Studenti Sutnarky vystavují na Hradě na téma Izrael

V Rožmberském paláci na Pražském hradě je k vidění expozice věnovaná třicátému výročí obnovení diplomatických vztahů mezi Státem Izrael a tehdejším Československem.

Cílená propagace v Plzni

Představuje výtvarné práce, které vytvořili studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni pod vedením ilustrátorky a pedagožky Renáty Fučíkové. Výstava nazvaná Záhadné pouto potrvá na Pražském hradě do konce dubna, poté zamíří do dalších míst v České republice. Jednou ze zastávek bude i Plzeň.    

„Zdá se, že mezi českým a židovským národem je záhadné a hluboké pouto, které nevychází z kalkulace ‚něco za něco‘. Je to pouto, které sahá až k samým počátkům a projevuje se jak na mezilidské, tak na mezistátní úrovni,“ říká děkan Sutnarky Josef Mištera s tím, že oba početně malé národy mají podobný smysl pro humor, úctu ke vzdělání, schopnost číst mezi řádky a vzájemnou sympatii.

Při příležitosti třicátého výročí obnovení diplomatických vztahů mezi Státem Izrael a Českou republikou tak z podnětu Velvyslanectví Státu Izrael v ČR vznikla výstava, jejíž název Záhadné pouto vychází právě z onoho silného vztahu mezi českým a židovským národem. Námět a texty sestavil z části ze studentských disertačních prací kurátor výstavy, hebraista a diplomat Robert Řehák ve spolupráci se specialistkou na Blízký východ Irenou Kalhousovou. Kresby a grafické zpracování vytvořilo 25 studentů ateliéru Mediální a didaktická ilustrace plzeňské Sutnarky pod vedením ilustrátorky Renáty Fučíkové. Grafickou úpravu a vizuál výstavy připravil student navazujícího magisterského ateliéru Grafický design Jakub Heyduk.

Vzájemné vztahy mezi českým a židovským národem přibližuje expozice na několika vybraných událostech a málo známých fenoménech od prvních zpráv židovského diplomata o Praze až po znovunavázání diplomatických vztahů po sametové revoluci v roce 1990. Na symbolicky dvanácti panelech se dozvídáme o českých glosách v hebrejských rukopisech, ochranném dekretu Přemysla Otakara II. nebo o mystickém propojení Prahy a Jeruzaléma skrze uskutečnění vize Karla IV. Výtvarné práce studentů připomínají také „zlatý věk“ českého židovstva v rudolfínské době, spojené s legendou o Golemovi, česko-německo-židovské soužití v době Franze Kafky, odvážné vystoupení Tomáše G. Masaryka na obranu Leopolda Hilsnera a také období holocaustu i Československem podporovaný poválečný vznik Státu Izrael.

Z Rožmberského paláce, kde bude k vidění do konce dubna, výstava poputuje do dalších českých měst, včetně Plzně. Všechny výtvarné práce plánuje Sutnarka vydat také knižně. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka