Startupová komunita v Plzni roste, vznikají inovativní podnikatelské projekty

Počet takzvaných startupů propojených s Plzní v posledním roce výrazně vzrostl. Některé inovativní výrobky a služby už úspěšně vstoupily na trh.

Cílená propagace v Plzni

 Ať už jde o efektivní soustavu zavlažování v Borském parku, systém monitorující rozvody pitné vody nebo bezpečné pooperační límce pro zvířata. Město spolupracuje se začínajícími podnikateli skrze unikátní systém podpory technického vzdělávání a podnikání nazvaný PINE. Ten zajišťuje jeho příspěvková organizace Správa informačních technologií (SIT), konkrétně úsek SIT Port. Západočeská metropole realizuje celou řadu aktivit, jejichž cílem je vznik a rozvoj společností působících v inovativních oborech, které nabídnou Plzeňanům zajímavá a kvalitně ohodnocená pracovní místa a zvýší prestiž města.

„Náš SIT Port aktuálně podporuje okolo třiceti nadějných projektů a stále přibývají další. Chceme podporovat nejen je, ale i všechny další zajímavé a perspektivní nápady. Technické obory mají v Plzni dlouholetou a úspěšnou tradici, chceme na ni navázat, samozřejmě v nejmodernějším duchu. Investovali jsme proto mnoho energie, abychom motivovali už nejmenší děti k vytvoření si vztahu k technice, a je skvělé vidět, že jsme se vydali správným směrem. Výjimečnost ekosystému PINE je v jeho komplexnosti. Vidíme školáka, jak poprvé vstupuje do Centra robotiky a o pár let později, na střední nebo vysoké škole, vymýšlí s naší podporou vlastní podnikání. Na výsledky podobných projektů je třeba si počkat, o to větší radost je sledovat tyto dílčí úspěchy,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Unikátní systém PINE sdružuje celou řadu aktérů, například Centrum robotiky, Techmanii Science Center, SIT Port, BIC Port, Drony SIT, Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň, Vědeckotechnický park Plzeň a další. „Provádíme zájemce procesem, který vlastně nemá hranice, člověk do něj může vstoupit v podstatě kdykoliv. Začínáme u polytechnického a přírodovědného vzdělávání, pokračujeme inspirací k podnikání, inkubací a akcelerací firem. Začínající startupy, o kterých se zmiňujeme v úvodu, jsou momentálně ve fázi inspirace k podnikání, případně inkubace, a právě zde jsou vidět znatelné pokroky,“ uvedl Luděk Šantora, ředitel SIT.

Oblast inspirace k podnikání má za SIT na starosti úsek SIT Port. Podle jeho ředitele Tomáše Cholinského jsou na vzestupu hlavně technologické startupy. „Podnikavci k nám přicházejí v různých fázích projektu – někdy jen s myšlenkou, kterou jim pomáháme rozvinout, jindy už s hotovým produktem a přesně vědí, s čím potřebují pomoct, ať už jde o zázemí, technologie nebo mentoring. Většina mladých lidí, které v komunitě máme, se snaží těžit ze znalosti moderních technologií, takže ve velkém vznikají nejrůznější aplikace. Příkladem může být dnes již společnost Nextdrop, jejíž členové vynalezli řídící systém, který umožňuje ovládat a monitorovat rozvody pitné vody a okamžitě detekovat její únik. Momentálně je v plánu nasazení těchto prototypů i do plzeňské vodárny a zoologické zahrady, což je naším dalším cílem, propojovat startupisty s městskými organizacemi tak, aby dokázali řešit jejich problémy a oni sami získali první cenné reference,“ přiblížil Tomáš Cholinský.

SIT Port v současné době podporuje okolo tří desítek projektů, komunita se navíc neustále rozšiřuje. „Je těžké vybrat jen pár příkladů, ale pokud zhodnotím nejčerstvější úspěchy, radost nám v poslední době udělal třeba projekt SIDEWAVE, jehož uživatelsky přívětivý rezervační systém našel prvního zákazníka, a to rovnou ve vyhledávané logopedické ordinaci. Ve městě se podepsal i projekt PlantControl, který vyvíjí a dodává IoT inteligentní jednotky a platformu pro řízení zavlažovacích systémů. Díky těmto produktům došlo k zefektivnění zavlažování v Borském parku. A abychom přece jen nezůstali jen u technických vychytávek, na závěr bych mohl zmínit nejčerstvější členy komunity, společnost VETlímce, aktuálního vítěze soutěže Boost Up Night o nejlepší podnikatelský nápad. Díky ní mají chovatelé možnost pořídit svému psovi pohodlný a bezpečný pooperační límec, který nabízí oproti standardně používaným plastovým límcům celou řadu výhod. Tento projekt již našel v poměrně krátké době stovky spokojených zákazníků po celé republice,“ shrnul Tomáš Cholinský.

Podle radního města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimila Goly začínajícím podnikatelům, i již fungujícím inovativním společnostem, město v současné době vytváří unikátní zázemí, a to v podobě technologického parku TechTower v areálu bývalého pivovaru v Plzni na Světovaru. „V něm podnikatelé naleznou moderní kancelářské prostory, technologickou dílnu, coworking, konferenční prostor, kavárnu, jídelnu nebo třeba dětskou skupinu. Rekonstrukce bude dokončena počátkem příštího roku,“ dodal Vlastimil Gola.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 29.03.2022 08:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka