Smetanovské dny rozezní Plzeň v březnu

Plzeňská filharmonie má kompletně připravený program 42. ročníku festivalu Smetanovské dny. Ten se uskuteční od 3. do 24. března 2022.

Jarní servisní akce AUTO CB

V prodeji jsou již festivalové akreditace (v sídle Plzeňské filharmonie po předchozí telefonické domluvě) a vstupenky na všech prodejních místech Plzeňské vstupenky.

Zahajovacím koncertem celého festivalu bude 3. března symfonie č. 9. Antonína Dvořáka Novosvětská s vynikajícím houslistou Albanem Beikircherem. Plzeňskou filharmonii povede její šéfdirigent Chuhei Iwasaki. Organizátoři ale slibují i další výjimečný hudební zážitek – vystoupení Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK s šéfdirigentem Tomášem Braunerem a sólistkou Kateřinou Kněžíkovou ve čtvrtek 17. března.

Smetanovské dny zvou již na jednu únorovou akci – v neděli 13. února se v Plzni koná Masopust, masopust, jen mě holka nevopusť! V 16 hodin se na vystoupení mohou těšit zájemci U Branky ve Smetanových sadech. Pořadatelem je Plzeňský lidový soubor Mladina.

Ve středu 2. března v 9:30 hodin bude v Západočeském muzeu zahájeno 42. plzeňské mezioborové sympozium na téma Dílo a proměna myšlení v české společnosti 19. století. Potrvá do 4. března.

Ve středu 2. března ve spolupráci s Odborem kultury Magistrátu města Plzně je naplánován pietní akt u pomníku Bedřicha Smetany v Kopeckého sadech.

Smetanovské dny zakončí koncert Kristiny Fialové a Tomáše Braunera v Měšťanské besedě 24. března.

Kompletní program s odkazem na prodej vstupenek naleznou zájemci na webu: www.smetanovskedny.cz.

Festival Smetanovské dny patří již od roku 1980 k největším kulturním svátkům města Plzně. U jeho zrodu stála idea mezioborového odborného sympozia k problematice 19. století, jež se od roku 1981 tradičně koná v prostorách Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje.

Svým významem přesáhl festival Smetanovské dny hranice města a každoročně láká do Plzně vynikající interprety a hudební soubory. V roce 2018 bylo pořádání festivalu Smetanovské dny zapsáno do zakládací listiny Plzeňské filharmonie, která se tak stala jeho výhradním pořadatelem.

ilustrační foto


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.01.2022 10:54



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka