Úplně jiný sport díky Čermákovi a jeho týmu U-18.

Kontrast ve výkonu české osmnáctileté hokejové reprezentace nemůže být znatelnější. Dubnové čtvrtfinále mistrovství světa proti USA pod vedením trenéra Jakuba Piotra, a právě skončený pohár Gretzky-Khlinka pod vedením Davida Čermaka, jeho nástupce, vypadají jako nebe a země.

Jarní servisní akce AUTO CB

Přestože čeští hokejisté nakonec finálovou bitvu s Kanadou prohráli, jejich výkon fanoušky potěšil. Všimněte si, že Mostbet česká označila Kanaďany za favority rozhodujícího zápasu.

Stylistické rozdíly ve hře

Hokejoví fanoušci si nepochybně pamatují, jak tým U-18 v dubnovém šampionátu proti Spojeným státům spoléhal pouze na jednu složku hry: obranu. Češi se absolutně vzdali možnosti bojovat s favority a místo toho se jen bránili, takže to nejčastěji vypadalo, že hrají v menšině. Výsledek? Prohra 1:4 na branky a 12:52 na střely.

"Proč trenér nenechal hráče hrát normální hru?" divil se tehdy trojnásobný vítěz Stanley Cupu a mistr světa z roku 1985 Jaromír Grdina, nyní skaut Dallas Stars. A dodal, že přítomní skauti po druhé třetině raději stadion opustili.

Souboj ve finále Gretzky-Hlinka Cupu mezi Českou republikou a Kanadou

Ten, kdo sledoval tým Čermáka týden na břeclavském turnaji, měl pocit, že jde o úplně jiný sport, který hrají čeští mladí hráči. Ano, tým byl úplně jiný než na dubnovém MS (kromě obránců A. Yaroslava, Skoka a útočníka Yeha), ale hlavní rozdíl byl ve filozofii trenéra.

Žádné zbabělé očekávání toho, co soupeř přinese. Žádné posílání puků na hranici hřiště a doufání v nějaký výsledek v útočné periodě. Tým naopak hrál odvážně a nebál se přijít s něčím nestandardním. S postupem turnaje a výhrami nad USA a Finskem hráči jasně prokázali důvěru, kterou do nich trenéři Čermák, Zemlichka a Nedvěd vložili a kterou dostali i z výkonů na ledě.

Ano, pro tento druh hry potřebujete správné hráče s individuálními schopnostmi. Moderní národní tým je měl, ať už to byl A. Yaroslav v obraně nebo Benach, Titlbach, Kos nebo Kubiesha v útoku s velkým talentem. Peter měl i takové hráče, ale nějak jim nedal příležitost, aby se prokázali v útoku a vynikli.

"V neděli jsme si všichni moc cenili stříbra, ale teď cítím velké zklamání. Chtěli jsme vyhrát," řekl David Čermák po finálové prohře s Kanadou v prodloužení.

Dovedu si představit, jak nejen on, ale i samotný tým trpí tímto selháním. Ale Čermák má pravdu, když říká, jak je na hráče pyšný za úžasnou práci, kterou odvedli. Pochopilo to i publikum na vyprodaném stadionu v Břeclavi, které české hokejisty potleskem ve stoje ocenilo.

Týmový výkon je zdrojem hrdosti

Hlavní vzkaz, který tým U-18 (stejně jako tým U-20, který na přelomu roku získal také stříbro, a navíc prohrál finále s Kanadou v prodloužení), zanechal, je víc než zlato: je lepší vyhrát jeden nebo dokonce dva duely, než se bát a vyhýbat se soubojům s favority, a zjistit, že můžete hrát s kýmkoli a potěšit fanoušky.

Tým si rozhodně zaslouží velké poděkování. Jediná škoda je, že s výjimkou několika hráčů, jako jsou Jaroslaw Adamov a Benach z Plzně, místní dorostenecká liga z toho neprospěje. Podle šéfa svazu Hadamczika se sice v příští sezóně díky rozšíření dočká zlepšení kvality, ale během uplynulých tří týdnů ze současného Hlinkova kádru odešlo šest hráčů (brankář Milota, obránce Zelenský a útočníci Karran, Drančák, Yeho a Kubieša), kteří opustili Českou republiku a raději rozvíjejí svůj talent v mládežnických ligách WHL nebo QMJHL v zahraničí.

Komerční sdělení

Foto: Pexels / Tima Miroshnichenko

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.09.2023 13:33




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka