Veletrhu práce a vzdělávání v plzeňském Pekle vládly zaměstnanecké benefity

Letošní ročník veletrhu práce a vzdělávání Klíč k příležitostem v plzeňském Pekle se v úterý nesl v duchu hledání lepší práce, vyšších mezd a benefitů.

Cílená propagace v Plzni

 Je to jediný veletrh práce v Plzni pro širokou veřejnost. Organizátoři ze společnosti Grafia odhadují návštěvnost opět kolem 2500 osob různých profesí i věkových kategorií. Mezi návštěvníky byla i řada matek s malými dětmi, které přilákalo předávání ocenění Mamma/Parent Friendly pro podniky přátelské rodině.

Více než čtyři desítky firem nabízely více než tisícovku pracovních pozic od specializovaných a technicky orientovaných až po práci bez kvalifikačního požadavku a brigády. Práci nabízely podniky i personální agentury. Přibyly firmy operující mimo Plzeň, objevily se i firmy zahraniční (4flow management GmbH) či vystavovatelé z Prahy (Národní bezpečnostní úřad).

"Na letošním veletrhu je znát  trend posledních let - zatímco dřív si vybírali zaměstnavatelé, dnes si vybírají zaměstnanci - nejen podle výše mzdy, ale také podle počtu dnů dovolené, možnosti pracovat zčásti na dálku, počtu dnů zdravotní dovolené navíc či flexi pasůdo různých volnočasových zařízení," konstatovala Jana Brabcová, jednatelka pořádající společnosti Grafia.

"Podniky dnes nabírají i matky na mateřské dovolené, důchodce, studenty - prostě všechny, kdo jsou ochotni pracovat," říká Marie Pošarová, vedoucí personálního oddělení Drůbežářského závodu v Klatovech. "Byli jsme úspěšní, o práci na dohody konané mimo pracovní poměr je velký zájem, nabrali jsme cca 20 dobrých životopisů - to považujeme za velký úspěch. Pro lidi zajišťujeme bezplatnou dopravu z Plzně do Klatov, což je velký benefit. Řada lidí za našimi nabídkami neváhá dojíždět 40 km."

"Naše firma je ze Stříbra, což nám trochu ztěžuje pozici, ale lidí je tu dost a oproti předchozím letům jsou zájemci kvalifikovanější," říká Romana Presslová ze společnosti KERMI. "Hledáme pozice do výroby, ale i disponenta a např. personalistu. Preferujeme němčinu u administrativních pozic, ale ve výrobě stačí jen chuť pracovat. Oceňujeme organizaci veletrhu, měli jsme skvělý servis. Příští rok se určitě zúčastníme."

"Na veletrhu jsme poprvé a našli jsme hned několik lidí, které naše nabídka zaujala. Komunikace s organizátory i propagace fungovala výborně v porovnání s jinými veletrhy. Náš obor je elektroinstalační materiál, tedy hledáme obchodníky se znalostí elektrotechniky, a zdá se, že jsme našli nejen zkušené odborníky, ale i právě končící středoškoláky", říká Lenka Hořejší, personalistka společnosti Elfetex. "Mezi benefity nabízíme firemní telefonní tarify, speciální zaměstnanecký bodový systém, který umožňuje využití bodů například v lékárně, v divadle či v cestovní kanceláři."

Dle slov návštěvníků se letos více než kdy jindy potkávala nabídka pracovních míst s poptávkou.

Každý si na veletrhu přišel na své. Celý den běžely odborné přednášky (například Jan Vavřička hovořil na téma Jak si najít práci pomocí internetu) a poradny. Návštěvníkům radil právník, v poradně pro začínající podnikatele Czechinvest, kariérový poradce, optici testovali zrakovou kondici, profesionální fotograf pořídí fotku do životopisu, zdarma jsou i služby kadeřnic a kosmetiček. Novinkou byla prevence zadlužení či zábavné focení s pracovními rekvizitami, o které se postarali studenti z UMPRUM Zámeček.

Mezi vystavovateli byly i školy a vzdělávací instituce, nabízející celoživotní vzdělávání - rekvalifikace, zkoušky před autorizovanou osobou a další profesní vzdělávání.

Na veletrhu byla také předána ocenění firmám přátelským rodině - Mamma/Parent Friendly. Toto ocenění zajímá nejen rodiče malých dětí, ale také mladé lidi, kteří hledají svobodu v zaměstnání a dobrou firemní kulturu. V letošním roce ji získaly společnosti BOHEMIA SEKT, Sony DADC Czech Republic, NOVARES CZ Janovice, INOTECH ČR, CHRIST CAR WASH, a dm drogerie markt.

Poradny byly plné po celý den až do večera, fotografové vyfotili kolem sta osob, personální poradci zhodnotili přes stovku životopisů, pracovního právníka téměř udolala fronta klientů, optici poradili cca 60 lidem... Opět se mimořádně vydařila sbírka starých brýlí pro Lions Club, vybralo se jich kolem 400 ks.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 30.01.2018 16:32



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka