Starostové jednali o protipovodňových opatřeních na Klabavě

Zvládání krizových situací a zejména problematika povodní, to byla hlavní témata jednání setkání předsedů bezpečnostních rad obcí s rozšířenou působností (ORP), které se uskutečnilo v úterý 13. ledna 2015 na krajském úřadě. Hlavním tématem jednání byla opatření na řece Klabavě na Rokycansku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Důvodem setkání bylo informování starostů ORP o bezpečnostní problematice a jejich právech a povinnostech. Z počtu 15 starostů je osm nových, proto Plzeňský kraj uspořádal pracovní seminář, na kterém kromě informací o přípravě a řešení mimořádných událostí a krizových situací byl také zařazen blok týkající se povodní, jejich zvládání a řešení stavů po povodni. 

„Při této příležitosti jsem svolal se zástupci Povodí Vltavy a starostů koordinační schůzku, abychom se vzájemně informovali o situaci na Klabavě a případně dohodli další postup,“ vysvětlil hejtman Václav Šlajs. Generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala informoval o právě otevřeném dotačním programu Podpora prevence před povodněmi III, ze kterého mohou obce čerpat prostředky. „V minulém programu bylo podpořeno 14 projektů za více než čtvrt miliardy korun. Nyní se snažíme se starosty připravit opatření, která by bylo možné v rámci nového programu realizovat,“ uvedl Kubala. 

Zdůraznil také potřebu vybudování nádrže v oblasti Amerika ve vojenském prostoru Brdy. „Bez nádrže nebudou mít protipovodňová opatření na řece Klabavě patřičnou efektivitu,“ uvedl Kubala a dodal, že do budoucna bude nutné řešit i zajištění dostatku vody v případě sucha. V současné době bylo zadáno zpracování studie proveditelnosti, jejíž výsledky budou známy v polovině letošního roku.

Zbudování nádrže Amerika podporuje také starosta Hrádku u Rokycan a předseda Sdružení měst a obcí Jaroslav Perlík. „Na základě výběrového řízení byla vybrána společnost, která zpracuje do poloviny června letošního roku studii týkající se protipovodňových opatření na Klabavě, soustředěných do oblasti vojenského újezdu Brdy,“ informoval přítomné Perlík. Situace na Klabavě se začala řešit v červnu minulého roku, kdy hejtman Václav Šlajs vyvolal jednání mezi zástupci Povodí Vltavy a představiteli obcí, které leží na toku Klabavy.


Koordinační schůzky se zúčastnil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala, ředitel Povodí Berounky Miloň Kučera, starosta Hrádku u Rokycan Jaroslav Perlík, starosta Strašic Jiří Hahner, starosta Rokycan Václav Kočí, zástupce Regionální rozvojové agentury Filip Uhlík a vedoucí odboru životního prostředí Martin Plíhal.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka