Transfuzky v Klatovech i Domažlicích připravily benefitní program

Obyvatelé Klatovska patří dlouhodobě k jedním z nejzodpovědnějších dárců krve či plazmy. Zatímco v ČR chodí pravidelně darovat 2,2 procenta populace, v klatovském okrese je to kolem 3,8 procent.

Cílená propagace v Plzni

 A díky loni otevřenému odběrovému místu v Domažlické nemocnici stoupá i podíl dárců z okresu Domažlice. I díky tomu je Klatovská nemocnice v zásobení krví pro své pacienty zcela samostatná a společně s dárci z Domažlicka může poskytovat krev i dalším krajským nemocnicím a v případě potřeby i specializovaným klinikám v Praze. „Všem našim dárcům, ať už darují přímo v Klatovech, Sušici, Domažlicích či Horažďovicích za to patří velký dík. Moc si jich vážíme. A aby nezůstalo jen u slov, zavádíme od letošního roku benefitní program odměn pro všechny současné i nové dárce. Budeme moc rádi, pokud se rodina našich dárců bude dál zvětšovat. Pomůže to nejen našim pacientům, ale i rozvoji naší nemocnice,“ uvedl ředitel Klatovské nemocnice Ondřej Provalil.

Transfuzní pracoviště Klatovské nemocnice v loňském roce opět přepsalo rekord v počtu odběrů krve, konkrétně jich bylo 5473. Přímo v Klatovské nemocnici jich bylo provedeno 4214. Dalších 857 odběrů provedly odběrové sestry při výjezdových odběrech. V odběrovém místě v Domažlické nemocnici, které bylo otevřeno v dubnu, bylo loni provedeno 402 odběrů. Meziročně naopak mírně klesly odběry plazmy na 2092. I tak ale transfuzní pracoviště zaznamenalo dohromady skvělých 7565 odběrů krve a plazmy, což je čtvrté nejvyšší číslo za posledních několik let.

Odběrové místo v Domažlické nemocnici vzniklo loni v dubnu. Převzalo postupně dárce, kteří chodili na výjezdové odběry do střední zdravotnické školy, které se konaly jednou za měsíc. Začínalo s kapacitou deseti odběrů, která se do konce roku zvýšila na 20. V loňském roce tak bylo v Domažlické nemocnici provedeno 402 odběrů. Téměř 50 od prvodárců. Letos, kdy odběry probíhají od ledna a došlo k navýšení kapacit, je předpoklad, že se číslo zdvojnásobí.

Krev od domažlických dárců putuje napřed do sesterské Klatovské nemocnice, kde se zpracovává pro konečné medicínské využití a vrací se zpět do Domažlic pro místní pacienty. Využití je různé například při plánovaných nebo akutních operacích, při krvácivých stavech nebo při léčbě hematologických pacientů.   "Všem, kteří k nám pravidelně chodí nebo se nově stali dárci krve, proto děkujeme. A aby nezůstalo jen u slov, zavádíme od dubna společně s transfuzním pracovištěm Klatovské nemocnice jednotný benefitní program odměn pro všechny současné i nové bezpříspěvkové dárce krve a plazmy," říká ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

Aby dárci v Klatovech a Domažlicích neubývali a aby jim nemocnice alespoň částečně vyjádřily poděkování za jejich důležitou a neocenitelnou pomoc, zavádí nově program odměn pro dárce. „Aby se někdo stal opakovaným dárcem, je nejdůležitější udělat ten první krok - poprvé přijít a zjistit, co dárcovství obnáší a jak takový odběr probíhá. Proto chceme drobnými dárky motivovat nové zájemce. Ti pak zpravidla zjistí, že být dárcem není vůbec nic složitého a v naprosté většině začnou chodit opakovaně,“ popisuje vedoucí lékařka klatovské transfuzky Kateřina Nováčková. „Samozřejmě jsou pro nás ale důležití také dlouholetí opakovaní dárci. Odměny se proto týkají i jich, pokud dosáhnou v roce určitý počet odběrů,“ upřesňuje lékařka.

Benefitní program bude platit i v dalších letech, kdy se bude každý rok obměňovat, ale zároveň se může v průběhu roku i doplňovat.

Nemocnice proto shání další partnery, kteří by do programu podpory dárcovství krve chtěli aktivně vstoupit. „Rádi s každým takovým subjektem najdeme individuální model spolupráce tak, aby jeho jméno bylo spojeno s podporou dobrovolného dárcovství a s podporou pomoci zachraňovat lidem zdraví a životy,“ říká mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. V případě zájmu nebo dotazů k možnosti stát se partnerem dárcovství krve a plazmy v okrese Klatovy či Domažlice pište na jiri.kokoska@nemocnicepk.cz. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka