V pátek v Plzni startuje festival Jeden svět

Celkem 37 dokumentů a pestrý doprovodný program čeká na návštěvníky v rámci mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ten proběhne od 22. do 29. března v prostorách kulturního centra Moving Station v bývalé nádražní budově Plzeň – Jižní Předměstí, v Polanově síni Knihovny města Plzně a nově také na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Předprodej byl již zahájen a o některé snímky zaznamenáváme velký zájem.

Tématem letošního ročníku je Bezpečná blízkost. Budeme společně hledat odpovědi na otázky. Kdo jsem? Kam patřím? Jak chápat sám sebe? Jak si zachovat vlastní identitu a odlišnost od ostatních? Svou identitu budou hledat bývalí extrémisté (EXIT - Dát extrémismu sbohem), nizozemský pastevec (Ovčáček) či zběh somálské teroristické organizace (Ztracený bojovník). Cestu ke svobodě budou v zemích se společenskými otřesy hledat Ženy s náušnicemi ze střelného prachu, venezuelští zdravotníci (Vše v pořádku) či ukrajinská bojovnice (Bez viditelných příznaků). Do zákulisí sociální sítě Instagram bude možné nahlédnout prostřednictvím snímku #FollowMe a do tématu klimatických změn diváky vtáhne pro změnu snímek Anoteho archa. Nabídka snímků je tematicky opravdu hodně široká a své téma si v ní určitě najde každý.

Nedílnou součástí festivalu jsou divácké diskuse, které navazují na jednotlivé promítané snímky. V rámci diskusí se návštěvníci mohou setkat s režiséry českých dokumentů, jejich protagonisty, ale také s řadou odborníků na jednotlivá promítaná témata či s lidmi s osobní zkušeností.

Festival Jeden svět se každým rokem více a více snaží zpřístupnit festivalové dění stále širšímu publiku. „I v letošním roce jsme navázali spolupráci se Spolkem neslyšících v Plzni, jehož členové nám pomáhají s tím, aby byl festival neslyšícím a nedoslýchavým co nejpřístupnější. Zajišťují například tlumočení některých pofilmových debat. Náš festivalový tým prošel také školením, abychom získali alespoň základní povědomí o této problematice,“ upřesňuje spolupráci Andrea Vernerová, koordinátorka plzeňské části Jednoho světa.  V Plzni uvedeme dvanáct snímků s titulky upravenými pro neslyšící diváky, po čtyřech z nich bude v rámci divácké debaty zajištěno tlumočení do znakového jazyka. Snažíme se zaměřovat také na nevidomé diváky, pro které jsou určeny čtyři projekce doplněné o audiokomentář. Do problematiky nevidomých se ponoříme také v rámci workshopu Nebojte se tmy, který naváže na sobotní Projekci pro rodiny. V programu jsou dále dvě relax projekce, které jsou určeny pro diváky s mentálním postižením a poruchami pozornosti. Část programu je také English friendly, takže na festivalu moc rádi přivítáme i diváky ze zahraničí. Pro koho je daný snímek vhodný poznáte v programu podle příslušného piktogramu u jednotlivých snímků.

Na návštěvníky čeká i další doprovodný program. Na Moving Station mohou zažít Jeden svět interaktivně a ponořit se ve spolupráci s Bav se vědou do světa virtuální reality. Zde je čeká několik krátkých snímků určených vždy pro jednoho diváka pomocí interaktivních brýlí, které reagují na pohyb hlavy. Výstava umělkyně Toy Box Ženy za hranicemi představí formou komiksu v českém i anglickém jazyce příběhy žen se zkušeností s migrací. Zájemci o udržitelnou módu by si neměli nechat ujít SWAP bazar Zkus kus za kus, v rámci kterého mohou kdykoliv během festivalu v prostorách Moving Station zajít obměnit svůj šatník. Nebo se můžete zastavit u stánku AIESEC, kde se dozvíte více o cílech udržitelného rozvoje členskými státy OSN. Doprovodný program festivalu se odehrává ale také na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara a v budově Fakulty elektrotechnické ZČU, kde si můžete prohlédnout výstavu klauzurních prací Vnímání identity, která tak doplňuje letošní festivalové téma.

V rámci festivalu nezapomínáme ani na mladé diváky. „Základním a středním školám nabízíme i letos dopolední školní projekce doplněné o následné diskuse. Snímky jsou uzpůsobené dle věku žáků,“ upřesňuje Vernerová.

Mezinárodní festival Jeden svět slaví v letošním roce již 21 let své existence. Festival začíná vždy v Praze a poté se přesouvá do dalších měst – letos jich bude celkem 35 po celé České republice. V Plzeňském kraji se již tradičně koná v Plzni, kde letos proběhne 19. ročník, a již podruhé zavítá také do Sušice, kde se na něj diváci mohou těšit v termínu od 4. do 7. dubna. Zahájení v Sušici proběhne 4. dubna od 19 hodin v sušickém kině.

Podrobné informace k festivalu v Plzni najdete na webu nebo na facebooku.

Potvrzení hosté diváckých debat:
Bohové z Molenbeeku – Petr Vaďura (duchovní a rozhlasový redaktor)
Český žurnál: Reality – Barbora Chalupová (režisérka)
Český žurnál: Bratři Okamurovi – Hayato Josef Okamura (protagonista)
Dobré zprávy – Ondřej Šálek (režisér)
Ještě nekončíme – Jiří Zykmund (režisér)
Kapela – Ladislav Kaboš (režisér)
Kibera: příběh slumu – Martin Páv (režisér)
Obléhání města – Zuzana Piussi, Vít Janeček (režiséři)
Reds, do toho! – Jana Zbořilová (zakladatelka projektu Stop tabu)
Začít znovu – Eva Tomanová (režisérka)
Ženy s náušnicemi ze střelného prachu – Helena Sováková (armádní psycholožka)
+ mnoho dalších najdete na webu u jednotlivých snímků.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 20.03.2019 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka