlo ke kapitulaci německé armády


Archivní videa a reportáže



Živý přenos vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko!



Živě ve spojení s americkými a belgickými veterány



Hudební vstupy


    DixieHot Licks spojující původní „vintage sound“akustického jazzu a moderní výraz dixielandu(https://tdhl.cz/)

  • Plzeňská filharmonie: Třetí provedení Pochodu generála Pattona podvedením dirigenta Chuhei Iwasaki. Autorem skladby je OtakarPihrt. Zazní také Rapsodie v modrém od George Gershwina aSymfonie č. 9 „Novosvětská“ od Antonína Dvořáka.(https://www.plzenskafilharmonie.cz)


Pátek,7. května, 17–20 hodin


Živě ze studia


    Martin Kroupa, nezisková organizace Post Bellum/téma: venkovnívýstava Osvobození bez svobody

  • Pavel Rogl a další členové KVH 16th Armored Division/ukázky vojenské historické techniky


Po stopách osvobození s Lukášem Langmajerem 2

Ze života 2. pěší divize americké armády

Zajímavosti z terénu


    Cesta ke svobodě/zastavení u Staré synagogy, Zahrada vzpomínek, představí primátor města Plzně, Martin Baxa

  • ukázka makety letounu RAF spitfire 1:1


Záznamy z položení květin u pomníku 2. pěší divize americké armády na Chodském náměstí, pomníků 16. obrněné divize americké armády a československým vojákům bojujícím na západní frontě v letech 1940–1945 včetně zdravic válečných veteránů.


Archivní videa a reportáže


Hudební vstupy


  • CBCBig Band/leader Mr. SURKA GLENN MILLER – Tribute to thelegend, moderuje a na bicí hraje Dalibor Gondík


Sobota 8. května, 17–20 hodin


Živě ze studia


    Karel Foud, historik; Ivan Rollinger, kurátor Patton Memorial Pilsen/téma: osvobozování západních Čech, vzpomínka na Virgila Kirkhama, posledního amerického letce sestřeleného nad Evropou

  • Ondřej Černý a Radek Syka z klubu JTF Raiders/téma: americká současná armáda


Postopách osvobození s Lukášem Langmajerem 3

Chodsko, po stopách 2. a 90. pěší divize, jihozápadní svah Draženovské hory nedaleko Trhanova, kde zahynul Virgil Kirkham


Postopách osvobození s Lukášem Langmajerem 4

terénní ukázky činnosti klubu JTF Raiders


Zajímavosti z terénu


    Cesta ke svobodě/Na Obcizně, kde se v roce 1945 odehrálo první svobodné vysíláníČeského rozhlasu Plzeň

  • Vojenská historická technika Československé samostatné obrněné brigády v podání Kombinovaného oddílu a Tomáše Hájka „kpt. Higginse“


Archivní videa a reportáže

mj. reportáž z národního muzea vojenské historie v Diekirchu(Lucembursko) se zaměřením na bitvu v Ardenách


Hudební vstupy


  • Pilsner Jazz Band nabízející repertoár od starých dixielandů neworleánských ulic přes hity newyorkských tančíren Glenna Millera nebo Duke Ellingtona po skladby desetiletí neprávem opomíjené

(http://www.pjb.cz/index.php/cz/)


Neděle, 9. května 11–17 hodin


Videovzpomínky na Konvoje svobody od roku 1990 (od 11 h)


Živě ze studia


    RudaBayer, Libor Picka, Martin Dlouhý/Vojtěch Kašák, členové Military Car Clubu, který je od svého počátku zaměřen především na vojenskou historickou techniku U.S. Army asdružuje zájemce o historii 2. světové války, zejména o osvobození jihozápadních Čech v roce 1945 armádou USA.

    Daniel Švec, historik a Filip Procházka/téma: výbava a výstroj Royal Air Force v podání klubu vojenské historie276th Sqnd. (reenacted) RAF

    Václav Marhoul/ téma: natáčení filmu TOBRUK

  • Ondřej Havelka/téma: vzpomínka na Slavnosti svobody 2015


Postopách osvobození s Lukášem Langmajerem 5

operace Cowboy a Pattonovi duchové, Hostouň, Bělá nad Radbuzou, Růžov


Zajímavosti z terénu


    reportáž z letiště Líně/rozhovor s Daniel Švecem, historikem a Filipem Procházkou na téma: Výbava avýstroj Royal Air Force v podání klubu vojenské historie276th Sqnd. (reenacted) RAF

  • reportáž z Cup of Freedom, mezinárodní soutěže v seskocích padákem s hostem Janem Bečkou, předsedou Aeroklubu Plzeň Bory, instruktorem a řídícím seskoků z padáku


Návrat do roku 1945

retroscény ze zahrady Měšťanské besedy v podání tanečníků s hudebním doprovodem Dixie Hot Likcs


Přelety historických a současných vojenských letadel nad Plzní (od 14 h) s komentářem zástupců AČR a US Army ze studia


Zdravice Tomáše Loma, českého válečného veterána, letce 311.čs. bombardovací perutě RAF za druhé světové války. Je jedním z posledních žijících českých druhoválečných veteránů RAF.


Hudební vstupy

folková kapela Samson a jeho parta

(https://www.samsonlenk.cz)


Závěrečné slovo Martina Baxy, primátora města Plzně


Koncert Ondřej Havelka and his Melody Makers (od 15 h)





The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 02.05.2021 10:41



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka