Stříbro začne po desetiletích opět vařit pivo

Stříbro začne 27. října po 55 letech znovu vařit pivo. Královské město má jednu z nejstarších tradic v zemi, mniši v klášteře tam uvařili první várku piva v roce 1192. Poblíž náměstí nyní vznikl za 20 milionů korun Rodinný pivovar U Rybiček, který má podpořit turistický ruch. Investice zahrnuje zdvojnásobení lůžek penzionu na 30, restauraci a vlastní úpravnu vody.

Cílená propagace v Plzni

Stříbro začne 27. října po 55 letech znovu vařit pivo. Královské město má jednu z nejstarších tradic v zemi, mniši v klášteře tam uvařili první várku piva v roce 1192. Poblíž náměstí nyní vznikl za 20 milionů korun Rodinný pivovar U Rybiček, který má podpořit turistický ruch. Investice zahrnuje zdvojnásobení lůžek penzionu na 30, restauraci a vlastní úpravnu vody. Pivovar vybudoval podnikatel David Ryba, který už má ve vedlejší budově vinárnu. Minipivovar ročně vyrobí 1000 hektolitrů, jeho kapacita se může zdvojnásobit.
Ryba nechce prodávat pivo za vysoké ceny, když výrobní cenu litru odhadl na osm korun. Nabízet ho bude pouze ve své pivnici a vinárně a v restauraci na stadionu, kde mu zajistí potřebný servis. "Půllitr bude stát 17 až 22 korun. Vyrábět ho budou dva sládci, kteří už podobné pivovary rozběhli," řekl. Podle Ryby je u lidí v regionu se silnou pivovarskou tradicí vysoká poptávka po jiných pivech než plzeňských.
Názvy navrhli občané. Světlá desítka se jmenuje Stříbrňák, dvanáctka Argent, čtrnáctistupňové pšeničné pivo Duchmaus, což je místní skřítek, který hlídá štoly, a tmavá třináctka Horník. Dále budou vařit jeden speciál Ostrostřelec, banánový, višňový či medový.
Všechna piva, která mají co nejdéle zrát (nejvíce dvanáctka 50 až 70 dnů), budou nepasterizovaná a nefiltrovaná z českého chmele a sladu. "Žádné stabilizátory, chemické látky ani koncentráty," dodal Ryba. Zařízení je od prostějovské MBS, která vybavila desítky pivovarů ve světě.
"Bude to velká atrakce," řekl starosta osmitisícového města Miroslav Nenutil. Ve Stříbře, které leží na cyklostezce Neustadt-Plzeň, turisté obdivují renesanční radnici se sgrafitovou fasádou, Hornicko-historický spolek zve do skanzenu a důlních chodeb.
Od jara bude minipivovar součástí budované pivní cesty, která povede po podobných západočeských zařízeních, jichž je nyní 12, pět v Plzeňském a sedm v Karlovarském kraji. Ryba je vedoucím projektu.
Město a majitel připravili na 27. října od 12:00 velkou slávu na náměstí, kde se bude čepovat nové pivo ve stanech. Veřejnosti se pivnice otevře 28. října v 10:00 včetně malého samoobslužného salonku.
První restaurační pivovar v kraji, U rytíře Lochoty v Plzni, vznikl před šesti roky. Hned na to následovala Modrá hvězda v Dobřanech. Od loňska vyrábí minipivovar v Koutu na Šumavě na Domažlicku, od letošního června Pivovarský dvůr v Plzni-Černicích a od konce minulého měsíce restaurační pivovar v hotelu Belveder v Železné Rudě na Klatovsku. Jejich kapacita se pohybuje od jednoho do 5000 hektolitrů ročně.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 25.09.2007 17:28



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka