Únorová Beseda: filmovým hitem jsou Víly z Inisherinu

Očekávaným filmem roku jsou Víly z Inisherinu (9. a 22. 2.), irsko-britský snímek režiséra Martina McDonagha, který do hlavních rolí obsadil Colina Farella a Brendana Gleesona, stejně jako ve svém starším filmu V Bruggách.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Tentokrát představují celoživotní přátele na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska. Co všechno se může stát, když jeden z nich nečekaně přátelství ukončí?

 Historické drama  Korzet (23. 2.) vezme divíky do vídeňského dvora. Za roli císařovny Sissy, která je tu v nadčasovém příběhu svobodomyslnou a odvážnou ženou, byla herečka Vicky Krieps oceněna na festivalu v Cannes.

HUDBA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=hudba

14. 2. 2023 19:00 Elisabeth Lohninger & Clarke Quartet (USA/D)
Mnoha cenami ověnčená americká zpěvačka rakouského původu Elisabeth Lohninger je provázena přívlastky jako emotivní, vzrušující, oslnivá, či inspirující. S pianistou Walterem Fischbacherem spolupracuje již 15 let a kromě pravidelného vystupování v prestižních newyorských hudebních klubech navštěvuje často i Evropu.
Steve Clarke je vynikající jazzový baskytarista z Bridgeportu v Connecticutu. Doposud vydal devět sólových alb a 58 alb s dalšími umělci. Clarkovy přirozeně plynoucí kompozice obsahují mnoho zručně uchopené fusionové inspirace, zatímco jeho plný tón a důmyslné linky a slapovací technika uchvacují publikum…

20. 2. 2023 19:00 Zpívám, tedy jsem III.
Hudební večery tradičního cyklu uvádí Jiří Untermüller. Uslyšíte nejkrásnější operetní melodie v podání členů souboru Divadla J. K. Tyla, mezi něž patří Venuše Zaoralová Dvořáková, Stanislava Topinková Fořtová, Nikola Ciprová a Jiří Untermüller. Klavírní doprovod: Vojtěch Adamčík

DIVADLO

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=divadlo

8 2. 2023  19:30 Miloš Knor: Valentine show
Miloš Knor jako vztahový guru? Ano i to je možné. Zbrusu nové stand up comedy představení Miloše Knora.

12. 2. 2023 19:30 Cavewoman
Mysleli jste si, že Vás už nic nedokáže rozesmát? Přijďte se podívat na volné pokračování kultovní one man show Caveman a seznámit se s hrdinkou nového představení o jeskynní ženě Cavewoman. Pobaví Vás trochu jiný pohled na lásku a partnerské vztahy, na to, co dělá muže mužem a ženu ženou, v komedii, která se s vtipným nadhledem zamýšlí nad věčným soubojem obou pohlaví.

16. 2. 2023 19:30 Cavewoman
One man show, která vtipně pojednává o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.
Komedie, u které nezůstane Vaše bránice v klidu!

19. 2. 2023 19:00 Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?
Legendární představení Petra Čtvrtníčka a Jiřího Lábuse, které vzniklo jako reakce na odposlechy fotbalových funkcionářů z r. 2005.

PŘEDNÁŠKY

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=prednasky

13. 12. 2023 18:30 Beseda a diashow cestovatele Jiřího Kolbaby
V tomto nestandardním pořadu představí cestovatel množství snímků přírody, lidských tváří, zvířat a situací ze všech šesti kontinentů planety. Exotický výlet objasní specifika některých oblastí, přiblíží subjektivní pocity autora při snímání fotografií a přirozeně motivuje diváky k jejich vlastním cestovatelským projektům a fotografování. Večer plný inspirací mimo jiné objasní mechanizmy globálního cestování a zásady kompoziční tvorby.

21. 2. 2023 19:00 Kanárské ostrovy
Přednáší Michal Kroužel
I když jsou malé a ještě mladé, jsou nádherné! Řeč je o dvou Kanárských ostrovech – La Gomera a La Palma. Pojďte se pokochat dechberoucí zelení, divokými plážemi, vysokými horami, vulkány, třpytivou noční oblohou a překvapivou rozmanitostí těchto dvou málo navštěvovaných oáz Atlantského oceánu.

AKCE PRO DĚTI

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=pro-deti

5. 2. 2023 14:30 / 16:00 Jak chtěla princezna čarovat
O tom jak dopadlo velké královské čarování.

5. 2. 2023 15:00 Zoubková víla / Kino Beseda
Zvídavá a nezbedná Violetta (337 let) se učí na zoubkovou vílu, jenže se jí to moc nedaří. Místo, aby dětem za zoubky vyčarovala hračky jako ostatní zoubkové víly, jediné, co umí jsou… fialky! Její maturitní zkouška se blíží a jen víly, které jí složí, dostanou drahokam, se kterým se mohou pohybovat tam a zpět z lidského světa…

12. 2. 2023 14:30 / 16:00 Sůl nad zlato
Další veselá hudební pohádka v podání Jitky Kubištové a Milana B. Karpíška. Zbrusu nové písničky, které si děti také zazpívají, i netradiční pojetí – to jsou hlavní devizy tohoto představení.

19. 2. 2023 14:30 / 16:00 Pohádky pro Dášenku
Víte, jak to vypadá doma, když se narodí miminko? To má každá maminka moc a moc práce. A co všechno se takové miminko musí naučit! A když se narodí miminko psí, má zase moc práce psí maminka – i tohle miminko se toho musí moc učit!

19. 2. 2023 15:00 Asterix a Obelix: Říše klidu / Kino Beseda
Páté dobrodružství dvou nezdolných Galů v režii Guillaume Caneta.

26. 2. 2023 14:30 / 16:00 Myší pohádka
Co je to špajzka? Jak se v ní Myšta s Myšulínou zabydleli a desítky, stovky dětiček a vnoučat měli?
A víte vy, co vše se myším do myších bříšek vešlo? A že tak to věru dál už nešlo? Kdo vyzraje na chytré myši, myšičky? Babička, kocour a nebo pastičky?

Partnerem dětských představení je společnost SWIETELSKY stavební s.r.o.


KINO BESEDA

https://mestanskabeseda.cz/program/?zanr=kino

1. 2. 2023 19:30 Hodně štěstí, pane Veliký
Nancy (Emma Thompson) za celý svůj život spala jen s vlastním mužem, který navíc v posteli nestál za nic. Když zůstane sama, uvědomí si, že vlastně vůbec netuší, co je dobrý sex. Namísto čtení ženských časopisů a studování odborné literatury se rozhodne pro podstatně rychlejší a jednodušší formu vzdělávání v tomto oboru a objedná si služby zkušeného profesionála.

2. 2. 2023 19:30 Přání k narozeninám
Líba má každý rok jediné narozeninové přání. Trvá na tom, aby se na její oslavě sešla celá rodina, což všichni vždy splnili. Tedy až do letošních narozenin. Její syn Petr má na tenhle rok jiné plány, a tak před rodinou předstírá nemoc. Letos chce totiž poprvé strávit narozeniny se svým přítelem Karlem, který má narozeniny ve stejný den.  A Karel je pro zbytek rodiny Petrovým dlouho skrývaným tajemstvím. Líba se však své oslavy nehodlá jen tak lehce vzdát. Rozhodne se Petra překvapit a s celou rodinou se přesunout k němu…

5. 2. 2023 15:00 Zoubková víla
Zvídavá a nezbedná Violetta (337 let) se učí na zoubkovou vílu, jenže se jí to moc nedaří. Místo, aby dětem za zoubky vyčarovala hračky jako ostatní zoubkové víly, jediné, co umí jsou… fialky! Její maturitní zkouška se blíží a jen víly, které jí složí, dostanou drahokam, se kterým se mohou pohybovat tam a zpět z lidského světa…

5. 2. 2023 19:30 Trojúhelník smutku
Vítězný film festivalu v Cannes a nejvtipnější film roku.
Model Carl a jeho partnerka influencerka Yaya jsou pozváni na luxusní výletní plavbu. Společnost jim zde dělá opravdu vybraná smetánka. Je tu starý mládenec hledající životní lásku, výstřední ruský obchodník (Zlatko Buric) a celému mumraji vládne kapitán (Woody Harrelson), který je věčně pod parou. Když nečekaná událost zamíchá kartami, charaktery cestujících se ukáží v pravém světle.

6. 2. 2023 19:30 Osm hor
Pietro je chlapec z rušného italského města, Bruno je kluk ze zapomenuté alpské vesnice. Jeden se každé léto vrací do hor s rodiči, druhý kopce nikdy neopouští. Sdílí lásku k majestátním vrcholům, složitý vztah k vlastním otcům a časem i husté plnovousy. Tak jako příroda roste, usychá a znovu vzkvétá, mění se i jejich přátelství. Ztráta v Pietrově životě ho po mnoha letech zavede zpět na venkov a opětovné setkání s Brunem změní jeho pohled na svět.

8. 2. 2023 19:30 Civilizace – Dobrá zpráva o konci světa
Dokumentární film Civilizace – Dobrá zpráva o konci světa vypráví o proměnách velkých civilizací a jejich podobností s tou naší současnou. Přináší výpravnou reality show našeho vlastního kolapsu. Zatím všechny předešlé společnosti zanikly. Ale proč bychom my nemohli být první, kdo chod dějin změní?

9. 2. 2023 19:30 Víly z Inisherinu
22. 2. 2023

Na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska sledujeme celoživotní přátele Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), kteří se ocitnou v nejednoduché situaci, když Colm nečekaně jejich přátelství ukončí. Zaskočený Pádraic, kterému pomáhá jeho sestra Siobhán (Kerry Condon) a mladík žijící na ostrově, Dominic (Barry Keoghan), usilují o obnovu přátelství a odmítají ne jako odpověď. Pádraicovy opakované snahy však jen posilují odhodlání bývalého přítele a když dá Colm zoufalé ultimátum, události rychle eskalují s šokujícími důsledky.

13. 2. 2023 19:30 Ostrov
Jiří Langmajer, Jana Plodková a opuštěný ostrůvek v tropickém ráji. To jsou aktéři dobrodružné romantické komedie Ostrov, v níž dva lidé, kteří už spolu nechtějí být, zjistí, že hádky a spory jsou k ničemu. V divočině obzvlášť.

15. 2. 2023 19:30 Akvanaut Pavel Gross + beseda
Že je naše země třetím státem světa, který vyslal do vesmíru svého kosmonauta, je věc obecně známá. Ale že je rovněž teprve třetí zemí, jež měla i svého akvanauta, většinou vědí jen zasvěcenci. V tomto případě stojí za úspěchem průkopnické nadšení jednoho člověka, plzeňského rodáka – Pavla Grosse. Konstruktér, vynálezce a vizionář strávil sám tři dny pod hladinou moře v habitatu Xenie vlastní konstrukce. Řízením osudu se stal na dvě desetiletí vyhnancem, aby daleko od domova s kolegou Jaroslavem Kohoutem stavěl ponorky. Je živoucím kapitánem Nemo, bez ohledu na věk je stále posedlý hlubinami a bezmezným nadšením pro poznávání nového a neznámého. Dokumentární film obsahuje unikátní, doposud nepublikované záběry.

16. 2. 2023 19:30 Il Boemo
27. 2. 2023

Historický velkofilm je inspirovaný skutečným příběhem jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století – Josefa Myslivečka. Zavede diváka do slunné Itálie, kde Mysliveček žil, tvořil, stal se legendou, ale také zemřel v zapomnění.

19. 2. 2023 15:00 Asterix a Obelix: Říše klidu
Páté dobrodružství dvou nezdolných Galů v režii Guillaume Caneta.

19. 2. 2023 17:30 Vánoční příběh
Komedie s hvězdným obsazením, která se odehrává během Štědrého dne. Film režisérky Ireny Pavláskové představí celou plejádu českých herců. Originální snímek plný nečekaných situací, emocí, dojemných chvil, ale i zábavy odkrývá rodinné vztahy u Skálů, kde „vládne“ známá herečka Skálová v podání Jiřiny Bohdalové. Její syn ztvárněný Karlem Rodenem řeší svoji prostořekost a přítelkyni. U Pazderků se zase probírají nezvaní hosté a vzájemné vztahy, ale u svátečního stolu se nakonec sejdou Jiří Lábus i Oldřich Kaiser a další.

20. 2. 2023 19:30 Spravedlnost pro Emmetta Tilla
Skutečný příběh, který v roce 1955 otřásl Amerikou, podnítil několik dalších protestních akcí a zaměřil pozornost celého světa na sílící hnutí za občanská práva. V jeho centru stojí Mamie Till Mobley, matka 14letého Emmetta, který se těší na prázdniny u bratranců v Mississippi. Mamie posadí syna v Chicagu na vlak a nikdy ho už živého neuvidí. Po obvinění, že zapískal na bílou ženu v obchodě, ho unesou a brutálně zavraždí dva místní muži. Na Emmettově pohřbu Mamie trvala na tom, že rakev s jeho tělem musí zůstat otevřená, aby „svět viděl, co udělali jejímu dítěti“. Byl to bezprecedentní akt vzdoru proti útlaku a nenávisti, který vyslal jasný signál o tom, že spravedlnost nebyla určena pro všechny obyvatele Spojených států. Mamie svůj smutek dokázala proměnit v činy, které inspirovaly další bojovníky za občanská práva.

23. 2. 2023 19:30 Korzet
Císařovna Sissi je módní ikonou a ztělesněním mladistvé krásy. Píše se rok 1877 a blíží se její 40. narozeniny, spoutaná svým postavením i nevybíravou kritikou okolí, však nemá velké důvody k oslavám. Chce si zachovat mladistvý vzhled, a tak uzavírá své tělo do stále pevnějšího korzetu. Jaký by ale mohla žít život, kdyby se oprostila od konvencí a pedantského drobnohledu vídeňského dvora?


 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka