Stanové městečko končí. Plzeň plánuje pomáhat lidem bez domova i dál

S nouzovým režimem vyhlášeným v době koronavirové krize končí i stanové městečko s karanténním prostorem pro lidi bez domova.

Cílená propagace v Plzni

Město Plzeň jeho provoz v areálu bývalých kasáren ve Folmavské ulici zahájilo na konci dubna, tento týden se uzavře. Areál bude zakonzervován, aby mohl být využit v případě, že by nastala podobná kritická situace.

„Karanténní prostor pro lidi bez domova jsme začali budovat proto, abychom dostáli nařízení vlády České republiky, které uložilo hejtmanům a starostům obcí vytvořit prostor pro lidi bez domova, u nichž onemocnění covid-19 bylo potvrzeno nebo jim byla nařízena karanténa,“ připomněl primátor města Plzně Martin Baxa. „Rozhodli jsme se však, že nezřídíme pouze prostor pro karanténu, ale nabídneme lidem bez domova širší podporu, a tak jsme ve Folmavské ulici v areálu bývalých kasáren vybudovali také stanové městečko, kde byla lidem bez přístřeší poskytována humanitární pomoc. Byly jim k dispozici stany, sociální zařízení i potraviny,“ uvedl primátor.

Radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký poznamenal, že šlo o jediné záchytné zařízení v Plzni, které poskytovalo humanitární pomoc i sociální služby v takové šíři. Organizace, které se zabývají na území města pomocí lidem bez domova nebo lidem užívajícím návykové látky, totiž musely v době koronavirové krize svou činnost omezit nebo pozastavit, a tak pomáhaly ve stanovém městečku, které bylo jen několik dní po svém otevření zaplněno. Sloužilo nejen lidem bez domova z Plzně, ale také z okresů Tachov, Rokycany, Plzeň-jih a Plzeň-sever. „I lidé bez domova a lidé konzumující návykové látky měli z nemoci covid–19 strach, takže byli rádi, že ve stanovém městečku našli pomoc a také zdravotní i sociální poradenství. Mezi klienty často byly partnerské páry,“ uvedl Martin Zrzavecký a dodal, že prostor pro karanténu nikdo využít nemusel.

„Areál ve Folmavské ulici má 9 tisíc metrů čtverečních. My pro potřeby stanového městečka využili jen jeho část. Úpravy prostoru pro stanové městečko a budovy, v níž byly místnosti pro lidi v karanténě, vyšly na milion korun. Zděný objekt byl už dlouho nevyužíván, a neměl přívod vody ani elektřiny. Bylo nutné tam vodu i elektriku zase zavést. Terén pro stanové město jsme pak museli vyčistit od náletových rostlin a zarovnat. Do areálu jsme také přivezli mobilní WC a sprchy,“ vysvětlil Martin Zrzavecký.

V areálu s péčí o klienty pomáhala městská organizace – obecně prospěšná společnost Centrum protidrogové prevence a terapie a zapojily se i partnerské neziskové organizace, jako jsou Spolek Ulice, Středisko křesťanské pomoci Plzeň, zapsaný ústav Point 14, Diecézní charita Plzeň. Pomáhala i městská policie.

Vzhledem k tomu, že se nyní po skončení nouzového stavu vrací neziskové organizace ke své běžné činnosti a svým klientům, tedy i lidem bez přístřeší, není již delší provoz stanového městečka nutný. Pomáhat této komunitě budou nadále organizace v rámci terénních služeb a pak zejména také Městská charita Plzeň, jež se na tuto skupinu zaměřuje.

Město Plzeň prostor, kde bylo stanové městečko s objektem karantény, zakonzervuje tak, aby ho mohlo v případě potřeby okamžitě otevřít a nabídnout v něm opět pomoc lidem bez domova. Po uzavření stanového městečka zaměstnanci magistrátu odvezou mobilní zařízení a provedou potřebné kontroly objektu.

Podle radního Martina Zrzaveckého má město již připravenou studii na speciální – nízkoprahový dům, který zatím v České republice není provozován. „V azylových domech v České republice platí docela přísná pravidla. Lidé, kteří chtějí jejich služeb využít, nemohou být pod vlivem návykových látek. To však mnoho z nich odradí od toho, aby v něm hledali pomoc, a tak dál žijí na okraji společnosti. Pokud však budeme mít speciální dům, kde si o pomoc budou moci říci i lidé, kteří jsou pod vlivem návykových látek, může se pak o návrat do normálního života pokusit více lidí,“ řekl Martin Zrzavecký a podotkl, že právě pro vstup do stanového městečka žádná striktní pravidla neplatila. „I díky stanovému městečku si město a neziskové i charitativní organizace vyzkoušeli, jak spolu kooperovat. Své síly pak mohou efektivně spojit při provozu v plánovaném speciálním nízkoprahovém domě a při péči o jeho klienty,“ podotkl radní.

Vhodné místo pro speciální dům, v němž bude poskytována pomoc lidem bez domova a lidem užívajícím návykové látky, město hledá. V areálu bývalých kasáren ve Folmavské ulici to však nebude, neboť Plzeň plánuje v příštím roce areál prodat. K tomuto kroku přistupuje i proto, aby pokryla ztráty způsobené koronavirovou krizí.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka