TOP 09: ČSSD zbytečně hazarduje s teplárnou

Vybrat z Plzeňské teplárenské a.s. letos 130 miliónovou dividendu je ekonomický nesmysl, kritizují snahu vedení radnice opoziční zastupitelé z TOP 09. Podle nich by měly peníze zůstat v Plzeňské teplárenské a.s. a vytvořit rezervu na nutné investice a řešení případných problémů, kterých je nyní kolem podniku požehnaně.

Cílená propagace v Plzni

"Ať už jde o záležitosti se spalovnou, zastavenou podporou obnovitelných zdrojů nebo krátkou topnou sezónou, radnice by neměla z teplárny vytáhnout peníze, ale jako řádný hospodář vytvořit rezervy,” říká náš zastupitel Ondřej Ženíšek, který je členem dozorčí rady Plzeňské teplárenské a.s.

Ekonomický náměstek primátora za ČSSD však na tom podle Ženíška stále trvá. Argumentuje tím, že v loňském roce nepociťovala Plzeňská teplárenská ty problémy, které ji čekají letos. "To je ale naprostá ekonomická bláhovost. Vedení města tak riskuje, že v případě sebemenších otřesů na již tak oslabeném energetickém trhu bude muset sáhnout do kapes 40 tisíc plzeňských domácností tím, že zdraží teplo, nebo bude muset prodat celý podnik či jeho část. Již vloni na podzim primátor Plzně avizoval, že se v budoucnosti nejspíš bude muset uvažovat o prodeji této firmy," dodává Ženíšek.

Společnost Plzeňská teplárenská a.s. hospodařila v roce 2015 s odhadovaným ziskem kolem 260 mil. korun před zdaněním. Tento výsledek je ale dlouhodobě nejslabší, což však koresponduje se situací v energetickém sektoru.


“Dividenda se v městském rozpočtu rozplyne jako "sůl na chodníku", pomůže jen na chvilku, ale teplárna se pak může ocitnout po krk v břečce,” uzavírá Michal Vozobule, předseda klubu zastupitelů TOP 09.
 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka