Testy nových vlaků ČD jsou téměř u konce, do Plzně vyjedou už za pár měsíců

České dráhy začnou ve druhé polovině roku nasazovat na linky mezi Prahou a Chebem nejmodernější koncept osobních vozů pro dálkové vlaky z produkce konsorcia Siemens Mobility a Škoda Transportation.

Cílená propagace v Plzni

Postupně na tyto linky vyjede 10 pětivozových souprav, každá s kapacitou zhruba 330 míst k sezení. Nyní na zkušebním okruhu ve Velimi probíhají jejich poslední typové zkoušky.

„Tyto vlaky disponují nejmodernějšími prvky na současném evropském trhu. V rámci projektu byla například poprvé ve střední Evropě využita technologie výroby oken, která umožní snazší průchod signálu mobilních telefonů do soupravy se zachováním tepelně-izolačních vlastností skel. Odstraníme tak občasné problémy při telefonování u klasických vozů. Není to ale jediná výjimečnost. Ve vozech první třídy budou mít českou premiéru také bezdrátové nabíječky mobilních telefonů. Soupravy nasadíme na lince Západní expres z Prahy do Plzně a Chebu a také na Krušnohorech z Prahy přes Ústí nad Labem, Teplice a Most do Karlových Varů a Chebu. Kvalitní vozy, které tu jezdí dnes, využijeme na jiných linkách,“ vysvětluje předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik.

Celý koncept spojuje přednosti vysokorychlostních vlaků, jako jsou například pevná mezivozová spojení, která umožňují bezbariérový průchod celým vlakem a brání pronikání hluku a prachu z vnějšího prostředí, a klasických osobních vagónů. Díky tomu je možné takové soupravy ve špičkách operativně posilovat a nabídnout cestujícím více míst k sezení.  „Nové vozy umožní pohodlnější cestování i pro osoby na vozíku, nevidomé nebo neslyšící. Rodiny s dětmi mohou využít dětské kino či přebalovací pult. Nezapomínáme ani na cyklisty, kteří zde najdou oddíl pro přepravu jízdních kol. Soupravy dále nabídnou klimatizaci, Wi-Fi připojení, klasické zásuvky a USB porty pro dobíjení cestovní elektroniky. Samozřejmostí jsou sklopné stolky či polohovatelná sedadla, která vedle možnosti pracovat během cesty nabízejí příjemný komfort,“ říká náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.

Vozy s nejvyšší možnou provozní rychlostí 200 km/h budou postupně schváleny pro provoz v České republice i okolních evropských státech, jako je Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko a Maďarsko. Po skončení potřebných typových zkoušek na okruhu ve Velimi se tak vozidla v souladu se smlouvou ještě přesunou na závěrečné testy do Maďarska, kde budou probíhat zkoušky kompatibility s infrastrukturou a zkoušky elektromagnetické kompatibility se závěrečným schválením právě pro maďarskou infrastrukturu.
To kvůli možnosti potenciálního využití i pro mezinárodní linky. Časový předpoklad těchto zkoušek je březen až duben letošního roku.
„V současné chvíli dokončujeme s naším partnerem, společností Škoda Transportation, poslední potřebné zkoušky, než budou vozy převezeny na závěrečné testy do Maďarska.“ říká Roman Kokšal, generální ředitel Siemens Mobility Česká republika a doplňuje: „Jejich nasazení do provozu skvěle naváže na Evropský rok železnice, který má za cíl podpořit přesun dopravy ze silnic na železnici a byl vyhlášen právě pro rok 2021. Nové vozy nabízející cestujícím vysoký komfort a vybavení typické pro evropské rychlovlaky jsou jedním z kroků, jak tohoto cíle dosáhnout.“

Služby a komfort na palubě těchto vozů v bodech:
    • moderní velkoprostorový klimatizovaný interiér
    • tlakotěsnost, chránící cestující před tlakovými rázy a tím i zaléháním v uších při průjezdu tunely
nebo míjení vlakových souprav, a zároveň napomáhající vytvořit tichý a dlouhodobě čistý interiér;
    • mezi oddíly a nástupními prostory automatické posuvné dveře ovládané fotobuňkou
    • nástupní dveře ovládané tlačítky a systém selektivního odblokování nástupních dveří, který umožňuje centrální uzavření a zablokování dveří proti otevření ještě před rozjezdem vlaku a jejich odblokování
po zastavení vlaku pouze na straně k nástupišti
    • ergonomická polohovatelná sedadla v 1. třídě v uspořádání 2+1 s koženým potahem a ve 2. třídě
v uspořádání 2+2 s textilním potahem
    • sklopné stolky u míst za sebou a pevné stoly mezi sedadly v uspořádání sedel proti sobě
    • zásuvky 230 V a USB konektory pro napájení přenosné elektroniky cestujících
    • v oknech vysouvací rolety proti slunci
    • bezdrátová datová síť WiFi pro internetové připojení
    • elektronický audiovizuální informační systém s LCD monitory a elektronický rezervační systém
    • bezbariérová úprava pro cestování osob na vozíku zahrnující 3 místa pro vozíky, bezbariérové WC, elektrické zdvihací plošiny pro nástup/výstup osob na vozíku a zásuvky pro dobíjení akumulátorových baterií elektrických vozíků
    • dětské kino, sklopný pult pro přebalování kojenců, místa pro uložení kočárků, místa pro uložení
8 jízdních kol a objemných zavazadel

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka