Spalovna komunálního odpadu ZEVO Chotíkov jde do zkušebního provozu

Spalovna komunálního odpadu ZEVO Chotíkov získala v pátek povolení ke zkušebnímu provozu. Na základě provedené důkladné kontroly a vyjádření všech zainteresovaných orgánů (Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje, Oblastního inspektorátu práce Plzeň, Krajské hygienické stanice v Plzni, obce Chotíkov a dalších) vydal povolení příslušný stavební úřad v Nýřanech.

Jarní servisní akce AUTO CB

Stavba spalovny byla zahájena 1.8.2013 po deseti letech příprav začaly tzv. předkomplexní zkoušky, které ověřily funkčnost všech zařízení v různých režimech provozu. Předkomplexní zkoušky vyvrcholily v červenci letošního roku garančními zkouškami, které potvrdily, že spalovna ZEVO Chotíkov splňuje všechny plánované ekologické i energetické parametry platné nejenom na území ČR, ale celé EÚ.

Stavba spalovny byla několikrát přerušena následkem žalob ekologických aktivistů, které měly převážně procesní charakter. Zkušební provoz je tak oproti původním záměrům opožděn o 8 měsíců. Finanční náklady 2,1 miliardy korun na celou stavbu byly dodrženy, stejně jako plánovaný energetický výkon pro dodávky tepla a elektřiny. Svojí kapacitou se řadí k menším zařízením tohoto druhu, technologickou úrovní pak k nejmodernějším v Evropě. Spalovna komunálního odpadu ZEVO Chotíkov svým projektovaným výkonem 95 tisíc tun energeticky využitého odpadu ročně zapadá do Plánu odpadového hospodářství Plzeňského kraje i Statutárního města Plzeň. V Plzeňském kraji ročně vzniká přibližně 250 tisíc tun komunálního odpadu. Teplo, vzniklé ekologickým spálením odpadu, bude již během letošní topné sezóny prostřednictvím už zkolaudovaného, šest kilometrů dlouhého nového horkovodu vytápět největší plzeňské sídliště Severní předměstí s 50 tisíci obyvateli. Kromě toho, že se ušetří cca 75 tisíc tun hnědého uhlí ročně, které by musela spálit Plzeňská teplárenská ve své provozovně na Doubravce, tak se zvýší bezpečnost dodávek tepla do celé oblasti sídliště Lochotín. Vyrobená elektřina bude dodávána do distribuční sítě společnosti ČEZ.

„Jsme rádi, že po mnohaletém úsilí a překonání řady neočekávaných překážek začíná spalovna sloužit veřejnosti. Testy a kontroly potvrdily, že nová spalovna v Chotíkově  je dílem se špičkovými parametry. Všestranně podpoří šetrný a přitom ekonomicky rozumný vztah k životnímu prostředí na Plzeňsku na úrovni 21.století,“ hodnotí dnešní událost generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Investorem stavby je Plzeňská teplárenská, a.s., jejímž jediným akcionářem je Statutární město Plzeň. Ekonomická návratnost spalovny, která má 36 zaměstnanců, se odhaduje na 15 let, plánovaná životnost je minimálně 35 let.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
12.08.2016 15:09



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka