V Plzni vznikne pobočka Paměti národa, hledá ředitele

Obecně prospěšná společnost Post Bellum po více než ročních přípravách zakládá pobočku Paměti národa v Plzni. U příležitosti Zahradní slavnosti v Meditační zahradě Luboše Hrušky se v pondělí 18. září představí plzeňské kolegium Paměti národa.

Cílená propagace v Plzni

Představí  připravované projekty pobočky Paměti národa pro Plzeňský kraj.

Zahradní slavnost, letos s podtitulem „Buďme vládci, ne otroky náhody“  pořádá v Meditační zahradě s Památníkem obětem zla v Plzni Doudlevcích už podvanácté Advokátní kancelář Svejkovský, Kabelková, Šlouf a spol. 
 
Vznik projektu Paměti národa v regionu podpořil například biskup plzeňské diecéze Tomáš Holub, první náměstek primátora města Plzeň Martin Baxa, Jaroslav Svejkovský a Jana Svejskovská, pořadatelé Zahradní slavnosti. Během odpoledne zahraje písničkář Jaroslav Hutka.
 
„Velmi si vážím každé podpory a pomoci. Jsem vděčný, že Paměť národa nejen jako dokumentační, ale také vzdělávací projekt pro základní a střední školy, si nachází podporovatele, příznivce a spolupracovníky v krajích, kteří si berou myšlenku Paměť národa za svou. Je nám velkou ctí a děkujeme organizátorům, že se s touto radostí můžeme s Vámi podělit na tak symbolickém místě jako je Meditační zahrada Luboše Hrušky“, říká zakladatel a ředitel Post Bellum Mikuláš Kroupa.

Meditační zahradu vybudoval po návratu z vězení někdejší protikomunistický odbojář Luboš Hruška, který krátce před svou smrtí vyprávěl příběh i pro Paměť národa: „Zahradu jsem plánoval už v base, protože když máte chodit na samotce pět kroků tam, pět kroků zpátky a nemáte co dělat, tak přemýšlíte. Rozhodl jsem se, že zahrada bude ve formě křížové cesty, protože jsem došel k přesvědčení, že každý má nějaké utrpení, nějakou bolest a je třeba se naučit s ní žít, čili nést svůj kříž, někdy lehčí, někdy těžší,“ vyprávěl Luboš Hruška.

V říjnu 2017 pobočka v Plzni instaluje nahrávací studio, kde budou zaznamenány životní vzpomínky osobností z celého Plzeňského kraje. Pobočka zorganizuje v kraji vzdělávací projekty Příběhy našich sousedů, workshopy, výstavy, bude pravidelně publikovat příběhy v regionálních médiích, organizovat Běh pro Paměť národa, soutěž Příběhy 20. století. Na Den válečných veteránů 11. listopadu 2017 se postará o prodej kvítků vlčího máku jako připomínku hrdinství československých válečných veteránů a oběti politických vězňů.
 
„Žijí mezi námi úžasní lidé s nesmírně důležitým životním svědectvím. A často žijí nenápadně v ústraní. Post Bellum vzpomínky pamětníků sice natáčí po celé České republice, nicméně bez zázemí v regionech jen těžko takové osobnosti objeví. Chtěli bychom přispět pro nás i pro generace našich dětí, abychom nezapomněli na nesmírné oběti a odvahu našich vrstevníků, rodičů a prarodičů, kteří velkou část svého života prožili v totalitních režimech. Jen ti, kteří jsou si vědomi ceny svobody, si jí váží a chrání si ji,“ říká předseda Kolegia Paměti národa Plzeň Jaroslav Svejkovský.

Lidé mohou aktivity regionální pobočky podpořit vstupem do Klubu přátel Paměti národa nebo se stát donátorem pobočky. Podrobné informace naleznete na www.postbellum.cz.

Paměť národa Plzeň vyhlašuje výběrové řízení na pozici ředitele pobočky. Případní uchazeči mohou do 30. 9. 2017 zaslat životopis a motivační dopis na adresu kariera@postbellum.cz.

Luboš Hruška se narodil 20. července 1927 v Plzni. Po válce nastoupil na Vojenskou akademii v Hranicích. Únorový převrat roku 1948 a následné čistky v armádě přivedly Luboše Hrušku k rozhodnutí založit odbojovou skupinu, ta však již nestihla provést žádnou akci. Když začali mizet ve vyšetřovnách StB a vazebních věznicích Hruškovi přátelé, rozhodl se odejít za hranice. Útěk se mu ale nezdařil a roku 1949 byl odsouzen k 18 letům vězení. Postupně prošel věznicemi v Plzni-Borech, Opavě, Leopoldově a prošel i pracovním táborem Bytíz. I z vězení se pokoušel prostřednictvím svého otce organizovat protikomunistickou skupinu. Na svobodu se Luboš Hruška dostal na amnestii roku 1960. Živil se v dělnických profesích. Zemřel 30. června 2007.

Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků 20. století. Hlavním projektem je Paměť národa, www.pametnaroda.cz. Sbírka vzpomínek pamětníků z období totalit 20. Století čítá skoro pět tisíc zpracovaných příběhů. Post Bellum usiluje, aby se příběhy dostaly do povědomí širší veřejnosti. Od svého vzniku uspořádalo desítky výstav, vydává knihy, organizuje společenské akce. Víc než deset let na vlnách Českého rozhlasu vysílá úspěšný dokumentární cyklus Příběhy 20. století. Ve spolupráci s Českou televizí vytvořilo stejnojmennou sérii 16 televizních dokumentů, které lze sledovat od září každou neděli v 18:05 na ČT2.

Post Bellum lidé znají i díky udílení Ceny Paměti národa v přímém přenosu ČT pravidelně 17. listopadu. Organizuje vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů, ve kterém učí pedagogy, žáky a studenty jak zdokumentovat příběh. Post Bellum v roce 2017 zakládá regionální pobočky – kanceláře v Plzni, Zlíně, Hradci Králové a Ostravě.

V dalších letech vzniknou pobočky v každém kraji ČR. Více na www.postbellum.cz, www.cenypametinaroda.cz, www.pribehy20stoleti.cz, www.behpropametnaroda.cz, www.pribehynasichsousedu.cz 

Kolegium Paměti národa je volné sdružení přátel a partnerů Post Bellum. Vzniklo, aby propojilo osobnosti českého veřejného, společenského a podnikatelského života, kterým není lhostejný odkaz starších generací. Členy Kolegia Paměti národa spojuje úcta a respekt vůči těm, kdo se postavili totalitním režimům 20. století. Kolegium povzbuzuje veřejnou diskusi o hodnotách svobody, demokracie a lidských práv, pro které předešlé generace bojovaly a umíraly. Zprostředkovává prostřednictvím vzpomínek přímých pamětníků zkušenost s totalitní minulostí mladé generaci.

Dlouhodobě podporuje zachycování vzpomínek předešlých generací. Toto společenství vytváří v krajích ČR menší skupiny, které se stávají místní správní radou vnikajících poboček Paměti národa. Kolegium Paměti národa v Plzni tvoří:  Jaroslav Svejkovský, Jana Svejkovská, Tomáš Holub, Martin Baxa, Ilona Jehličková, Ondřej Faist, Filip Jandovský, Eva Kabelková, Pavel Karpíšek, Martin Kroupa, Mikuláš Kroupa. O Kolegiu Paměti národa více na: http://kolegium.pametnaroda.cz/


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka