V kraji je přes 100 tisíc živnostníků

V Plzeňském kraji bylo ke konci roku 2021 evidováno více než 149 tisíc ekonomických subjektů, které tvořily pětiprocentní podíl z celkového počtu evidovaných ekonomických subjektů v ČR.

Cílená propagace v Plzni

Nejvíce subjektů podle Českého statistického úřadu působilo v odvětvích velkoobchod a maloobchod včetně oprav a údržby motorových vozidel, průmysl celkem včetně zpracovatelského průmyslu a stavebnictví. Živnostníci se podíleli 70,2 % na celkovém počtu ekonomických subjektů. V kraji působilo 130 podniků, které zaměstnávaly 250 a více zaměstnanců.

Registr ekonomických subjektů (RES) je veřejným seznamem a datovým zdrojem pro organizační statistiku, který vytváří a spravuje Český statistický úřad na základě zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě ve znění pozdějších předpisů. Registr poskytuje kromě identifikačních údajů jednotlivých subjektů také informaci o jejich ekonomické aktivitě, právní formě, převažující činnosti CZ-NACE, kategorii počtu zaměstnanců a institucionálním sektoru. Průběžně je aktualizován daty ze statistických zjišťování a údaji z obchodního rejstříku, živnostenských úřadů a z dalších administrativních zdrojů.

Registr ekonomických subjektů evidoval ke konci roku 2021 v Plzeňském kraji celkem 149 138 subjektů, ve srovnání s rokem 2020 se zvýšil počet subjektů v kraji o 1 467 jednotek (nárůst o 1,0 %). Celkově Česká republika zaznamenala nárůst o 43,3 tisíc ekonomických subjektů (1,5 %), také i ve všech krajích došlo k navýšení jednotek v registru.

Podle převažující ekonomické činnosti je registrováno v České republice nejvíce subjektů v oblasti velkoobchodu a maloobchodu včetně oprav a údržby motorových vozidel. V Plzeňském kraji se toto odvětví podílí 19,8 % na celkovém počtu ekonomických subjektů. Mezi další majoritně zastoupená odvětví v Plzeňském kraji se řadí průmysl celkem (13,3 %), který zahrnuje především zpracovatelský průmysl, a v neposlední řadě je důležitým odvětvím stavebnictví (11,5 %). Peněžnictví a pojišťovnictví tvoří nejnižší podíl z celkového počtu ekonomických subjektů, v Plzeňském kraji bylo toto odvětví zastoupeno jen u 0,5 % subjektů.

Od roku 2020 narostl počet ekonomických subjektů v Plzeňském kraji podle převažující ekonomické činnosti nejvíce v odvětví vzdělávání (o 8,1 %), druhý nejvyšší nárůst jednotek zaznamenalo odvětví informační a komunikační činnosti (o 7,8 %), dále se navýšení projevilo také u odvětví administrativní a podpůrné činnosti (o 6,1 %) či činnosti v oblasti nemovitostí (o 6,0 %). Meziročně došlo nejvíce k poklesu počtu ekonomických subjektů v odvětví velkoobchod a maloobchod včetně oprav a údržby motorových vozidel, a to o 2,9 %.

Nejpočetnější skupinu registrovaných subjektů v Plzeňském kraji podle právní formy tvoří živnostníci, k 31. 12. 2021 bylo evidováno celkem 104 638 fyzických osob podnikajících dle živnostenského zákona, což představuje 70,2 % z celkového počtu ekonomických subjektů v kraji. V pořadí druhou významnou skupinu subjektů zastupují společnosti s r.o., které se podílí 11,5 % na celkovém počtu ekonomických subjektů v regionu.

V porovnání mezi jednotlivými okresy v kraji je evidentní, že výhodné lokality města Plzně využívá většina subjektů. V okresech Plzeň-město, Plzeň-jih a Plzeň-sever je registrováno 73,5 % obchodních společností z celkového počtu tohoto typu společností v Plzeňském kraji. Z celkového počtu živnostníků v kraji je registrováno ve jmenovaných okresech 60,1 % živnostníků.

Klesající trend u družstev a svobodných povolání pokračuje, v meziročním srovnání je zaznamenán pokles u družstev o 5,5 % a u svobodných povolání o 1,4 %. Naopak rostoucí trend trvá u společenství vlastníků jednotek (o 2,7 %), obchodních společností (o 1,7 %) nebo živnostníků (o 0,9 %).

Podle velikostní kategorie počtu zaměstnanců jsou v Plzeňském kraji nejpočetněji zastoupeny podniky nazývané mikropodniky, jsou to subjekty do 10 zaměstnanců, jichž bylo k 31. 12. 2021 v registru ekonomických subjektů evidováno necelých 10 tisíc. Téměř 60 % subjektů neuvádí počet zaměstnanců a subjekty vedené bez zaměstnanců tvoří podíl přesahující 32 %. V kraji působilo 130 podniků, které zaměstnávaly 250 a více zaměstnanců, přičemž více než polovina těchto ekonomických subjektů se vyskytuje na území okresu Plzeň-město (67).

Mezi nejvýznamnější zaměstnavatele regionu co do počtu zaměstnanců patří například Fakultní nemocnice Plzeň, International Automotive Components Group s.r.o., Západočeská univerzita v Plzni, MD ELEKTRONIK spol. s r.o., Plzeňský Prazdroj, a. s., ŠKODA TRANSPORTATION a.s. nebo Daikin Industries Czech Republic s.r.o.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka