V úterý a ve středu se v plzeňském Inkognitu promítají české dokumenty

Stejně jako každý rok se nabízí i letos v červnu plzeňským divákům výběr z českých dokumentů nominovaných na Cenu Pavla Kouteckého. Promítat se bude 7. a 8. června v plzeňské družstevní kavárně Inkognito (Husova ul., Plzeň). Vstupné je zdarma.

Jarní servisní akce AUTO CB

V programu najdete nejnovější časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Mallory, který získal v loňském roce na MMF Karlovy Vary cenu za nejlepší dokument. V rámci projekcí nabídneme snímek V paprscích slunce, který nabízí pohled na život v současné Severní Koreji. „Film jsme již promítali letos během festivalu Jeden svět v Plzni, obě projekce však byly beznadějně vyprodané, a tak dáváme divákům třetí šanci,“ uvádí Veronika Vašků z týmu organizátorů plzeňského festivalu.

"Do programu jsme zařadili i nesoutěžní snímek Drahý mistře, který sleduje osudy a dílo slovinského architekta Josipa Plečnika, který se podílel na úpravách Pražského hradu a významně přispěl k jeho současné podobě. „Dokument režíroval Pavel Koutecký. Vznikl jako součást výstavy Josip Plečnik - Architektura pro novou demokracii, která probíhala v areálu Pražského hradu v roce 1996,“ podotýká Veronika Vašků.

Divákům pořadatelé nabídnou i dva krátké dokumenty. Studentský snímek Všechno skončí v jedné bedně přiblíží osobnost sběratele, gynekologa, chovatele, honorárního konzula, Holanďana i Čecha Oldřicha Uttendorfského. Devítiminutový dokument Království banánových krabic pak humorně vypráví o majiteli největší sítě antikvariátů v Praze, který s knihami obchoduje, ale sám je nečte.

Režisér Pavel Koutecký (1956—2006) byl jednou z nejvýraznějších osobností českého dokumentárního filmu. Cena spojená s jeho jménem je udělována od roku 2007. Cena Pavla Kouteckého, kterou organizuje Film & Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, byla založena pro připomenutí této výrazné osobnosti dokumentárního filmu.

 

Program projekcí:

úterý 7. června

18.00 – Mallory

20.00 – V paprscích slunce

středa 8. června

18.00 – Drahý mistře

20.00 – Všechno skončí v jedné bedně + Království banánových krabic

 
Místo: Družstevní kavárna Inkognito, Husova 24, Plzeň

Vstupné: zdarma


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 06.06.2016 17:03



3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka