Společnost AMESIDE získala kladné stanovisko EIA pro projekt v Plzni

Odbor životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje v úterý vydal souhlasné vyjádření k projektu AMESIDE v rámci posouzení jeho vlivů na životní prostředí (EIA).

Jarní servisní akce AUTO CB

Záměr prezentovaný již opakovaně plzeňské veřejnosti se týká výstavby nové části města v centru Plzně, umístěné v prostoru mezi ulicemi Americká, Sirková a Denisovo nábřeží. Za několik let připravovaným projektem stojí stejnojmenná společnost AMESIDE a.s. ze skupiny Amádeus Real.
Vydání kladného stanoviska předcházelo během déle než rok trvajícího řízení EIA i veřejné projednávání v září letošního roku.  Krajský úřad nyní potvrdil, že se investor v projektu vypořádal s připomínkami účastníků řízení, které v rámci procesu EIA vznesli především Krajská hygienická stanice a také někteří aktivisté.
„Krajský úřad zároveň stanovil i řadu podmínek (*), které budeme muset jako investor v dalších stupních projektové dokumentace splnit. Jelikož stanovisko EIA bylo vydáno čerstvě dnes, teprve je analyzujeme, ale předpokládáme, že všechny dokážeme bezezbytku naplnit,“ uvedl Tomáš Jícha, zástupce společnosti AMESIDE a.s.
Získání souhlasného stanoviska EIA je první částí z třífázového povolovacího procesu. Následovat budou územní a stavební řízení. Podklady pro ně chce AMESIDE předat stavebnímu úřadu v Plzni a dalším příslušným úřadům v první polovině roku 2021.
„Učinili jsme významný krok v přípravné etapě tohoto pro Plzeň tak významného projektu. I přes zpoždění ve vydání stanoviska EIA, způsobené omezeními kvůli šíření nemoci Covid 19, počítáme i nadále se zahájením stavby v průběhu roku 2022. K dokončení stavebních prací by tak mohlo dojít v roce 2026,“ doplnil Jícha.
Celý nově vypracovaný projekt byl hned od počátku připravován v souladu s územním plánem i územní studií města Plzeň. "Dostali jsme od města platný územní plán a schválenou územní studii a také ujištění, že oba dokumenty jsou v souladu s výsledky referenda. V těchto mantinelech se bezezbytku pohybujeme,“ zopakoval již dříve uváděný fakt Tomáš Jícha.
Projekt nové městské čtvrti v centru Plzni zahrnuje bytové domy s celkem více než 120 byty, přes 21.000 m2 administrativních ploch, dále hotel přibližně se 110 pokoji a okolo 100 obchodů. Čtvrtina ploch je potom určena pro občanskou vybavenost, tj.  pro sport, volný čas a zábavu. Parkování je v souladu s územní studií umístěno v podzemí části.
Společnost AMESIDE prezentovala už před rokem veřejnosti první architektonické návrhy, jak by mělo v současnosti zanedbané území naproti hlavnímu vlakovému nádraží v budoucnu vypadat. Jsou dílem architektů londýnského studia Chapman Taylor a českého AGE project. Plzeňané, kteří projekci s výstavou návrhů tehdy navštívili, se k nim vyjadřovali veskrze kladně. Preferovali především, aby už se konečně začalo na tomto místě něco nového stavět.     

(*) Výčet zásadních podmínek v rámci EIA (celkem jich 26), které musí investor dodržet v rámci přípravy i následné realizace investičního záměru AMESIDE.
1/ Povinnost předávat měsíční výsledky autorizovaného měření hluku v období výstavby, kdy je předpoklad, že budou překračovány orgánům ochrany veřejného zdraví a orgánům ochrany životního prostředí je v podmínkách obsažena
2/ V navazujícím stupni dokumentace bude provedeno kontrolní měření hluku v chráněném venkovním prostoru staveb chráněné zástavby z dopravy na stanovených místech měření na komunikacích Americká, Denisovo nábřeží a Anglické nábřeží.
3/ V rámci projektu dokumentace pro stavební povolení (dále jen „DSP“) bude zpracována hluková studie pro hluk ze stavební činnosti, která stanoví protihluková opatření na okolních chráněných stavbách a stanoví požadavky na neprůzvučnost oken.
4/ Pro ochranu objektu polikliniky před hlukem z provozu zásobovacího dvora bude po celé délce jižního obvodu polikliniky vybudován uzavřený nebo polouzavřený prostor, který eliminuje šíření hluku z provozu aut zásobování do otevřeného volného prostoru
5/ Na střechách objektů budou realizovány zelené střechy v kombinaci extenzivních i intenzivních ploch v rozsahu min. 50 % plochy střech
6/ V projektu dokumentace pro územní rozhodnutí (dále jen „DUR“) i DSP bude proveden návrh objektů pro hospodaření s dešťovými vodami se zaměřením na využití srážkových vod pro závlahy a vodní prvky a minimalizaci odtoku do řeky Radbuzy v souladu s návrhy uvedenými v dokumentaci EIA.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 22.12.2020 18:22



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka