V Dobřanech probíhalo taktické cvičení, policisté ve škole eliminovali střelce. Fotogalerie

Ve středu 26. října 2016 v dopoledních hodinách proběhlo v Dobřanech na základní škole taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému s názvem AMOK. Tématem cvičení bylo řešení mimořádné události, a to útok aktivního střelce v budově základní školy.

Cílená propagace v Plzni

Policie České republiky se v návaznosti na dění ve světě již delší dobu touto problematikou zabývá a z toho důvodu probíhají speciální taktická cvičení, aby byli policisté a další složky IZS v případě potřeby připraveni. Útočník se totiž snaží usmrtit vždy co nejvíce osob, než jej zastaví policie. Proto musí v reálné situaci policisté velmi rychle a správně zakročit a střelce eliminovat tak, aby škody na životech byly minimální. 

V Dobřanech probíhala modelová situace, kdy na linku 158 oznámil zaměstnanec školy střelbu v budově školy, pravděpodobně ze samopalu. Podle jeho výpovědi bylo na místě několik mrtvých a zraněných osob. Střelba stále trvala a byla slyšet v nepravidelných intervalech. V budově byl chaos, slyšet křik, volání o pomoc a sténání. Vše probíhalo s cvičnými zbraněmi a municí a uvnitř školy byli pouze figuranti z řad policie a dalších složek.

Cílem cvičení bylo prověřit akceschopnost prvosledových hlídek a to, zda v této rizikové situaci zvolí vhodný taktický postup, který musí vést k eliminaci pachatele.  Samozřejmostí je poskytnutí první pomoci, případně resuscitace, evakuace budovy a nezbytně nutné je při cvičení i prověření koordinace s Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje a Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje a Městskou policií. 

Při vyhodnocení ředitel krajského ředitelství plk. Mgr. Pavel Krákora pochválil zejména policisty prvosledových hlídek, za jejich rozhodnost a odvahu. Tito policisté jsou jako první na místě a dávají všanc svůj život. Primářka a náměstkyně útvaru krizového řízení MUDr. Jana Vidunová byla velmi spokojena s výsledkem cvičení a především se samotnou koordinací všech složek integrovaného záchranného systému. 

foto: pčr

Poznámka redakce: Dobřanech je jedna z největších PSYCHIATRICKÝCH NEMOCNIC v České Republice a o servis lékařských přístrojů se zde již 17 let stará firma KRÁSNÝ-zdravotnická technika s.r.o. se sídlem v Plzni.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 26.10.2016 16:22



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka